LOKAAL: Programma Vooruit-Groen Oudsbergen
Vooruit Oudsbergen
Thursday 15
August 2024 12:47
Durf te kiezen voor
een gezonde, warme en groene gemeente.
Open en dichtbij.
Vooruit en Groen hebben de krachten gebundeld. Want samen staan we sterker! Zo luidt een bekend gezegde namelijk: wil je snel gaan, ga dan alleen; wil je ver komen, ga dan samen!
Met de slogan ‘Durf Te Kiezen’ roept Vooruit-Groen de Oudsbergenaar op om naar het stemhokje te gaan en te kiezen voor een (ander) gemeentelijk beleid. Een beleid dat gebouwd is op een sterk fundament met warme en groene ruimten dichtbij onze inwoners en een stevig dak.
Hieronder vind je onze 13 punten voor 13 oktober. We hebben ze gebundeld in vijf speerpunten. We zien ze als onze vijf vingers die onze hand vormen die we uitsteken om onze gemeente verder klaar te maken voor de toekomst.
Een open gemeente:
- Een gemeentebestuur dat bereikbaar is voor iedereen. Via toegankelijke gebouwen, werken op afspraak maar ook met een snelloket. Ze biedt hulp en bijstand aan de minder digitale en minder mobiele inwoner en ze gaat ook naar haar inwoners toe.
- Een gemeenteraad die op ronde blijft gaan doorheen onze gemeente: een raadsvergadering in elke deelgemeente. We willen daarbij steeds een vragenuurtje waar inwoners, verenigingen, handelaren en ondernemers vragen kunnen voorleggen. Ook vinden we dat een raadslid de vergadering moet voorzitten. Zo versterken we namelijk de democratie in onze gemeente.
Dichtbij inwoners:
- Bruisende buurten. Onze gemeente, ons dorp, is een optelsom van buurten, gebouwd op inzet en inspanningen van vrijwilligers al dan niet via verenigingen en deze willen we verder ondersteunen met steun en begeleiding van gemeentepersoneel indien nodig en nuttig. Vooruit-Groen gaat ook voor wijkondersteuning via wijkbudgetten en we laten inwoners (mee)beslissen over welke (buurt)projecten ondersteuning krijgen. Buurten die bewegen en bruisen versterken namelijk de samenhorigheid en zorgen voor sociale cohesie en dit draagt ook bij tot veilige wijken en straten.
- Openbare ruimten op maat van kinderen en jongeren. Bij de herinrichting en heraanleg van openbare ruimten vertrekken we vanuit kinderen en jongeren: ruimte voor ontwikkeling en ontmoeting. En dit alles in een groene omgeving, want daarin zit inspiratie. Via een zitbanken- en hangplekkenplan willen we jong en oud ook samenbrengen opdat hangouderen en –jongeren elkaar ontmoeten.
In een warme omgeving:
- De mens staat centraal. We willen iedereen mee! Via een alleenstaande-toets bij beslissingen wordt ingeschat wat deze beslissingen betekenen voor alleenstaanden, een-oudergezinnen, senioren... Waar het een knelpunt is, willen we ook zorgparkeren voor zorgverleners mogelijk maken want zij moeten vlot bij de inwoners geraken. De zgn. Gele Doos is een interessant instrument om te implementeren: hierin verzamelen ouderen hun belangrijke documenten en geneesmiddelen, en ze wordt bewaard in de deur van de koelkast zodat hulpdiensten dit gemakkelijk kunnen vinden. Ook willen we inzetten op toegankelijke huisvesting en laagdrempelige, sociale woningen. We zijn van mening dat ook projectontwikkelaars hierin hun bouwsteentje dienen bij te dragen.
- Een kleurrijke gemeente waar iedereen welkom is ongeacht je achtergrond of genderidentiteit, maar ook toeristen, vluchtelingen, (arbeids)migranten,… zijn welkom. We investeren actief in verbindend samenleven en niet in polariseren.
- We gaan voor tewerkstelling kortbij op onze bedrijventerreinen en in onze dorpen. We willen mee investeren in sociale economie, denk aan bijvoorbeeld Bewel of de kringwinkel. Zo krijgen we iedereen mee om samen te werken aan onze lokale gemeenschap. Werkbaar werk betekent ook een dak boven je hoofd, zo begin je uitgerust aan je werkdag.
- We vinden dat vanuit de gemeente verder geïnvesteerd moet worden in kinderopvang van niet-schoolgaande kinderen, maar ook dat de gemeente moet inzetten op een toegankelijke buitenschoolse kinderopvang voor elke deelgemeente. Ook in meer recreatiemogelijkheden voor kinderen willen we verder investeren opdat onze gemeente nog kindvriendelijker wordt.
Met de blik op de toekomst:
- Klimaatvriendelijke gemeente voor iedereen. We willen iedereen mee op de klimaatboot via sensibilisering, informeren en stimulansen: via premies, digi- en technische hulp en naar woonwijken trekken met projecten en initiatieven. De gemeente moet volgens ons het goede voorbeeld geven via ontharding, natuur/groen in elke straat, tegel-of geveltuintjes, buurttuinen, enz. (de zgn. 3-30-300-regel). Via ruimtelijke planning en vergunningenbeleid vinden we daarnaast dat we moeten inzetten op leefbare dorpen en kernen. Vooruit-Groen gaat voor verdichting met ruimte voor buurtwinkels-cafés in onze dorpen. Ook vinden we dat delen het nieuwe hebben is: een weggeefwinkel, een repaircafé, een fietsbieb, ...
- In onze (steeds) (ver)snelle(nde) samenleving is nood aan veilige, trage verbindingen: fiets- en voetpaden. We leggen de nadruk op schoolomgevingen maar ook, ja waarom niet, openbare fietspompen per kerkdorp en een afspuitplaats bij de sporthal moeten kunnen. We willen een gemeentelijk meldpunt voor verkeersveiligheid en samen met inwoners op pad gaan via zgn. knelpuntenroute. Samen op zoek naar oplossingen. Een doordacht mobiliteitsplan voor heel Oudsbergen: Vooruit-Groen gaat voor de integratie van de twee bestaande, voormalige gemeentelijke mobiliteitsplannen, 1+1 moet 3 worden.
- Landbouw en natuur gaan voor ons hand in hand bijv. via samentuinen of via natuurbeheerswerken stimuleren door landbouwers. Samen-werken, niet Tegen-werken. Vooruit-Groen staat ook voor de korte keten, staat voor voedselproductie kortbij. We zetten in op winkelen in je buurt of bij de plaatselijke boer. Ook willen we inwoners onze natuur en biodiversiteit (laten) leren kennen en zo leren waarderen en respecteren. Poorten, deuren en vensters staan voor ons naar de natuur: poort tot de Bosbeek, de Duinengordel en de Commanderij maar steeds met het belang van de natuur voorop. Ook dieren horen thuis in ons prachtig groene landschap, maar alleen verpaarding hoeft niet.
Op een gezonde basis/grond:
- De gemeente moet een gezonder en rechtvaardiger financieel beleid voeren. Elkeen, inwoner, organisatie of bedrijf, draagt naar vermogen bij. Verantwoorde investeringen vertrekken vanuit het belang van de inwoners. Luchtkastelen zijn niet nodig, wel buurtprojecten; niet boven maar tussen de mensen. Ook de brug naar het verleden mag niet worden vergeten. Weten vanwaar we komen bepaalt namelijk mee waar we naartoe gaan.
- Oudsbergen moet een aantrekkelijke werkgever met gemotiveerde werknemers blijven. Het uitbesteden van taken kan maar moet doordacht worden aangepakt: het belang van onze inwoners staat voorop. Een bestuur, een dienst moet bereikbaar blijven.
Ga naar Vooruit Oudsbergen
Over de Auteur
Vooruit Oudsbergen
Deel dit artikel met je vrienden.