Nieuws

LOKAAL: Karim Bachar over het belang van het Nederlands

Vooruit Antwerpen

Tuesday 31

October 2023 14:45

In het kader van 'de week van de geletterdheid' bracht onze schepen van Integratie en Inburgering, Karim Bachar, begin september een bezoek aan Ligo Antwerpen. Hij ging in gesprek met een klas analfabete cursisten die Nederlands leren. Karim is daarnaast ook coach van de nationale Futsal ploeg, waar hij het belang van taal benadrukt en mogelijkheden biedt om de taal te oefenen binnen een sportieve context.

In Vlaanderen staat de geletterdheid en digitale vaardigheid van de bevolking hoog op de agenda. Maar liefst één op de zeven inwoners is laaggeletterd en bijna de helft, 43%, is digitaal kwetsbaar. Deze zorgwekkende cijfers hebben organisaties als Ligo (centrum voor basiseducatie), Vocvo en het Departement Onderwijs en Vorming ertoe aangezet om tijdens de week van de geletterdheid specifiek aandacht te vragen voor deze kwestie. Hun krachtige boodschap, 'Hou het duidelijk', is een oproep aan overheden om te zorgen voor duidelijke en toegankelijke communicatie.

 

 

In dit licht bezocht Karim Bachar, onze schepen van Integratie en Inburgering, Ligo Antwerpen. Hier ging hij in dialoog met een groep analfabete cursisten die bezig zijn met het leren van de Nederlandse taal. Maar Karim's betrokkenheid beperkt zich niet tot gesprekken en bezoeken. Als coach van de nationale Futsal ploeg combineert hij zijn passie voor sport met zijn rol in integratie en inburgering. Samen met partners zoals Atlas, City Pirates, Kras Sport en Jespo vzw heeft hij innovatieve taaloefenkansen in een sportieve context geïntroduceerd. Nieuwkomers krijgen nu de unieke kans om Nederlands te leren terwijl ze worden opgeleid tot sportcoaches. Dit initiatief biedt hen niet alleen de mogelijkheid om de taal onder de knie te krijgen, maar ook om hun netwerk uit te breiden en waardevolle werkervaring op te doen. Karim benadrukt: “Sport is niet enkel een doel op zich, maar ook een middel om Nederlands te leren of werkervaring op te doen".

Dit is op en top waar Vooruit Antwerpen voor staat, ervoor zorgen dat Nederlands leren op een laagdrempelige en aangename manier aangeleerd kan worden. Dat is nuttig én sociaal.


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant