Nieuws

LOKAAL: Première in de CoGent-box: ‘Ekkergem in ’t groen’

Vooruit Lokaal

Tuesday 27

September 2022 17:59

Heuglijk moment voor Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie: ze mocht op dinsdagmiddag 27 september 2022 ‘Ekkergem in ’t groen’ in première voorstellen, het nieuwe project in de CoGent-box. De wat?!

“CoGent staat voor ‘Collectie van de Gentenaar’. De box is een digitale belevingsruimte, die erfgoedobjecten tot leven brengt door verrassende verhalen. De Gentenaars kunnen er hun verleden ontdekken, beleven en delen met anderen. De CoGent-box zal uiteindelijk een permanente plek krijgen in de nieuwe vleugel van Design Museum Gent. Nu reist hij nog rond in Wondelgem, Sluizeken-Tolhuis-Ham en dus ook in Watersportbaan-Ekkergem, waar het vooral over openbaar groen en de landelijke geschiedenis van Ekkergem gaat.”

Met en door de buurt

Naast ‘Ekkergem in ’t groen’ zitten er nog nieuwe verhalen in de box, zoals ‘Zet ulder’ (over stoelen, banken, krukjes en andere zitmeubels uit de vijf collecties) en ‘Straffe Toeren’ (over de geschiedenis van circus in Gent). En er worden ook heel veel activiteiten met en door de buurt georganiseerd rond de box.

“Een project dat in oktober wordt uitgerold is ‘Liftof’ in de appartementsblokken aan de Watersportbaan, samen met de Gentse kunstenares Leentje Vandenbussche. Via Whatsapp krijgen de bewoners vijf weken lang elke week een vraag over de wijk, de collectie en wonen in de wijk. Iedere deelnemer krijgt ook een broodplankje. Afhankelijk van het antwoord worden de plankjes op een bepaalde manier bij de box gezet. Elk plankje wordt in de loop van het traject gepersonaliseerd. Tijdens het slotfeest op 6 november krijgt iedereen zijn plankje dan als aandenken mee naar huis.’

Voeg zelf verhalen toe!

De Collectie van de Gentenaar heeft ondertussen bijna 60.000 objecten, beelden, foto’s en collectiestukken (uit de verschillende erfgoedinstellingen en bijdragen van Gentenaars zelf) online beschikbaar gemaakt. “En vanaf nu kan elke Gentenaar inloggen op data.collectie.gent (via zijn of haar Mijn Gent-profiel) en eigen erfgoedobjecten aan de collectie toevoegen. Maar je kan nu ook getuigenissen of commentaren toevoegen, of zelfs thuis aan de computer een beeldverhaal maken met stukken uit de collectie; of eigen toegevoegde stukken maken, de QR-code van het verhaal downloaden, en dat verhaal tot leven laten komen op de 180-graden-verhalenmuur in de box.”

Award gewonnen!

Nog dit: het team van CoGent kreeg op 25 september een ‘Digitaal Vlaanderen Award’, in de categorie Duurzaamheid. De jury prees de Stad Gent omdat ze een grote inspanning levert om een grote hoeveelheid data te ontsluiten op een duurzame manier.

 

Alle info op de website van de Collectie van de Gentenaar


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant