Nieuws

LOKAAL: Plaatsen van struikelstenen

Vooruit Lokaal

Friday 24

November 2023 07:00

Tijdens de gemeenteraad van 24 november 2022 heeft fractieleider Christine Jacobs (Vooruit ) het plaatsen van struikelstenen op de agenda geplaatst. Het is een over heel Europa verspreid en gekend “monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Deze gedenktekens worden in het voetpad aangebracht voor de vroegere woonhuizen van personen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd en vermoord zijn.  Het is uiteraard niet de bedoeling dat men valt over deze steen, maar dat je hier blijft stilstaan (struikelt) met je hoofd en je hart.

In Rumst werden er eveneens verzetslieden en werkweigeraars opgepakt die overleden zijn in concentratie-en werkkampen. Hoog tijd dus om deze slachtoffers te eren. Dit zijn zwarte bladzijden uit onze geschiedenis die niet mogen vergeten worden en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze gruwelen zich niet meer herhalen. Deze struikelstenen, stille getuigen van het verleden, brengen deze zwarte bladzijden dicht bij de Rumstenaar.

De schepen van cultuur vroeg toen enkele maanden bedenktijd om onze vraag verder te laten onderzoeken door de heemkundige kringen (zoals onze fractie ook gevraagd had). In maart 2023 hebben we dan gepolst naar de stand van zaken hieromtrent.  

Onlangs werd in Boom een struikelsteen geplaatst voor een verzetsstrijder. Dit was voor ons het sein om onze vraag nogmaals te herhalen. Het onderzoek door de heemkundige kringen, waarvoor wij hen zeer erkentelijk zijn, is momenteel nog lopende naar nog andere slachtoffers van het naziregime die gedeporteerd werden en dit niet overleefd hebben. Zij kunnen op latere datum geëerd worden.

Voor de  reeds gekende slachtoffers vragen we dat de struikelstenen zo snel als mogelijk geplaatst worden. De rechtstreekse nabestaanden van de slachtoffers zijn immers ook niet meer van jongste en zouden dit dan nog kunnen meemaken. Onze fractie is bijzonder verheugd dat de schepen van cultuur hierin toegestemd heeft en momenteel wordt april 2024 vooropgesteld.

Rumstenaars (Reet, Rumst en Terhagen) die over informatie beschikken over familieleden of kennis hebben  over personen  die gedeporteerd werden en de  nazikampen niet overleefd hebben mogen steeds contact opnemen met Christine Jacobs.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant