Praktijktesten bevestigen: we moeten blijven strijden tegen discriminatie
Vooruit Antwerpen
Wednesday 11
June 2025 10:58
Het onderzoek dat de stad bestelde bij de UGent en de VUB is duidelijk: discriminatie op de arbeids- en huurmarkt is een enorm probleem in onze stad. Onder impuls van Vooruit neemt de stad deze resultaten in handen blijft vastberaden inzetten op een beleid dat structureel ingrijpt.
Vooruit-schepen voor Gelijke Kansen Lien Van de Kelder reageert duidelijk:
“Ik beloof aan elke Antwerpenaar dat hier een schepen zit die volop tegen discriminatie strijdt en dit zal blijven doen."
Meten is weten
De nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt zijn duidelijk: wie ouder is, maakt minder kans op een sollicitatiegesprek. Deze vorm van uitsluiting is onaanvaardbaar en vraagt een krachtig antwoord. Daarbovenop krijgen kandidaten met een niet-Vlaams klinkende naam bij maar liefst 10% van de sollicitaties te maken met ongelijke behandeling.
Op de huurmarkt blijven de uitdagingen eveneens groot. Praktijktesten tonen aan dat etnische discriminatie gestegen is tot 16%. Vooral nieuwe makelaars en een hardleerse groep van 18% blijven etnisch profileren. Daarnaast zien we dat ook mensen met een fysieke beperking uitgesloten worden: 1 op de 5 krijgt te maken met discriminatie.
De cijfers tonen aan wat Vooruit al lang aankaart: discriminatie op de arbeids- en huurmarkt is een hardnekkige realiteit die het leven van duizenden Antwerpenaren tekent. Wat vroeger werd afgedaan als “een gevoel” ligt vandaag zwart op wit op tafel. We hebben het onzichtbare zichtbaar gemaakt.
Tijd voor actie
Lien benadrukt het belang van het feit dat we nu deze kennis hebben. 'Ik ben heel trots op de weg die we al hebben afgelegd. Antwerpen was één van de eerste steden die praktijktesten uitvoerden. Het vorige stadsbestuur heeft met Karim Bachar een serieuze strijd geleverd. Ik ben Karim daar erg dankbaar voor.' De pioniersrol van Antwerpen is belangrijk, want het feit dat we nu al voor de derde keer testen maakt dat dit fenomeen echt breed in kaart is gebracht.
Lien erkent dat de strijd nog lang niet gestreden is, en dat Antwerpen dat ook niet alleen kan doen. Vooruit wil het volledige plaatje in beeld brengen. Niet alleen in de stad, maar in heel Vlaanderen. Daarom schreven we praktijktesten op de arbeidsmarkt in het Vlaams regeerakkoord. En onze minister van Wonen, Melissa Depraetere, maakte van de strijd tegen discriminatie een prioriteit in haar beleidsnota, met een nieuw actieplan voor betaalbaar wonen. Die Vlaamse en stedelijke aanpak versterken elkaar. Want gelijke kansen stoppen niet aan een gemeentegrens.
In Antwerpen blijven we intussen voorop lopen. We blijven testen. We investeren in vormingen, levenslang leren en sterke instrumenten om discriminatie te bestrijden. Daarnaast zijn we binnen het stadsbestuur pleitbezorger van een brede aanpak over de bevoegdheden heen. Voor hardleerse makelaars moeten er gepaste gevolgen zijn, we herbekijken onze aanpak om te zien hoe we dat kunnen bewerkstelligen. Overal – in elke stad, in elke straat –vechten we voor een samenleving waarin afkomst, leeftijd of beperking nooit een obstakel mag zijn om mee te tellen.
Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur
Vooruit Antwerpen
Deel dit artikel met je vrienden.