BTW op energie definitief naar 6%

Een kwart van de Belgen heeft aan het einde van de maand geen cent meer over. Dat blijkt uit een bevraging van Testaankoop. Sommigen moeten bij vrienden en familie aankloppen om hen uit de nood te helpen. Het beschermen van de koopkracht is prioriteit nummer één voor Vooruit.

Daarom hebben we de btw op energie verlaagd naar 6 procent. Daarom is het betaalbare sociaal tarief uitgebreid voor een grote groep mensen en daarom hebben we meermaals een rechtstreekse energiekorting op de factuur gegeven.

Vooruit wil altijd constructief meewerken aan hervormingen. Zo zorgt de hervorming van de energiefactuur ervoor dat de BTW permanent op 6% blijft. Dat is belangrijk, want voor ons is een lagere BTW geen crisismaatregel. Ook zonder crisis is het maar logisch dat de BTW op 6%, en niet op 21% ligt. Want uw huis verwarmen, uw eten koken, uw was doen: dat is geen luxe. Dat is basis. En bij basisbehoeften hoort een basisverbruik. 

Accijnzen worden toegevoegd om ervoor te zorgen dat basisverbruikers een pak minder betalen dan luxeverbruikers. Deze basisprincipes maken het systeem rechtvaardiger dan vroeger, toen iedereen 21% btw betaalde. Bovendien betaalt iedereen minder met deze hervorming, dan wanneer de BTW hoog zou blijven. Met deze hervorming zijn mensen beter af.