Nieuws

LOKAAL: Plantdagen ‘geboortebossen’ in Gent: “Familiefeest dat leeft bij jonge gezinnen”

Vooruit Lokaal

Tuesday 25

October 2022 14:08

Sinds 2009 plant de Stad Gent ‘geboortebossen’ aan, samen met Gentenaartjes geboren in het voorgaande kalenderjaar en hun ouders – eerst in de Gentbrugse Meersen, daarna in het Zwijntjesbos (Zwijnaarde), dit jaar in de Vinderhoutse Bossen. Daar staat nu ook (net zoals in Gentbrugge en Zwijnaarde) een geboortemonument waarop alle Gentse ouders van 2021 de naam van hun kindjes kunnen laten zetten.

Ons gemeenteraadslid Emilie Peeters, zelf moeder van een ondertussen flinke zoon, was benieuwd naar hoe de eerste plantdag, op zondag 16 oktober in de Vinderhoutse Bossen, verlopen is. “Ik vroeg daarom aan Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar Groen, hoeveel mensen er die dag aanwezig waren en hoe het evenement werd geëvalueerd. Ik vroeg mij ook af of de Vinderhoutse bossen ook de plek wordt voor toekomstige geboortebossen.”

Familiefeest

Astrid (die op 16 oktober mee de eerste boompjes plantte) liet weten dat er niet minder dan 1.068 kinderen ingeschreven waren, een derde van alle kinderen geboren in 2021. “Onze Groendienst schat in dat er zo’n 4.500 aanwezigen waren. Het evenement werd positief geëvalueerd, het concept wordt gesmaakt. Het is een waar familiefeest dat leeft bij de jonge gezinnen. We voorzien nog minstens twee bijkomende geboortebossen op dezelfde locatie. In totaal zal het geboortebos in de Vinderhoutse bossen 3 hectare groot worden.”

De organisatie wordt binnenkort geëvalueerd door de Groendienst. De leerpunten worden meegenomen naar volgende plantmomenten. “Dit jaar was de parkeerimpact vrij groot, een groot deel van de bezoekers is met de auto gekomen. Voor volgende edities willen we deelnemers extra stimuleren om met de fiets te komen.”

Apart moment voor overleden kindjes en ‘sterrenkinderen’

Voor ouders van overleden kinderen en ‘sterrenkindjes’ (kindjes die voor, tijdens of vlak na de bevalling overleden zijn) is het symbolisch heel belangrijk dat hun kind ook een plek krijgt in de geboortebossen. “Daarom krijgen zij ook een uitnodiging voor de plantdagen”, zegt Astrid. “Maar we kregen ook signalen dat het erg moeilijk kan zijn om een boompje te planten op het moment dat alle andere ouders dat ook komen doen. Daarom zullen we vanaf volgend jaar voor die ouders een apart moment willen voorzien op de plantdag, vóór de andere ouders komen.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant