Nieuws

LOKAAL: Parkeerbeleid aangepast. Drastische prijsverlagingen.

Ronny Wolfcarius

Friday 28

January 2022 13:20

Op 1 januari 2021 werd er een nieuw parkeerbeleid van toepassing in Halle. "Het stadsbestuur heeft na het eerste jaar een grondige evaluatie kunnen doen. Bij deze evaluatie werden een aantal stakeholders bevraagd: handelaars, marktkramers, de centrummanager, zorgpersoneel, onderwijzend personeel, maar ook ons Halse stadspanel, waarmee we ook de stem van de Halse bevolking wilden horen. We zaten fout en we hebben wel wat aanpassingen ingevoerd, ten goede", zegt burgemeester Marc Snoeck (VOORUIT)

Op de gemeenteraad van 25 januari werden een aantal aanpassingen ingevoerd.  Een aantal dingen gaan reeds op 1 februari in voege.

"Uit de enquête kwam één zaak duidelijk naar voren" zegt Marc Snoeck "de prijzen liggen veel te hoog.  We geven toe dat we daar een inschattingsfout hebben gemaakt en passen die prijzen aan. Zo verlagen de prijzen voor parkeren in de rode zone van €1,80 naar €1 per uur, vanaf het derde uur betaal je wel €2 in plaats van €3 en het dagtarief verlagen we naar €14.  In de groene zone zal je zelfs maar €0,50 per uur moeten betalen met vanaf het derde uur €1 per uur.  Het dagtarief zal daar €5 worden.  Op zaterdag zal je nog steeds gratis kunnen parkeren op een aantal parkings binnen de groene zone: Nederhem, Spoorwegstraat, Leide, De Bres, Atletiekpiste, Station, Klaar en de nieuwe parking Stadsmagazijn waar we nog dit jaar aan beginnen.  Op 15 koopweekends zullen alle plaatsen gratis zijn in de binnenstad."

"De abonnementen blijven hetzelfde, zo kan een Hallenaar voor €10 per jaar onbeperkt parkeren op Nederhem, Spoorwegstraat en Stadsmagazijn, maar mensen met een bewonerskaart zullen nu ook deze parkings onbeperkt kunnen gebruiken, " zegt schepen Peggy Massien "maar wat nog belangrijker is, is dat het zorgabonnement gehalveerd wordt.  Helemaal gratis wouden we het niet maken, om misbruik tegen te gaan.  Bovendien wordt het aantal mensen die er gebruik van kunnen maken aanzienlijk uitgebreid.  Niet alleen houders van een RIZIV-erkenning, maar ook zorgverstrekkers die door de Vlaamse Gemeenschap erkend zijn of die volgens de Kruispuntbank der Ondernemingen medische pedicures aanbieden, kunnen een zorgverstrekkerskaart aanvragen.  Zij mogen gebruik maken van elke vrije parkeerplaats die er is, ongeacht de zone.  De duur hebben we ook opgetrokken van 1,5 uur naar 2 uren."

Personen in bezit van een kaart voor mindervaliden mogen gratis gebruik maken van de plaatsen, speciaal voor hen voorzien.  Daarbovenop geldt dat indien alle parkeerplaatsen voor personen met een handicap ingenomen zijn, ze op elke reguliere parkeerplaats mogen parkeren, eveneens gratis.

"Uiteraard kon de oppositie zich niet vinden in alle aanpassingen,"zegt voorzitter Bertrand Demiddeleer "maar het is dan ook de taak van de oppositie om oppositie te voeren en men kan altijd nog verder gaan, maar men moet het uiteindelijke doel van een aangename en leefbare stad voorop blijven stellen. Uiteindelijk waren ze positief en opbouwend.  Op 2 punten kunen we echter niet ingaan op dit moment.  De vraag naar meer stadsrandparkings en de vraag naar digitale bewegwijzering. De locatie voor standsrandparkings is gewoon niet voorhanden. Als de oppositie spreekt van een stadsrandparking op Nederhem bijvoorbeeld, dan is dit geen stadsrand.  Het ligt midden tussen een woonwijk, het centrum en het station.  Daar een gratis parking voorzien zou net het tegenovergestelde effect hebben van wat wordt beoogd.  Er voor zorgen dat de Hallenaar pareerplaats heeft, dicht bij het centrum. Mocht de opppositie echter voorstellen hebben van locaties, dan willen we dat graag bekijken.  De Welkomstlaan is momenteel onze enige echte stadsrandparking".

Voor digitale bewegzwijzering is er momenteel geen budget.  De technische haalbaarheid is alleen toepasbaar als elke parkeerplaats een sensor zou hebben.  Dat is onmogelijk in de hele binnenstad.

De aanpassingen in de blauwe zone (langere parkeertijd, bezoekersvouchers) en de Shop-'n-GO-plaatsen gaan in voege in april.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant