Nieuws

LOKAAL: Brief aan de Oostendenaar - Over ontharding en omheiningen

Vooruit Oostende

Monday 28

March 2022 21:19

De laatste maanden nam de meerderheid van Open VLD, NV-A, Groen en CD&V verschillende regelgeving en acties om meer te ontharden en om omheiningen/afsluitingen regulier te maken. Eerst over de bedoelingen. Het idee om in Oostende te werken aan meer ontharding (tegen overstromingen en voor waterinsijpeling) en te zorgen voor meer eenduidigheid in afsluitingen en meer groen is eerbaar. Maar de manier waarop de dingen gebeuren zijn dat helemaal niet.
Het bestuur van Oostende nam eerder regels voor ontharding die onduidelijk en onwerkbaar zijn. Het zorgt voor veel onduidelijkheid voor de Oostendenaar. Vandaag (28/03/2022) staat er een reglement van ‘gewenst’ beleid op de gemeenteraad. De burgemeester zegt daarover dat ze ‘geleidelijk en in dialoog voor meer duidelijkheid en naleving van de regels willen zorgen’, maar de vele reacties van Oostendenaars maken duidelijk dat het er in de praktijk anders aan toegaat.
Vooruit Oostende verzet zich tegen de manier waarop dit beleid uitgevoerd wordt en we vragen aan burgemeester Tommelein en de meerderheid om hun acties voorlopig te staken. Zorg eerst voor een duidelijker en geleidelijker beleid én vooral voor een echte dialoog met de Oostendenaar. Want in de praktijk hebben al heel wat Oostendenaars het bevel gekregen om omheiningen weg te doen, opritten en paden uit te breken, en voortuinen aan te passen. De burgemeester zei daarover dat ze al optreden waar ze klachten hebben ontvangen en dan ook meteen een straat of een buurt volledig aanpakken. Dat op zich lijkt ons al een rare manier van werken.

Waarom Vooruit Oostende zich op de gemeenteraad verzet en de werkwijze van de meerderheid wil tegenhouden en aanpassen?

  • Geen structureel beleid in dialoog met de Oostendenaar. We stellen vast dat reeds op verschillende plaatsen in Oostende brieven zijn bezorgd om tegen een bepaalde datum de eigendom aan te passen.
  • Zonder dialoog. We hebben al verschillende voorbeelden waar Oostendenaars zelf bvb. alles waterdoorlatend maken en in overleg proberen te gaan, maar dan uiteindelijk horen dat ze alles moeten opbreken.
  • Zorgt voor ongelijkheid. Als ze hier en daar op basis van klachten optreden.

 

Bovendien, beseft de meerderheid dat ze heel wat Oostendenaars in zeer moeilijke tijden van hoge facturen plots opzadelt met een extra uitgave van duizenden euro’s? Bestaat er echt geen redelijke manier om in overleg samen te zorgen voor verbetering? Alle Oostendenaars die we spraken willen aanpassingen doen, zodat hun eigendom aan de doelstellingen beantwoordt, maar hen niet op zo’n hoge kosten jaagt.
We vroegen het stadsbestuur dat ze hun acties opschort, dat ze eerst duidelijk maakt aan de Oostendenaars dat het anders en beter zal worden aangepakt, en zodoende niet zoveel Oostendenaars in de problemen brengt.
- Het antwoord van burgemeester Tommelein was: nee.
We vroegen ook dat ze het dossier van ‘hun’ gewenst beleid rond omheiningen en afsluitingen op de gemeenteraad van 28 maart 2022 terug zouden trekken, en de mensen die al een brief hebben ontvangen laat weten dat het voorlopig on hold wordt gezet om samen naar een redelijke oplossing te zoeken.
- Het antwoord was opnieuw: nee.
We zullen verder zien wat we kunnen ondernemen om de Oostendenaars die hier onnodig op kosten worden gejaagd bij te staan.
Groet, John
Vooruit Oostende.
Over de Auteur

Vooruit Oostende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant