programma Tielt-Winge
-
Betaalbaar en aangenaam wonen
Posted by Team Vooruit · September 04, 2024 10:02 AM · 1 reaction
De afgelopen jaren leken de appartementen wel als paddenstoelen uit de grond te schieten. We willen Tielt-Winge niet de voorstad van Leuven laten worden, maar zijn dorps karakter laten behouden. Daarom wil Vooruit werk maken van een woon(beleids)plan dat de leidraad moet worden voor ruimtelijke ordening in Tielt-Winge. Vandaag de dag worden hier nog steeds de gewestplannen van eind de jaren ’70 voor gebruikt. Hoog tijd voor een nieuw plan dus.
Met dit plan gaan we duidelijke bouwregels vastleggen in RUP’s en/of verordeningen over wat mogelijk is binnen en buiten de dorpskern, maar waarbij betaalbaar wonen absoluut prioritair is. Een plan voor en door Tielt-Winge, met ruimte voor alle woonvormen, open ruimte, gezellige pleintjes en buurten.
Met ons (woon)beleid streven we ernaar om ouderen maximaal oud te laten worden in eigen dorp en jongeren in hun geboortedorp te kunnen laten blijven wonen. We zetten in op duurzame, gezellige en sociale buurten met voldoende groen en ruimte om mekaar te ontmoeten, wat synoniem staat met aangenaam wonen.
1. We beginnen vanaf dag één met het opstellen van een woonplan voor gans Tielt-Winge. Een woonplan op maat van Tielt-Winge, dat rekening houdt met het landelijk karakter en de open ruimte. Met ons woonbeleid streven we ernaar om ouderen maximaal oud te laten worden in eigen dorp en jongeren in hun geboortedorp te kunnen laten blijven wonen. Zo lang mogelijk in je eigen woning of buurt wonen, betekent ook inzetten op de thuisdiensten
2. We voeren een actief woonbeleid en zetten in op alternatieve woonvormen zoals cohousing, seniorenwoningen en tiny houses die budgetvriendelijk zijn.
3. (Her)inrichten van dorpspleinen en speelpleintjes zodat het aangename ontmoetingsplaatsen worden. Aangenaam wonen betekent ook dat er voldoende openbaar groen moet zijn.
4. Sociale woningbouw. De wachtlijsten zijn nog steeds heel lang en daarom willen we blijven inzetten op sociale woningen, met aandacht voor de eigen inwoners en 65 plussers en met een goede spreiding over de gemeente.
5. We zorgen voor een éénduidig snelheidsregime in Tielt-Winge in plaats van het huidige absurde 50-70-50-principe.
6. Sluikstorten streng bestraffen. Inzetten van camera’s verder uitbreiden.
-
Sociaal en warm
Posted by Team Vooruit · September 03, 2024 10:05 AM · 1 reaction
Sociaal en warm
Een warme gemeente waar je er bent voor mekaar, waar iedereen voor mekaar zorgt, waar de sterke schouders mee zorgen voor de minder sterke, waar wie hulp nodig heeft deze ook krijgt, waar buren nog “buren” zijn en buurten terug “buurten”.
De tijd dat iedereen, iedereen kende komt misschien nooit meer terug. Maar dit is wel de leidraad in het (sociale) beleid dat wij in Tielt-Winge willen voeren. Mensen samenbrengen, mensen mekaar laten ontmoeten, mensen een aangename tijd bezorgen is wat voor ons een kerntaak van de gemeente is.
1. De UITPAS komt naar Tielt-Winge. Deze voordeelkaart ondersteunt de sport, cultuur en vrije tijd, terwijl inwoners met een beperkt inkomen door een korting van 75% mee kunnen participeren.
2. Betere sociale correcties op de diftarrekening. Ook voor gezinnen met jonge kinderen willen we een tegemoetkoming voorzien.
3. Lokaal Dienstencentrum Zonnedries is een referentie op vlak van dienstverlening en die willen we behouden en zelfs uitbreiden. We denken onder andere aan een werking in alle deelgemeentes.
4. Invoeren van een buurtbudget waarmee buurtbewoners zelf een project in hun buurt kunnen realiseren.
5. We starten met een mobiele sociale kruidenier. Bij de mobiele kruidenier kan iedereen verse groenten, fruit en basisproducten aankopen volgens een tweeprijzensysteem: een lage, ‘groene’ prijs voor mensen met een beperkt budget en een marktconforme, solidaire prijs voor andere klanten. Gezonde voeding en integratie zijn de speerpunten van dit initiatief.
6. Buurtcentra in alle deelgemeenten in het kader van zorgzame buurten. Onderzoeken welke rol de herbestemming van de kerken hierin kan spelen.
-
Voor jong en oud, voor iedereen
Posted by Team Vooruit · September 02, 2024 10:06 AM · 1 reaction
Een gemeente waarin je een zorgeloze jeugd en een zorgeloze oude dag kan beleven, waar je een gezin kan opbouwen en waarin het aangenaam wonen is, dat is wat Vooruit wil realiseren.
In dat plan zijn jongeren natuurlijk een top prioriteit. Zij zijn onze toekomst en hen willen we natuurlijk alle kansen geven om zich zowel individueel als via het verenigingsleven te ontplooien.
Naast onze jongeren willen we ook meer aandacht voor de senioren. Er zijn tal van seniorenverenigingen die schitterend werk leveren, maar als gemeente kunnen en moeten we ook initiatief nemen en zelf vanalles op poten zetten. We zorgen ervoor dat senioren buiten kunnen komen, mekaar kunnen ontmoeten en samen toffe activiteiten kunnen doen.
1. We zetten in op voldoende, betaalbare en kwalitatieve kinderopvang. Enerzijds zorgen we voor minder kinderen per begeleid(st)er en anderzijds analyseren we of we meer opvangplaatsen moeten voorzien.
2. Onze buitenschoolse kinderopvang Sjokotof werkt al heel goed en dat willen we zo houden. We willen echter dat deze betaalbaar blijft, ook wanneer de subsidies vanuit Vlaanderen voor een groot stuk wegvallen.
3. We willen jongeren actief betrekken bij het beleid en richten een echte kindergemeenteraad op met kinderen uit de verschillende scholen. Een kindergemeenteraad die niet enkel op papier bestaat, maar die ook effectief voorstellen kan doen die we proberen te realiseren.
4. We gaan samenwerken met stad Aarschot om ervoor te zorgen dat alle kinderen van de Tielt-Wingse basisscholen kunnen leren zwemmen.
5. We richten laagdrempelige activiteiten in voor senioren. Een voorbeeld is “Senioren samen op stap”, dit zijn korte wandelingen die ingericht worden door de gemeente.
6. We zetten actief in op mogelijkheden voor G-sporters door het invoeren van een specifieke G-sport subsidie
-
Goed bestuurd
Posted by Team Vooruit · September 01, 2024 10:07 AM · 1 reaction
In zowat elk bevolkingsonderzoek scoort Tielt-Winge slecht tot heel slecht op vlak van vertrouwen en goed bestuur.
Wat is nu dat goed bestuur? Eerst en vooral is dat een bestuur dat investeert in Tielt-Winge, in zijn inwoners en verenigingen en een doordacht financieel beleid voert. Een beleid dat niet als doel heeft om winst te maken, maar wel om van Tielt-Winge een aangename plaats te maken om te wonen.
Een bestuur dat handelt als een goeie huisvader en niet zijn eigen zaal en bibliotheek verkoopt zonder een alternatief te hebben.
Maar ook een bestuur dat communiceert en luistert naar zijn inwoners en adviesraden. Een bestuur dat zelf initiatief neemt, dat zelf activiteiten organiseert om mensen samen te brengen, om mensen mekaar te laten leren kennen.
1. Doordacht financieel beleid dat inzet op het binnenhalen van zoveel mogelijk subsidies
2. Inspraak en participatie: adviesraden nieuw leven inblazen en deze ook echt betrekken in de besluitvorming
3. Infovergaderingen en infomarkten organiseren voor dat alle beslissingen genomen zijn om zoveel als mogelijk input uit de buurt te verkrijgen.
4. Duidelijke en transparante communicatie naar de inwoners toe via sociale media, toegankelijke website, bewonersbrieven,…
5. Terug invoeren van een onthaalmoment voor nieuwe inwoners. Dit is de beste manier om mekaar, de gemeente, onze verenigingen, … te leren kennen.
6. We zorgen voor een nieuwe volwaardige bibliotheek. Een bibliotheek die veel meer is dan het uitlenen van boeken. Concreet denken we aan het oprichten van een leescafé waar je met een koffietje de krant of een magazine kan lezen.
-
Bruisend Tielt-Winge
Posted by Team Vooruit · August 31, 2024 10:08 AM · 1 reaction
Het Gemeenschapscentrum De Maere en het Ontmoetingscentrum in Meensel-Kiezegem zijn in een belabberde toestand. De afgelopen 6 jaar werd er meer dan 10 miljoen euro winst gemaakt en is er niets gedaan aan deze 2 sites. Ook andere gemeentelijke infrastructuur ligt er al niet veel beter bij. Huize Hageland, wat een prachtige ontmoetingsplaats voor iedereen van Tielt-Winge zou kunnen zijn, ligt er verlaten bij.
Voor Vooruit is dit prioritair de komende 6 jaar.
Met GC De Maere willen we terug een volwaardig gemeenschapscentrum met een eigen werking en programmatie waarin alle vormen van cultuur aan bod kunnen komen, maar waar ook lokale verenigingen, kunstenaars, artiesten,… hun ding vinden. Een gemeenschapscentrum op maat van Tielt-Winge waar we terug van muziek, dans, stand-up comedy, toneel, schoolvoorstellingen… kunnen genieten, maar waar ook ruimte is voor een repetitieruimte, voor vergaderlokalen, voor exposities en zoveel meer.
Sporten is gezond, sporten brengt mensen samen en daarom moeten we blijven investeren in onze sportinfrastructuur en verenigingen. Hetzelfde geld voor de jeugdverenigingen. Vooruit wil het jeugd en sportbeleid in Tielt-Winge de aandacht geven die het verdient.
Bruisen zou Tielt-Winge ook op het vlak van toerisme moeten doen. We hebben prachtige toeristische troeven in Tielt-Winge, die we jammer genoeg niet altijd ten volle uitspelen. Ook daar willen we iets aan doen
1. We bouwen een nieuw gemeenschapscentrum “De Maere” dat het kloppend “culturele” hart van Tielt-Winge wordt. Geen zaal verstopt in de kelder maar een volwaardig gemeenschapscentrum met dito culturele werking.
2. We werken een “infrastructuurplan” uit voor de gemeentelijke zalen en sport- en jeugdinfrastructuur zodat de bestaande, verouderde infrastructuur vervangen wordt door nieuwe duurzame gebouwen.
3. We gaan voor kwaliteit boven kwantiteit als het op sportinfrastructuur aankomt. We willen focussen op een kwalitatieve sport- en jeugdwerking. We merken nu dat jongeren en hun ouders mobieler zijn en bewust op zoek gaan naar de juiste club om hun kinderen alle kansen te geven. Daarom gaan we actief in gesprek met onze clubs en bekijken we wat hun noden zijn.
4. Gronden achter Huize Hageland omtoveren tot speelzone en ontmoetingszone. Een speelplek waar kinderen kunnen klimmen en kampen bouwen. Creëren van een aangename en rustige omgeving om te picknicken of een boek te lezen om zo de sociale contacten van de inwoners te bevorderen.
5. Tielt-Winge als fiets- en wandelparadijs. Blijven promoten van onze fiets- en wandelroutes, (trage) verbindingen voorzien tussen de verschillende deelgemeenten en bezienswaardigheden zoals de Vlooybergtoren, Eddy Merckx-standbeeld, wijngaarden in Houwaart, oorlogsmusea, monumenten…
6. Toeristisch karakter van Tielt-Winge promoten. Infoborden, QR tags met uitleg voorzien, wegwijzers plaatsen, infobrochures voorzien. We moeten trots zijn op Tielt-Winge en dit uitspelen om op die manier proberen de lokale horeca en logies te ondersteunen.
-
Groene en landelijke gemeente
Posted by Team Vooruit · August 30, 2024 10:09 AM · 1 reaction
Lead by example, dat moet het motto van de gemeente zijn. Geen ontelbare plannen maken voor klimaat, trage wegen, hemelwaterplannen, …. om die dan in de kast te laten liggen of naar de inwoners en privé firma’s te kijken om ze te realiseren.
Van die gedachte willen wij af. Wij willen dat we als gemeente de voortrekker zijn op al deze vlakken. Laat ons de handen uit de mouwen steken en de quick wins zoeken waar we als gemeente zelf kunnen ontharden. Ook alle dossiers die nog in de pipeline zitten rond waterhuishouding en erosie moeten uitgevoerd worden.
Renoveren, isoleren,… dragen ook bij aan die “groenere” gemeente. We moeten daar met ons woon- en energieloket op blijven inzetten en zorgen dat iedereen mee is.
1. Oprichten van een energiegemeenschap. De gemeente wordt zo als het ware een groene- stroomleverancier voor mensen die zelf geen zonnepanelen kunnen leggen. Als inwoner kan je dan zelf mee investeren in een energiegemeenschap waarin de kosten en baten worden verdeeld.
2. Hemelwaterplannen en klimaatactieplannen uitvoeren. De afgelopen jaren is jammer genoeg vaak duidelijk geworden dat we ook in Tielt-Winge meer en meer te maken krijgen met problemen door wateroverlast. Dit is dus een topprioriteit!
3. We brengen in kaart waar we openbaar domein kunnen ontharden en vergroenen. We gaan hier ook direct mee aan de slag, dit hoeft niet altijd veel geld te kosten.
4. Hartje Hageland als woon- en energieloket nog beter bekend maken bij de inwoners. Nauwere samenwerking met de sociale dienst om bv. energiefacturen te optimaliseren of energiebesparende maatregelen voor te stellen bij kwetsbare gezinnen.
5. Herbekijken “landbouwwegen”. De blauwe bordjes worden enkel daar ingezet waar nodig. Wanneer we een weg willen herbestemmen tot landbouwweg dan doen we dit in overleg en op een manier dat dit afgedwongen wordt door bv. een tractorsluis of een groenzone tussen de rijstroken.
6. We blijven werken aan veilige schoolomgevingen en veilige (fiets)verbindingen er naartoe volgens het STOP-principe (Stappen, Trappen, Openbaar vervoer en Privé). Samen met de provincie en onze buurgemeenten kijken we ook naar het inrichten van fiets(snel)wegen richting Leuven, Aarschot, Diest, …. Dit enerzijds voor jongeren die naar school fietsen, maar ook voor het steeds toenemende woon-werkverkeer. Ook de dienstverlening van De Lijn en het al dan niet afschaffen/invoeren van haltes en lijnen houden we nauwlettend in de gaten.