Nieuws

LOKAAL: Programma Vooruit Halle 2025-2030

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Friday 27

September 2024 19:39

Ontdek hieronder ons programma voor Halle.
Of download hier ons programma.

Dit programma kwam tot stand door alle feedback die we van de mensen op de straat en in de wijken van Halle verkregen.
Informatie die we vergaarden door de hele legislatuur door aanwezig te zijn op menig evenementen, eetfestijnen en dergelijke.  Door onze aanwezigheid in het sociale en culturele verenigingsleven.  Door de vele huisbezoeken die we jaar in jaar uit deden en blijven doen. Door brainstormsessies, specifiek rond bepaalde thema's.  Door de inbreng van onze kandidaten op de Vooruit-lijst.  Kortom, het programma werd opgesteld door te luisteren naar U.

Is dit een afgewerkt product? Neen. Het is steeds aanpasbaar. Halle leeft en is constant in beweging. Sommige zaken zullen anders evolueren dan hoe we die nu inschatten. Aan ons om daar adequaat op in te spelen.
Is het een volledig product? Neen. Het is niet mogelijk om alles in een programma te gieten. Kleinere zaken, die voor U wel groots kunnen zijn, staan er niet in. Dit wil echter niet zeggen dat we daar minder oog voor hebben. Integendeel.

Een goed beleid staat voorop. Daar zullen we met Vooruit alles voor doen. Net zoals we dat in de voorbije moeilijke legislatuur (corona-, energie-, Oekraïnecrisis) hebben gedaan.  
Vooruit neemt zijn verantwoordelijkheid. Voor U.

Hopelijk kan ons programma U bekoren.
Het is Vooruit. Of het is achteruit. Aan U de keuze.


Programma Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Vooruit Halle

 


Sociaal beleid
Sport
Senioren
Lokale economie
Mobiliteit
Afvalbeleid en duurzaamheid
Jeugd
Veiligheid
Cultuur en cultuurverenigingen .
Ruimtelijke ordening, openbare werken en wonen


SOCIAAL BELEID
Solidariteit en opkomen voor mensen/groepen die door verschillende oorzaken minder kansen krijgen in onze maatschappij is een basisbegrip binnen onze beweging. Daarom zijn de volgende programmapunten voor ons echte strijdpunten die wij willen gerealiseerd zien in de volgende legislatuur.

   • Integratie van mensen met een beperking. (fysiek, mentaal of sociaal, of qua mobiliteit). Ons doel is deze groep bij te staan in hun leven van elke dag. Wat een evidentie lijkt voor de meesten onder ons is een dagelijks obstakel voor deze groep. Het is dan ook belangrijk hulp te bieden bij bijvoorbeeld administratieve zaken. Deze groep de juiste informatie verschaffen, het doorsturen naar de juiste instantie en relevant advies geven moet aangeboden worden door de diensten van onze stad. Een voor dit doel aangestelde ambtenaar kan deze taak vervullen.
   • Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden en kansen bieden.
Dit kan enerzijds door het promoten van de sociale economie bij de talrijke Halse bedrijven (het toevertrouwen van aangepaste opdrachten aan maatwerkbedrijven) en anderzijds door als stad zélf het goede voorbeeld te geven door het creëren van arbeidsplaatsen binnen de stadsdiensten. Op deze manier kan de stad extra kansen creëren voor deze heel specifieke doelgroepen.
   • Vooruit wil voor een positief omgevingsklimaat zorgen voor de bedrijven uit Halle en omgeving. Alleen zo kunnen deze bedrijven hun maatschappelijke rol van werkgever ten volle uitspelen. Het jaarlijks organiseren van een jobbeurs kan hier eveneens een extra boost geven. Dit zowel voor de werkgever als voor de werknemer.
   • Vooruit wil de mogelijkheden om de Nederlandse taal te leren verder ondersteunen om aan de noden van kansengroepen ten volle te kunnen voldoen. Communicatie is hierbij het sleutelwoord. Het verstaanbaar kunnen communiceren is voor allochtonen of anderstaligen een extra troef om volledig te kunnen deel uitmaken van de Halse
gemeenschap en is tevens een pluspunt in de zoektocht naar een job.
   • Vooruit is een groot voorstander van acties en initiatieven die de betrokkenheid van de Halse inwoner met landen in ontwikkeling verhogen. Wij stimuleren en ondersteunen elk initiatief dat bijdraagt tot de solidariteit met deze landen of
bevolkingsgroepen.
   • Ijveren voor betaalbaar wonen en meer sociale woningen: de wachtlijst voor een sociale woning is onaanvaardbaar lang. Jarenlang wachten op een sociale woning is geen uitzondering. In samenspraak met woonpunt Zennevallei, de Woonwinkel en Het Energiehuis dient er versneld werk gemaakt worden van meer en betere sociale en
duurzame woningen.
• Ijveren voor meer kinderopvang: per 100 kinderen in Halle (van 0 tot 3 jaar) zijn er 37 plaatsen in de opvang. Voor Vlaanderen is dit gemiddelde 44 plaatsen. Een inhaalbeweging dringt zich op.
   • Wij willen zorgen voor een duurzame oplossing voor het huisvesten van het Rode Kruis Halle. Een nieuwe vestiging met een degelijke infrastructuur is ons doel.
   • Wij willen zeker het behoud van de thuiszorg en het woonzorgcentrum binnen de stedelijke bevoegdheid houden en zijn absoluut tegen enige vorm van privatisering.
   • De Kompas-regeling willen wij behouden en uitbreiden. Wij willen nog meer verenigingen warm maken om hier hun medewerking aan te verlenen. Op deze manier bevorderen wij de toegankelijkheid van kansengroepen tot socio-culturele activiteiten.

SPORT
Halle is een stad met een bruisend sportleven. Een aantal clubs zijn (inter)nationaal actief, meerdere clubs opereren provinciaal of regionaal en een brede groep recreatieve clubs tellen veel leden.

Elk van deze groepen heeft specifieke behoeften waar het stadsbestuur aandacht moet voor hebben. Het stedelijk sportbeleid moet er op gericht zijn de sportinfrastructuur maximaal te laten benutten in functie van de behoeften van de sportclubs en de niet-georganiseerde sporter.

Jeugd aan het sporten krijgen blijft een hoofddoel. Daarvoor zijn de aanwezigheid van een functionele infrastructuur en een goede opleiding en begeleiding in de clubs fundamenteel.

Tijdens de vorige legislatuur hebben we onze stad zoveel mogelijk op de kaart gezet op sportief vlak, vaak in samenwerking met onze gemotiveerde sportverenigingen. We denken hierbij aan de nieuwe wielerwedstrijd “Grote Prijs stad Halle”, de 100 km Run ten voordele van Kom op Tegen Kanker, de Urban Run & Walk, etc. Vooruit is vastberaden om ook tijdens de komende legislatuur op de ingeslagen weg verder te gaan.

   • Prioriteit geven aan regelmatig onderhoud, vernieuwing en verbetering van installaties en materieel voor vooral openbare outdoor sportmogelijkheden (vb; basketbalpleintjes etc.) en hiervoor de nodige budgetten voorzien.
   • Verder investeren in energiebesparende ingrepen zodat sportclubs kostenbesparend kunnen werken en op die manier ook bijdragen aan de klimaatdoelstellingen die de stad heeft onderschreven.
   • Opleiding en begeleiding is een zaak van de sportclubs. Deze kunnen hierin door de stad financieel gesteund en gestimuleerd worden via de bestaande subsidiereglementen. De regels hiervoor dienen uiteraard evenwichtig te zijn en afgestemd te worden op de noden van alle sportclubs. Clubs die extra inspanningen leveren, zoals bv. via het organiseren van competities of het ontwikkelen en uit de grond stampen van eigen infrastructuur, moeten hiervoor ook naar waarde geschat en beloond worden.
   • We zoeken een geschikte locatie voor en bouwen een overdekte petanquehal.


SENIOREN
Senioren zijn in Halle goed vertegenwoordigd. Het is dus wat ons betreft essentieel dat de stad voorziet in een sterk en onderbouwd seniorenbeleid. Keuzes, voorzieningen en realisaties moeten hier dus ook voldoende op ingesteld zijn.

De stad moet er over waken dat senioren steeds beschikken over de nodige informatiekanalen, zodanig dat zij hier terecht kunnen met al hun vragen rond pensioenen, sociale voordelen en hulpverlening.

Momenteel kunnen senioren in Halle genieten van een aangepast cultuur- en sportaanbod op maat, verzorgd door de stad, de stedelijke seniorenraad, de sportdienst en de vele bestaande seniorenverenigingen.
Vooruit Halle staat volledig achter het opentrekken van de bestaande Halse vrijwilligerswerkingen naar senioren toe, daar dit kan helpen om eenzame senioren uit huniso lement te halen.

Initiatieven voor ouderen met een beperkte mobiliteit, zoals de ‘minimobielbus’, moeten verder ondersteund en uitgebouwd worden. Voortdurende aandacht voor de toegankelijkheid van alle openbare gebouwen blijft een uitdaging voor de stad.
Wij willen de komende jaren verder focussen op een evenwichtig beleid voor en door onze Halse senioren.

Enkele punten die ons hierbij nauw aan het hart liggen en waarop we zeker willen wegen:

   • Het verzekeren van voldoende en beschikbare thuishulp voor wie hier nood aan heeft.
   • Het bestendigen van kwaliteitsvolle rusthuiszorg voor wie niet langer thuis kan wonen.
   • Het versterken en verder uitbouwen van ons huidige aanbod aan lokale dienstencentra (zoals bv. De Lemoon in Lembeek en De Pasja en ‘t Hoveniertje in Halle) in de strijd tegen vereenzaming. Ook onderzoeken wij de mogelijkheid is voor een extra dienstencentrum in Buizingen.
   • Een goede ondersteuning, zowel logistiek als financieel, van onze seniorenverenigingen. Zij hebben immers een belangrijke verbindende en signaalfunctie.
   • Het promoten door de stad van alternatieve woonvormen zoals kangoeroewonen.
   • De uitbouw van een kwalitatief stedelijk beleid voor mensen met beperkte mobiliteit, waarbij de aandacht vooral gaat naar aangepast vervoer, aandacht voor de toegankelijkheid van gebouwen.
   • De focus op initiatieven rond zelfstandig en begeleid (samen)wonen, sportinfrastructuur op maat, non-discriminatiebeleid bij tewerkstelling, …


LOKALE ECONOMIE
Het winkelcentrum kampt met grote problemen. Het internetshoppen zit (nog steeds) in de lift.
Mensen hoeven de deur niet meer uit. Toch wenst Vooruit Halle te blijven inzetten op de Halse lokale handelaars.

De erkenning van Halle als centrumstad met regionale uitstraling is een belangrijk item voor Vooruit. Onze stad vervult reeds jarenlang een centrumfunctie in de Vlaamse rand, doch zonder de noodzakelijke erkenning en de bijhorende financiële middelen van de Vlaamse overheid.

   • Het gegeven stadsmanager heeft bewezen niet te voldoen. We wensen dan ook dat de lokale ambtenaar in overleg met de Verenigde Handelaars, de Raad van Economie en andere handelaars de nodige initiatieven neemt.
   • We behouden de zogenaamde ‘promotaks’. Die moet integraal terugstromen naar de handelaars die er, in overleg met de stad, de nodige acties mee opzetten om het winkelen in Halle te promoten en aangenamer te maken.Elke handelaar moet de vruchten van de promotaks kunnen ervaren, wanneer hij of zij daaraan bijdraagt.
   • Projecten als ‘Win je winkel’ die het openen van een handelszaak in de stad stimuleren moeten heruitgevonden worden.
   • We blijven strijden tegen de leegstand van winkels. Eigenaars die (opzettelijk) hun pand lange tijd leeg laten staan, moeten een retributie op leegstand betalen, die elk jaar verhoogt. Het variabel gebruiken van de opcentiemen behoort tot de mogelijkheden.
   • In samenspraak met de lokale handelaars bekijken we wat mogelijk is om een parkeercompensatie te voorzien voor wie aankopen doet in het stadscentrum.


MOBILITEIT
Zoals alle goed bereikbare steden, kampt Halle met een moeilijk beheersbare mobiliteit.
Iedereen heeft hier echter wel recht op.

Vooruit Halle is voorstander van het STOP-principe en legt volgende klemtonen:

   • We streven zoveel mogelijk de volledige scheiding van voetganger en fietser én gemotoriseerd vervoer na.
   • Omvormen van de fietsstroken waar mogelijk tot afgebakende, veilige, comfortabele en volwaardige fietspaden.
   • Het wegwerken van fietshindernissen zoals verhoogde stoepranden, verzakkingen in de fietspaden en dergelijke.
   • Een inventaris van gebreken aan voetpaden en fietspaden is nodig. De gevaarlijkste en meest hinderlijke punten moeten bij voorrang worden aangepakt.
   • Op zo veel mogelijke plaatsen (aan de stations van Halle, Buizingen en Lembeek, aan openbare gebouwen , op marktpleinen en in winkelstraten) moeten degelijke, overdekte en diefstalveilige fietsrekken worden geplaatst. Waar dit niet meteen mogelijk is dienen er fietsparkeervakken te worden voorzien. Grootwarenhuizen moeten worden gemotiveerd om kort bij de ingang degelijke fietsrekken te plaatsen.
   • De Bostpoortbrug moet behouden worden als voetgangers- en fietsersbrug.
   • Bij werken op de openbare weg, specifiek op voet- en fietspaden, moet er steeds een veilige en afgebakende doorgang zijn voor de voetgangers en fietsers. Dit moet afdwingbaar worden.

Meer openbaar vervoer en alternatieven
   • Vanuit alle Halse deelgemeenten en gehuchten moet op weekdagen en op zaterdag minstens om het halfuur een bus van en naar het stadscentrum rijden. Op zondag minstens om het uur. Ook tijdens de avonduren moeten er busverbindingen zijn tussen de Halse deelgemeenten en het stadscentrum.
   • Dergelijke maatregelen vereisen overleg met de De Lijn en de NMBS en een bereidheid van de stad om minstens tijdelijk mee te investeren in dit bijkomend vervoersaanbod.
   • Onderzoeken wat de mogelijkheid is om deel te nemen met het wagenpark van de stad aan het principe van ‘autodelen’.

Veilig parkeren en rijden in Halle:
   • We wensen de parkeersituatie met zoveel mogelijk input te herevalueren.
   • De zones moeten duidelijker aangeduid worden, zodat er geen verwarring kan bestaan.
   • We verdubbelen het gratis parkeren van 15 minuten naar 30 minuten.
   • Het Possozplein blijft een openbare parking, recht in het midden van het centrum.
   • De blauwe zone op St.-Rochus moet behouden blijven, maar van maandag tot en met vrijdag. Op zaterdag is het nut van de blauwe zone niet van toepassing.
   • Parking de Gooikenaar moet verdubbeld worden in capaciteit.
   • De stadsrandparkings Welkomstlaan en De Gooikenaar moeten gratis blijven.
   • De Stad moet blijven pleiten bij de Vlaamse overheid voor de (gedeeltelijke) ondertunneling van de A8 en de omvorming van de verbinding N203/A8 tot een volwaardige snelweg. Rodenem, St.-Rochus, Essenbeek moeten toegankelijk blijven.
   • Een veilige schoolomgeving is een must. We investeerden in veilige schoolomgevingen. Deze situaties moeten constant geëvalueerd worden en aangepast indien nodig, in het belang van het kind. In de ruime schoolomgeving moet een maximumsnelheid van 30km/u te gelden.
   • Straten die ‘geknipt’ worden moet duidelijker aangegeven worden. Zo moet de knip aan de Arkenvest veel duidelijker aangeduid worden.
   • Het invoeren van verkeerswijzigingen moet duidelijk besproken en gecommuniceerd worden met de buurtbewoners. De buurt moet ruimer gezien worden dan enkel die straat waar ingrepen worden uitgevoerd.
   • De stadsapp moet verder uitgewerkt worden met de vermelding van elektrische oplaadpunten voor auto’s en fietsers en andere mobiliteitsinformatie.
   • Woonwijken en dorpskernen moeten optimaal veilig zijn. We onderzoeken waar een zone 30 nodig, nuttig en afdwingbaar is.

AFVALBELEID EN DUURZAAMHEID
Halle is een mooie en aangename stad. Een doorgedreven bekommernis voor een performante afvalzorg ligt daaraan ten grondslag. Deze inspanningen gaan we in de komende legislatuur nog intensifiëren.

Ons voorstel:

   • Jaarlijks voldoende budget voorzien voor het plaatsen van selectieve ondergrondse containers.
   • Behoud van een aantal gratis restafvalzakken voor inwoners met medische problemen (stoma, incontinentie,…).
   • Blijven inzetten op onderhoud van parken, tuintjes, straten en voetpaden
   • Verplichtingen en intenties van het uitvoeringsplan voor huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval nastreven. Dit uitvoeringsplan van de Vlaamse Regering zet versterkt in op afvalpreventie, hergebruik en materiaalkringlopen. Beter en meer sorteren: de Stad heeft hier een voorbeeldfunctie . De doelstelling is om zo weinig mogelijk restafval te verbranden of storten en zoveel mogelijk afval als grondstof te benaderen.
   • Verder inzetten op een gecoördineerde aanpak van het sluikstorten, een repressieve aanpak door te beboeten, inzet van discrete mobiele camera’s.

Gemeenschapstaken opleggen die gerelateerd zijn aan de overtreding zoals bijvoorbeeld inschakeling bij het opruimen en ophalen van zwerfvuil bij de stedelijke uitvoeringsdienst.
   • Ondersteuning van verenigingen die meedenken en meewerken aan een duurzaam afvalbeleid
   • Regelmatig organiseren van pop-up recyclageparken in de wijken

Als eigen initiatieven ziet Vooruit Halle volgende projecten:
   • Verdere uitwerking van een aantal belangrijke dossiers zoals het Landschapspark, de Zenneweide in Lembeek
   • Zachte recreatie in open ruimtes blijven behouden (vb. Zennepad), onderhoud en werk blijven maken van onze Trage Wegen door middel van een tragewegenplan. De landbouwers nauw betrekken bij deze problematiek.
   • De vijver in Essenbeek: onderzoek naar mogelijke doorgang naar het Warandepark.
Stappen zetten voor het realiseren van een doorgang naar het Warandepark.
   • Verder blijven inzetten op ingroening en onderhoud van de begraafplaatsen.
   • Verdere samenwerking voor het natuurbeheer met de INL-ploeg (Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploeg) via sociale tewerkstelling zonder concurrentie aan te gaan met de reguliere arbeid.
   • Samenwerking met andere partners zoals Woonpunt Zennevallei om restgronden maximaal in te groenen, met maximale betrokkenheid van buurtbewoners.

   • De vrijgekomen plaats inde Biezeweide (huidige scoutslokalen Sint Rochus) aanwenden om een park aan te leggen.

Burgers kunnen ook gestimuleerd worden om samen met de stad te zorgen voor een groene omgeving.
   • Bij de vergroening van de stad kan een beroep worden gedaan op de expertise en de slagkracht van de natuurverenigingen.
   • Verdere ondersteuning van het Plan Boommarterproject en onderzoeken hoe deze samenwerking verder kan evolueren. In de nieuwe overeenkomst innovatieve incentives verwerken waarbij de rol van verenigingen versterkt worden.
   • De aankoop en inrichting van natuurgebieden door Natuurpunt financieel blijven ondersteunen.
   • Het subsidiebedrag voor aanleg van KLE’s (kleine landschapselementen) behouden en kenbaar maken bij de bevolking.

Inzake duurzaamheid moeten de acties in het kader van het stedelijk klimaatplan “Halle(n) in actie voor het klimaat” worden versterkt en uitgebreid.

De stad heeft een voorbeeldfunctie:
   • Prioritaire uitwerking van het bestaande energiezorgplan dat een integraal en consequent energiebeleid voor de stedelijke gebouwen en openbare verlichting omvat.
Dat impliceert bij nieuwbouw streven naar energieneutraal, werken rond bewustwording en gedragsverandering, energie/waterverbruik monitoren en verminderen, EPC voor de eigen stadsgebouwen.
   • Zonnepanelen op alle stadgebouwen
   • Verduurzamen van stadsevenementen door o.a. het gebruik van herbruikbare bekers.
   • Verenigingen ondersteunen die meewerken aan duurzaamheid door vb. het gebruik van herbruikbare bekers, bestek en borden
   • Stimuleren elektrische mobiliteit door onder meer de oplaadpunten uit te breiden. Deze moeten betaalbaar gehouden worden voor de Halse inwoners.


JEUGD
Het (mentaal) welzijn van onze jeugd is een topprioriteit voor ons. Wij behouden en versterken de verdere samenwerking en ondersteuning met het Jeugdadviescentrum (JAC) en het OverKop- huis. Het is essentieel dat deze bestaande voorzieningen voor jongerenwelzijn goed gekend zijn zodat jongeren gebruik kunnen maken van de beschikbare diensten. Er moet voldoende en duidelijke communicatie zijn hierover.

Ons voorstel:

   • Promoten van voorzieningen voor jongerenwelzijn via de stadskanalen.
   • Bevragingen gericht jongeren om inzicht te krijgen in hun kennis hierover.
   • Overlegplatform tussen jongeren, jeugdwerkers, de stad en zorgverleners zodat we het jongerenwelzijn op alle gebieden kunnen optimaliseren

Daarnaast pleiten wij voor extra toegankelijke en gerichte hulp, midden in de leefwereld van de jeugd. Daarom willen we een (mentaal) welzijnspakket ontwikkelen dat wordt aangeboden aan jeugdbewegingen, -verenigingen en scholen.
Dit pakket kan deze zaken bevatten:
   • Ondersteuning bij het opzetten van een laagdrempelig meldpunt.
   • Richtlijnen over hoe en wanneer door te verwijzen naar passende hulp.
   • Vormingen over (mentaal) jongerenwelzijn, gegeven door professionals.
   • Subsidies voor verenigingen en hulpverleners met projecten gericht op jongerenwelzijn

Ten slotte mogen we de kwetsbaarheid van sommige jongeren niet negeren. Vaak blijven zij onder de radar en krijgen ze niet de juiste hulp. Daarom is het als stad belangrijk om aan ze in hun natuurlijke habitat te benaderen (denk aan buurthuizen, wijken, skatepark, fuiven, de schoolpoort, hangplekken).

Wij willen dat elke jongere zich thuis voelt en voldoende keuzemogelijkheden heeft in het vrijetijdsaanbod, ongeacht financiële of socioculturele achtergrond.

Ons voorstel:
   • Bevragen van wensen op vlak van activiteiten en uitgaansmogelijkheden.
   • Op basis van deze input regelmatige evenementen organiseren i.s.m. horeca, jeugdverenigingen, kunstacademies.
   • Evenementen organiseren blijven vergemakkelijken, vereenvoudigen en goedkoper maken.

Het is essentieel om de veiligheid van jongeren te kunnen blijven garanderen. Tijdens het uitgaan, maar even goed als je ’s avonds na de gitaarles alleen naar huis moet.

Ons voorstel:
   • Onderhouden en verbeteren van de relatie tussen jeugd en politie d.m.v. netwerkmomenten
   • Bijstanderstraining voor mensen uit verenigingen die bezig zijn met jongeren én horecapersoneel
   • Inzet van straathoekwerkers
   • Streng toezien op alcoholverkoop aan minderjarigen

Jeugdwerk is cruciaal voor de ontwikkeling van jongeren. Het biedt een veilige plek voor sociale contacten en persoonlijke groei, en helpt hen belangrijke vaardigheden te ontwikkelen.

Ons voorstel:
   • Blijvende beschikbaarheid subsidies jeugdwerk
   • Oproepen via stadskanalen bij tekort aan vrijwilligers
   • Het onderzoeken of er een aparte projectsubsidiewerking moet komen voor jeugdbewegingen die iets opzetten rond jongerenwelzijn.

De jeugdraad is de belangrijkste spreekbuis van de Halse jongeren. De relatie tussen jeugdraad en stad moet goed worden onderhouden:
   • Duidelijke, regelmatige communicatie
   • Aanbieden van trainingen of workshops als hier vraag naar is

Om jongeren beter te betrekken bij lokaal beleid, kunnen we enkele stappen zetten.
   • Frequente bevragingen over jeugdactiviteiten en lokale voorzieningen
   • Communicatie op maat van jongeren
   • Inzetten op het bereiken van alle bevolkingsgroepen

De openbare speeltuinen in onze stad betekenen plezier voor zowel kinderen, ouders als jeugdbewegingen en -verenigingen.
Deze moeten we koesteren:
   • Een blijvend concreet en structureel onderhoudsplan
   • Toegankelijker maken voor kinderen met een fysieke of mentale beperking (denk aan picknickbanken voor rolstoelen en sensorische speeltoestellen)
   • Voor ons is het duidelijk, het skatepark moet in het stadscentrum blijven:
   • Het skatepark binnen het centrum plaatsen maakt het makkelijk bereikbaar.
   • Behoud van sociale controle
   • Jongeren moeten een duidelijke plek hebben in ons stadscentrum
Scouts Sint-Rochus heeft ambitie voor nieuwe lokalen ter hoogte van Sollembeemd. Vooruit wil graag dat het stadsbestuur deze wens ondersteunt en mee opvolgt.

VEILIGHEID
Wij willen ervoor zorgen dat het politiekorps op volledige sterkte kan werken. Bijkomende aanwervingen voor de politiezone Zennevallei zijn hier zeker het middel om dit te kunnen
bewerkstellingen.

Bestrijding van sluikstort, overlast en criminaliteit: hondenpoep, zwervuil, sluikstort, vandalisme en diefstallen moeten bestreden worden. Kort op de bal spelen is en blijft de boodschap. Naast de inzet van de gemeenschapswachten, OVAM-medewerkers, de dienst integrale veiligheid en uiteraard de politie is de uitbouw van een goed netwerk van camera’s hiertegen een adequaat middel.

Aanpak nachtlawaai door afstemming in het overlegplatform door politie en stadsdiensten. De wettelijke bepalingen doen naleven en overtreders beboeten. 


CULTUUR EN VERENIGINGEN
Cultuur brengt mensen samen en werkt samenhorigheid in de hand. Cultuur beleven of zelf creëren heeft dus ook een sterk sociaal component. Er mogen geen fysieke, financiële of andere
drempels zijn.Het instrument voor inspraak en participatie is de cultuurraad.

   • Verdere administratieve en logistieke ondersteuning van de cultuurraad als adviesorgaan
   • Optimalisatie van het subsidiereglement voor organisaties en verenigingen aangesloten bij de cultuurraad. Verenigingen met meer activiteiten, die dus ook meer bijdragen aan het sociale leven in de stad meer middelen aanreiken.
   • Het inzetten van de cultuurraad als forum en spreekbuis voor de noden van de aangesloten organisaties en verenigingen.

Dit plan is drieledig:
   o Ruimte in de vergaderingen van de cultuurraad voor overleg. De verenigingen krijgen de mogelijkheid om een vraag op de agenda van de vergadering te plaatsen.
   o Vragen of moeilijkheden waar de andere leden of bestuur van de cultuurraad niet meteen raad mee weten kunnen door het bestuur van de cultuurraad verzameld en bezorgd worden aan het stadsbestuur.
   o Indien nodig kan het bestuur van de cultuurraad overgaan tot het oprichten van een (tijdelijke) werkgroep om een bepaald onderwerp aan te pakken en een advies te formuleren richting het stadsbestuur.

   • De forfaitaire subsidie voor de organisatie van het cultuurfeest, waarbij de uitreiking van de tweejaarlijkse cultuurduivel mogelijk blijft dient herbekeken te worden.
   • De invoering van een stedelijke prijs voor culturele verdienste dient onderzocht te worden.

Het verbeteren en vernieuwen van de culturele infrastructuur:
   • Heraanleg van de vloer op de bovenverdieping van de Oude Post zodat ook de ruimtes boven de tentoonstellingszaal een invulling kunnen krijgen.
   • Renovatie van de gebouwen van de kunstacademie in het centrum van onze stad. Na de renovatie van het dak van campus Servais is er verdere renovatie nodig om de steeds groeiende vraag en aantal inschrijvingen blijvend te ondersteunen. Hierbij denken wij onder andere aan de renovatie van de zolder zodat die ook als lesruimte kan worden
ingezet.
   • De twee panden naast CC 't Vondel werden aangekocht door de stad met de bedoeling om de culturele infrastructuur van het cultureel centrum uit te breiden met een schouwburg met een vaste tribune.
   • De uitbouw en opvolging van een goede werking van het cultuurcafé is een blijvend werkpunt voor de komende legislatuur.
   • Er dient verder werk gemaakt te worden van kunst in de openbare ruimte. Naast de vele street-art projecten uit de vorige legislatuur dient er geld voorzien te worden om op een participatieve manier kunst te realiseren op pleinen en straten.
   • Een vernieuwing van het kunstwerk op het Bevrijdingsplein (paal) dringt zich op.
Het is een unieke kans om de identiteit van Halle duidelijk te maken op één van de drukste verkeerspunten van onze stad.
   • Verder uitvoeren van de toekomstvisie voor de Paterskerk. Hiervoor zijn het definitief ontwerp en raming klaar. De kerk moet uitgebouwd worden tot een sociale, culturele en artistieke ontmoetingsplek in de kern van onze stad.
   • Na de realisatie van de aanbouw van het historische stadhuis moeten de bovenverdiepingen opnieuw een culturele invulling krijgen. Onder andere de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Halle dient hier opnieuw zijn vaste
stek te krijgen.
   • De Claeskapel in Lembeek dient te worden gerestaureerd. Dit sterk verwaarloosde gebouw heeft namelijk een grote erfgoedwaarde (mausoleum) en kan dan ook een culturele invulling krijgen. Hierbij denken wij aan kleine tentoonstellingen of muziekopvoeringen.
   • Er moet een plan gemaakt worden voor de restauratie van de historische orgels in de Sint-Vincentiuskerk en de Paterskerk.

Het blijvend ondersteunen van het verenigingsleven en evenementen:
   • Het realiseren van nieuwe, culturele infrastructuur in Halle en de deelgemeenten (eventueel op basis van een erfpachtformule) voor culturele verenigingen verdient nauwgezette opvolging. Er is nood aan degelijke en toegankelijke (repetitie)ruimte voor verenigingen met de nodige uitrusting (opslagplaats, akoestiek...).
   • Streven naar optimale ondersteuning voor beeldbepalende evenementen met uitstraling (Carnaval, Sint-Veroonmars, Halle Schaatst, Stroppenconcerten, Mariaprocessie, Dweilorkestenfestival). Deze ondersteuning betekent:
      o Ter beschikking stellen van stedelijke infrastructuur en logistieke ondersteuning
      o Ondersteuning door de bevoegde stadsdiensten bij het opstellen van een degelijk veiligheidsplan.
   • Het verenigingsleven wordt verder ondersteund door werkingssubsidies, projectsubsidies en investeringssubsidies. Ook het subsidiereglement 'Cultuurfeest' waarbij verenigingen gratis kunnen gebruik maken van bepaalde stedelijke infrastructuur blijft behouden.
   • Een duidelijk reglement dient opgesteld te worden voor de verdeling van werkingssubsidies voor evenementen. Eenvormigheid in logistieke en financiële ondersteuning voor lokale festivals dringt zich op.
   • Cultuurcentrum 't Vondel dient verder een actuele en kwaliteitsvolle programmatie op te zetten, rekening houdend met een veranderende en meer cultureel diverse samenleving.
   • De dienstverlening naar verenigingen, buurt- en wijkverengingen bij het opzetten van activiteiten moet laagdrempeliger worden. Dit betekent dat het digitaal evenementenloket eenvoudiger en overzichtelijker moet worden.
  • Het aanvragen van de juiste vergunningen moet ook makkelijker worden. De aanvragers moeten duidelijk geïnformeerd worden over de vereisten van de vergunning.
   • Naast het verderzetten van de aperitiefconcerten tijdens de lente dient er ook onderzocht te worden hoe cultuurverenigingen van andere disciplines ook meer in de kijker kunnen worden gezet.

   • Verderzetten van de inwonersdrink en 11 juli-viering die zijn uitgegroeid tot een groot volksfeest waarbij een grote participatie van diverse lagen van de bevolking wordt nagestreefd. Graag wil Vooruit Halle ook werk maken van een volksfeest op onze nationale feestdag: 21 juli.
   • Het opzetten van kunstzinnige activiteiten (bv het Zennefeest of nieuwe initiatieven) in openlucht is een uitstekend middel om Halle verder op de kaart te zetten en regionale uitstraling te geven.

Verdere uitbouw van Den Ast als trefpunt voor alles wat met archief, erfgoed en toerisme te maken heeft:
   • De uitbouw van de archiefwerking en het streekmuseum behoort tot de belangrijkste culturele aandachtspunten. Hier speelt de aanbouw voor het historisch stadhuis een cruciale rol. De gerestaureerde bovenverdiepingen van het stadhuis moeten ruimte bieden voor onze lokale geschiedenis en erfgoed.

We maken ons streekmuseum zo toegankelijker en makkelijker vindbaar voor Hallenaren en bezoekers of toeristen.
   • Het toeristisch beleid voor Halle dient verder te worden uitgebouwd. Hierbij is aandacht nodig voor hoe we het toerisme kunnen leiden tot het centrum van onze stad om te vermijden dat ze zich enkel begeven tot bijvoorbeeld het Hallerbos tijdens het Hyacintenfestival. Ook is een goede taakverdeling tussen toerisme Pajottenland-Zennevallei en ons eigen toeristisch beleid daartoe aangewezen.


RUIMTELIJKE ORDENING, OPENBARE WERKEN EN WONEN

Woonbehoeften opvangen in de woonkerngebieden en de open ruimte beschermen en opwaarderen in het buitengebied.
Door de uitstekende ligging van Halle ten opzichte van Brussel is er grote druk van projectontwikkelaars op de schaarse grond in onze stad. Een verdere toename van de bevolking door inwijking is absoluut geen optie, gezien de impact op allerlei voorzieningen (kinderopvang, scholen,…). De voorbije periode hebben wij drie instrumenten (een stedenbouwkundig verordening, het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan en een sterke verhoging van de bouwlasten) ingezet tegen deze ongebreidelde bouwwoede. Dit beleid moet versterkt verder gezet worden.

   • Verder inzetten op de bestrijding van de wateroverlast, concreet betekent dit:
      o Geen bouwtoelating meer geven in potentieel overstromingsgevoelig gebied (vb. fase 5 van Nederhem, geen sociale woningen ter hoogte van het Rivierenhof,…)
      o Uitrol van ons hemelwater- en droogteplan
      o De Groebegrachtvallei gebruiken als waterbufferingsgebied en omvormen tot een park.
      o Bouw van een groot waterbufferbekken (1,8 miljoen liter) op parking de Gooikenaar die het afstromend water van de Wolvendries zal opvangen met als bijkomend voordeel het uitbreiden van de parking.   
   • Bouwen in inbreidingsgebied moet zeker kunnen.  We ijveren ervoor geen uitbreidingsgebied te bebouwen.

Stadsvernieuwingsproject De Bres:
   • De uitrol en de realisatie van dit project is een must voor de komende legislatuur. Dit betekent een nieuw sportcomplex, een bovengrondse parking, het aanleggen van een park in het centrum van de stad en het openleggen en laten meanderen van de Zenne. 

Openbare werken

 

 

 


Ga naar Bertrand Demiddeleer
Over de Auteur

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant