Nieuws

Premie voor wie onthardt en vergroent in Mortsel

Vooruit Mortsel

Tuesday 23

May 2023 20:17

Mortselaars kunnen vanaf 1 juli een premie aanvragen wanneer ze hun privé-domein ontharden en vergroenen. Ze kunnen daarvoor tot 1000 euro krijgen van de stad Mortsel.

De nieuwe premie is een onderdeel van het nieuwe subsidiereglement Klimaatmaatregelen dat door Klimaatschepen Steve D’Hulster (Vooruit- I Love Mortsel) werd voorgesteld aan de Mortselse gemeenteraad en ook werd goedgekeurd. 

Steve D’Hulster: “Mortsel is historisch een van de meest verharde gemeenten in Vlaanderen. We zijn al enkele jaren stevig aan het ontharden op ons openbaar domein. Met deze premie willen we ook de Mortselaars zelf een extra duwtje geven om verharding in hun (voor)tuin af te breken en te vergroenen”.

Nieuw reglement: premies voor water en energie

De onthardingspremie maakt deel uit van een nieuw reglement Klimaatsubsidies. Twee oude reglementen rond duurzaam waterverbruik en energiebesparende maatregelen werden tot 1 reglement herwerkt en de inhoud werd vernieuwd. Naast een premie voor ontharding kunnen Mortselaars ook subsidies krijgen voor muurisolatie, zonneboilers, hemelwaterputten, groendaken en warmtepompen. Via het reglement ondersteunt Mortsel haar inwoners jaarlijks met 100.000 euro. 


Eenvoudiger en socialer

Het reglement is eenvoudiger en socialer geworden. De Mortselse premies voor energiebesparing werden gekoppeld aan de Vlaamse premie ("Mijnverbouwpremie"). Daardoor zullen Mortselaars die het Vlaamse formulier invullen automatisch ook de Mortselse premies ontvangen zonder extra papierwerk. De premies voor energiebesparing worden ook socialer want ze worden gerelateerd aan het inkomen. Mensen met een laag inkomen kunnen een hogere premie krijgen.

Steve D'Hulster: "We willen een extra inspanning doen voor mensen die het moeilijker hebben. Voor hen is investeren in energiebesparing vaak het moeilijkste, terwijl zij er het meeste baat bij hebben".

  


Ga naar Vooruit Mortsel
Over de Auteur

Vooruit Mortsel

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant