Nieuws

President François Mitterand

Vooruit Hasselt

Monday 30

October 2023 11:26

Voor mij een heel bijzondere foto. Dit doet me met veel ontroering terugdenken aan enkele personages waarin ik in het kader van de socialistische internationale heb samengewerkt. In de eerste plaats François Mitterand - een heel grote figuur - en daarnaast ook mijn Spaanse collega die me later zou opvolgen als secretaris-generaal van de NAVO.

Mitterand is de man met wie ik in het Elysée van man tot man de inhoud voor een stuk van het basis traite van de Europese Unie heb genegotieerd, in het bijzonder de zetels van de instellingen.  Zonder overdreven of misplaatste fierheid: ik ben daar sterk uitgekomen, want vandaag blijkt dat Brussel de hoofdstad is van de commissie. En niet alleen van de raad, maar ook van het parlement. De enige serieuze concessie die ik heb moeten doen aan Mitterand was het aanvaarden van Straatsburg als gedeeltelijk hoofdplaats van het parlement, waar één keer per jaar een zitting moest doorgaan. De rappe Mitterand wist er wel aan toe te voegen dat dit de zitting moest zijn waar het budget wordt goedgekeurd door het parlement. Goed beseffende dat het budget het basisdocument is voor de werking van de Europese Unie.

Mitterand was, als je het mij vraagt, een ziener. Niet zozeer economisch. Maar meer algemeen strategisch. Ik noemde hem dikwijls de politieke poëet. Hij kon op een heel overtuigende manier en gewoonlijk in formidabel Frans zijn woorden en ideeën tot uitdrukking kon brengen. Frankrijk heeft vandaag nog altijd behoefte aan een personaliteit zoals die van Mitterrand, die Frankrijk echt vertegenwoordigde. Hetgeen vandaag niet meer het geval is.

 

-> Hoor het Willy zelf vertellen

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant