programma harelbeke
-
Betaalbaar wonen voor iedereen
Posted by Team Vooruit · August 27, 2024 1:22 PM · 1 reaction
170.000 mensen staan in Vlaanderen op de wachtlijst voor een sociale woning. Heel wat mensen huren noodgedwongen op de oude private huurmarkt. Onze woningen behoren tot de meest energieverslindende in Europa. Een forse inhaalbeweging is nodig in de bouw en sociale en betaalbare huurwoningen. Ook huiseigenaars (noodkopers) die niet de financiële draagkracht hebben om de noodzakelijke energetische/woonkwaliteit verbouwingen uit te voeren hebben nood aan ondersteuning.
Het lokaal bestuur heeft de taak om een nieuwe dynamiek in de lokale woningmarkt te brengen. Dit kan door de eigen financiële middelen te maximaliseren én dynamisch in te zetten, door samen te werken met burgers, vzw's, woonmaatschappijen en privé investeerders én door zelf de rol van bouwheer, investeerder of regisseur op te nemen. Eigen grond en patrimonium vormt daarbij een cruciale hefboom. Geef ook ruimte aan vernieuwende en toekomstgerichte woonvormen en bestrijd speculatie en discriminatie.
Meer sociale en betaalbare huisvesting
Harelbeke zette de voorbije legislatuur een versnelling in om het ‘Sociaal bindend objectief’ te halen. Dat bepaalt dat elke Vlaamse gemeente 9 % sociale huurwoningen moet realiseren in de periode 2009-2025. Er is in onze stad echter nog een weg te gaan met nog net geen 6% sociale huurwoningen.
• We maken werk van een gegarandeerde afname van nieuwbouwwoningen voor sociaal wonen. We voorzien via stedenbouwkundige lasten en in onderhandelingen met private ontwikkelaars 25% sociale huurwoningen in nieuwe private ontwikkelingen.
• We verankeren sociaal wonen in ruimtelijke uitvoeringsplannen.
• We werken samen met private partijen voor de bouw van sociale en betaalbare woningen. Met CBO, design & build, aankoop goede woning en geconventioneerd verhuren stimuleren we private partijen, zoals ontwikkelaars, om woningen te bouwen die ze kunnen verkopen of gedurende een lange periode verhuren aan de woonmaatschappij.
Betaalbaar wonen voor iedereen
• Om het grondrecht op wonen voor iedereen te kunnen garanderen, moet discriminatie op de woonmarkt verbannen worden.
• We volgen op dat er voldoende noodwoningen en transitwoningen ter beschikking zijn.
• We maken werk van verhuurdersondersteuning, zoals juridisch advies en bemiddeling, waardoor verhuurders eerst te rade gaan bij het lokaal bestuur voor ze dure en moeilijke juridische procedures moeten opstarten.
• We zorgen dat voldoende sociale woningen toegewezen kunnen worden aan mensen in een zeer kwetsbare maatschappelijke positie met een dringende woonnood. We werken daarvoor samen met 13 gemeenten in de regio Zuid-West-Vlaanderen.
• Renovatiepremie voor verhuurders die hun woning x aantal jaren verhuren aan lagere prijzen
-
Voldoende zorg voor jong en oud.
Posted by Team Vooruit · August 27, 2024 1:19 PM · 1 reaction
• We versterken het zorgaanbod van de stad zodat we klaar zijn voor een toekomst waarin het aantal ouderen sterk zal toenemen.
• De ouderen van morgen hebben andere interesses en verwachtingen dan de ouderen van vandaag. We willen in gesprek gaan met alle ouderen om in kaart te brengen wat voor hen de verwachtingen van lokale ouderenzorg zijn. Daarnaast willen we de toegankelijkheid van onze gebouwen en leesbaarheid van brochures verhogen.
• We maken verder werk van buurtgerichte zorg. In dat verhaal kijken we naar wat buurtbewoners nodig hebben. Projecten als ‘Hulste Bezorg(d)t’ en ‘Kaffieplezier ip ’t plankier’ zijn daarbij bijzonder waardevol. Die verdienen zeker opvolging en waar mogelijk uitbreiding.
• We promoten zorgwonen. Dat past binnen de tendens waarbij mensen zolang mogelijk thuis willen wonen, en komt tegemoet aan de angst voor vereenzaming.
• We ondersteunen projecten van De Branding, groep Ubuntu, Vivus, … om de toegang tot wonen en dagbesteding in Harelbeke te verbeteren voor mensen met ondersteuningsnoden.
Zorg voor kinderen en jongeren
• We koppelen investeringen in schoolinfrastructuur aan het 'bredeschoolprincipe' zodat die investeringen ook de ruimere buurt ten goede komen.
• We blijven 1 euro maaltijden voorzien op school
• Het huis van het kind brengt ouders samen en maakt opvoedingsondersteuning laagdrempelig en toegankelijk. We maken werk van meer bekendheid.
• We bestendigen en versterken de beschikbaarheid van psychologische hulp via de jeugddienst en hebben aandacht voor het mentaal welzijn van kinderen en jongeren. • We zijn tevreden over de samenwerking met Arktos om (kwetsbare) kinderen en jongeren te bereiken en waken erover dat hun opdracht blijft aansluiten bij de noden van de Stad en leefomgeving.
• Zorg voor kinderen is volwaardig werk en daarom onderzoeken we mogelijkheden voor een betere waardering van de inzet van vrijwilligers in de speelpleinwerking, jeugdbewegingen en vakantiekampen.
-
Een leefbare en aangename stad
Posted by Team Vooruit · August 27, 2024 1:02 PM · 1 reaction
• Harelbeke moet een stad zijn waar de open ruimte gevrijwaard wordt zowel in de stad als in de buitengebieden, door de bestaande ruimte efficiënter te gebruiken en te delen. Het benutten van privé-parkings voor openbaar gebruik is daar een praktisch voorbeeld van. Het hergebruik van bestaande gebouwen los van hun oorspronkelijke bestemming, dient ondersteund te worden om leegstand te voorkomen.
• Waterbeleid : vergunningen ‘watergevoelige gronden’ moeten we met veel aandacht bekijken. Overstromingsgevoelige gebieden en bouwen gaan moeilijk samen. • De inventaris van leegstaande gebouwen is hierbij een goede basis om onderhandelingen te starten. Dit kan een basis zijn om bepaalde private tuinen, parken, semi-openbare open ruimte om te vormen, in te richten en een openbare
invulling te geven. De invulling van de beltrami-site dient als voorbeeld. En de duurzaamheid van het hergebruik van deze ruimte is daarbij een belangrijk argument. • Energiedelen en energiemanagement, waar de stad nu al in uitblinkt, moet absoluut verdergezet worden. Burgers moeten daarnaast op de hoogte zijn hoe ze met energie kunnen omgaan. Niet alleen om de CO2 te reduceren maar ook voor hun eigen portemonnee!
• De bestaande ruimtes beter gebruiken zorgt ervoor dat we op andere plaatsen open ruimte kunnen behouden en creëren om o.a. voor natuurherstel te zorgen, of continuïteit van de agrarische bestemming. Open ruimte is multifunctioneel, de prioriteit moet gaan naar de hoofdfuncties landbouw, natuur, bos en water. Ook de agrarische infrastructuur valt onder dit motto van hergebruik op voorwaarde dat dit hergebruik een échte agrarische bestemming heeft, m.a.w. geen verpaarding of verglazing. We gaan hierbij uit van de landbouw van de korte keten, zonder aanvoer van grondstoffen met zwaar vervoer en zonder export van de opbrengst naar ver afgelegen markten.
• We willen scholen stimuleren en aanzetten tot het klimaatadaptiever maken van hun speelplaats. Zo ondersteunen we spelen en leren bij kinderen en jongeren, verbinden hen opnieuw met de natuur, maken hen actiever en zorgen voor eindeloos plezier. Bovendien draagt dit bij tot het ontwikkelen van projectwerking, outdoor learning en duurzaamheid via educatie.
• Het warmere weer van de voorbije zomers is sterker voelbaar in de stad. Meer groen zorgt voor verkoeling en verbetert tegelijk de waterhuishouding. Bij toekomstige aanleg van pleinen en straten creëren we groene vakken met ruimte voor bomen en ander groen. We zetten ook verder in op vergroening van pleinen en straten via geveltuintjes en ontharding. We zetten daarvoor experimenten op om andere invullingen te testen zoals op het Marktplein. De stad geeft zo het goede voorbeeld en wil zo burgers en bedrijven stimuleren om minder te verharden bij aanleg of heraanleg van opritten, bedrijfsparkings, …
Meervoudig gebruik van de open ruimte mag niet betekenen dat hardere functies gaan domineren over de zachtere functies. We willen voldoende ruimte geven aan ‘vrije’ natuur, en wel op deze plaatsen:
• Watergevoelige zones in woonuitbreidingsgebied krijgen waar mogelijk een natuurfunctie, zoals ‘het Muyzelbroek in Hulste
• Beleefbaar groen in binnengebieden creëren
• Verder onderzoeken wat de mogelijkheden zijn op het Eiland en in Stasegem • rietkraagcomplex in de Eerste Aardstraat en in de Oostrozebeeksestraat • Spijkerland verder ontwikkelen
• Kanaalbos Stasegem
• uitbreiding van de Gavers met voorkeur voor natuur boven recreatieve functies • moleneiland inrichten zodanig dat beleving van natuur en biodiversiteit elkaar ontmoeten
• beekvalleien van Plaatsebeek en Vaarnewijkbeek
• Kleine natuurplekjes die stapstenen kunnen worden voor fauna en flora vb. natuurinrichting omgeving Molenput
• We investeren in het onderhoud van de groenzones op een ecologisch verantwoorde manier, gebaseerd op de richtlijnen van het bijenplan. En in het behoud en de bescherming en uitbreiding van alle waardevolle natuurgebieden.
Bovendien zijn we er zeker van dat de publieke ruimte beter ingevuld kan worden. Bij heraanleg zorgen we voor wandelcomfort, verblijfscomfort, voldoende rustpunten, zitplaatsen en toiletten, speelruimte en verkeersveiligheid zonder geluidsoverlast.
• participatie komt vroeg in het proces aan bod. We willen ons daarbij niet beperken tot de ‘buurtbewoners’ of de ‘gebruikers’ van de ruimte, maar ook actief op zoek gaan naar ‘partners met inhoud’: de fietsersbond, Natuurpunt, lokale verenigingen, enz.
• Het openleggen van de beek in Bavikhove en in Hulste, de inrichting van de site De Mol en de inrichting van verschillende straten in onze stad zijn voorbeelden van deze participatie van de burger.
-
Veiligheid en kwaliteitsvolle politiezorg
Posted by Team Vooruit · August 27, 2024 10:05 AM · 1 reaction
Bij Vooruit-Groen staat veiligheid voorop. We garanderen een kwalitatieve basispolitiezorg met een nabije en aanspreekbare politie die integriteit en gemeenschapsgerichtheid hoog in het vaandel draagt. Met een divers politiekorps en een integrale aanpak van veiligheidsvraagstukken, zorgen we voor een veilige omgeving voor iedereen.
• We willen een nabije en aanspreekbare politie, die borg staat voor een kwalitatieve basispolitiezorg (onthaal, wijkwerking, interventie, slachtofferopvang, opsporing en onderzoek, handhaving en herstel van de openbare orde, verkeer).
• Politie is nabij en aanspreekbaar voor iedereen en in alle wijken, Contactgegevens van wijkagenten worden ruim bekend gemaakt.
• De politie handelt integer en gemeenschapsgericht. Ze is geïntegreerd in de lokale gemeenschap, gedraagt zich als een betrokken partner van burgers en van de vele maatschappelijke spelers in de veiligheidsketen. De politie kan verantwoording afleggen en antwoorden op de vragen die de gemeenschap haar stelt.
• Door een diverse samenstelling van het politiekorps (vrouwen, nieuwe Belgen,…) leren alle agenten omgaan met diversiteit. We maken ook moeilijke thema’s bespreekbaar (racisme en discriminatie, seksueel geweld, intrafamiliaal geweld, geweld tegen LGBTQIA+’ers). Discriminatie of geweld tegen de politie of door de politie is niet aanvaardbaar.
• We handhaven consequent verkeersregels. Dat kan door overtredingen te bestraffen, maar ook door te sensibiliseren, overtreders te ontmoedigen en verantwoord rijgedrag te stimuleren. Dit is een domein waar bij uitstek de geïntegreerde samenwerking tussen bestuur, politie en justitie haar vruchten moet afwerpen.
• controles op snelheid, foutparkeren, alcohol en drugs achter het stuur en zwaar vervoer in dorpskernen zijn nodig. Het is de taak van elke politie-inspecteur om op te treden wanneer deze overtredingen worden begaan en verbaliseert wanneer verkeersinbreuken worden vastgesteld.
• Een goede milieuhandhaving vormt het sluitstuk van het lokale milieubeleid. Dit betekent dat milieuhandhaving een plaats moet krijgen in het zonale veiligheidsplan. (Verder is dit een gedeelde verantwoordelijkheid van de milieudienst, die actief haar controlefunctie opneemt en zorgt voor een goede klachtenbehandeling en de lokale politie, die van milieucriminaliteit een prioriteit maakt.)
• Het gebruik van camera's, Flitscamera's slimme camera's, drones en data-analyse neemt een snelle vlucht. Op dit terrein ontstaan verschillende spanningsvelden waarin de politiek oordeelkundig moet laveren. De politie heeft de middelen nodig om de methodes van de georganiseerde misdaad te kunnen counteren. Burgers moeten hun privacy beschermd weten en niet massaal getraceerd worden onder het mom van veiligheid.
(Slimme inzet van camera's kan nuttig zijn. garanderen bijvoorbeeld massahandhaving in het verkeer waarbij elke weggebruiker gelijk wordt behandeld. Camera’s kunnen ook belangrijke informatie bieden bij opsporingen en zijn een krachtig instrument in de aanpak van georganiseerde en grensoverschrijdende criminaliteit.)
• Omgaan met overlast blijft een evenwichtsoefening. Het geluid van spelende kinderen is geen overlast. voor een constructieve aanpak van overlast, met bijvoorbeeld de inschakeling van buurtwerkers die door in dialoog te gaan overlast kunnen verminderen. Absurde regels of vage bepalingen horen niet thuis in politiereglementen.
-
Efficiënte dienstverlening voor alle burgers
Posted by Team Vooruit · August 27, 2024 10:03 AM · 1 reaction
Wij zetten in op een klantgerichte dienstverlening die toegankelijk is voor iedereen. zodat elke burger zich gehoord en ondersteund voelt:
• Hulp bij digitale dienstverlening willen we permanent inrichten zodanig dat iedereen ondersteund wordt.
• We verplichten niemand om alles digitaal te gaan doen en daarom bieden we steeds alternatieven aan voor digitale processen,
• We bieden voldoende openingsuren aan op het stadhuis
• Duidelijke en begrijpelijke informatie over onze dienstverlening verstrekken is belangrijk. We bieden die per doelgroep en op maat aan.
• We vereenvoudigen verder waar de mogelijkheid zich voordoet.
-
Met belgerinkel naar… overal
Posted by Team Vooruit · August 27, 2024 10:00 AM · 1 reaction
Fietsinfrastructuur: We verbeteren fietspaden en zorgen voor een diversiteit aan fietsmogelijkheden, met specifieke aandacht voor diverse fietsers, zoals speedelecgebruikers, steps, bakfietsgebruikers en senioren. Daarvoor ontwikkelen we verder ons trage wegen-netwerk, zowel voor functioneel als recreatief verkeer.
• Fietsparkeerbeleid: We willen een fietsvriendelijke gemeente zijn. Daarom moedigen we winkeliers aan om fietsparkeerfaciliteiten aan te vragen.
• In de centrumwijken willen we voldoende kwalitatieve fietsparkeerplaatsen voorzien, zodat inwoners, bezoekers en klanten veilig hun fiets kunnen achterlaten en voorzien we veilige opbergoplossingen in wijken waar de woningen geen garages hebben.
• Toegankelijke Openbare Ruimte: We zorgen ervoor dat alle openbare ruimtes toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dit omvat het wegnemen van fysieke barrières, zoals hoge stoepranden, en het verbeteren van de toegankelijkheid van openbare gebouwen en voorzieningen.