Nieuws

LOKAAL: Oplossing in de maak voor toepassing sociaal tarief gasfactuur sociale appartementsblok Driemolenstraat

Kjell Coel

Voorzitter Vooruit Tienen / Conversation Manager

Wednesday 17

August 2022 14:45

Op de gemeenteraad van juni 2022 en recent in de pers bracht onze Vooruit-fractie reeds de extreem hoge afrekeningen van gasverbruik voor de bewoners van de sociale appartementsblok aan de Driemolenstraat (Tienen) onder de aandacht. Een financieel drama en slapeloze nachten voor velen. Afbetalingsplannen die werden opgemaakt op basis van verkeerde afrekeningen. 

“We zijn blij te vernemen dat het dossier sindsdien in een stroomversnelling is gekomen. Zo liet de sociale huisvestingsmaatschappij Cnuz enkele dagen geleden aan de bewoners weten dat de huurders inderdaad recht hebben op het sociaal tarief en dat men een herberekening met 2 jaar terugwerkende kracht zal krijgen, alsook dat men de lopende afbetalingsplannen voor de hoge afrekeningen mag stoppen”, aldus gemeenteraadslid Bart Thomas.

Zoals de Vooruit-fractie eerder aankaartte, lag het probleem dus in het niet aanrekenen van het sociaal tarief voor gas, terwijl de bewoners hier wel degelijk volledig recht op hadden. Als beheerder moest Cnuz dit sociaal tarief aanvragen voor haar bewoners, maar dit gebeurde niet. Een ernstige fout met zeer grote gevolgen. Het feit dat het in deze appartementsblok een verwarming via gemeenschappelijk installatie betrof, is net een belangrijke voorwaarde om te kunnen genieten van het verlaagde sociale tarief.

“Het enige wat belangrijk is, is dat de mensen gehoord en geholpen worden en dat ze begeleid worden in waar ze recht op hebben. Maar zeker ook dat men transparant en correct communiceert en doet wat men moet doen. De bewoners begrijpen nog steeds niet dat men de ene dag een zware eindafrekening krijgt, en kort daarop een communicatie dat men dit gaat rechtzetten, maar anderzijds beweert dat men al maanden bezig is met dit dossier.”, aldus fractieleidster Nele Daenen.

We kunnen enkel concluderen dat Cnuz het dossier nu echt heeft vastgenomen omdat we er extra (pers)aandacht hebben op gezet. En dat komt de bewoners alleen maar ten goede. Maar onze Vooruit-fractie zal dit dossier van dichtbij blijven volgen. Op heel korte termijn hebben we een overleg met de vertegenwoordigers van Cnuz om het verdere verloop en timing van oplossing op te volgen. Maar ook om te kijken wat er misgelopen is en wat er beter kan in de toekomst.

Bart THOMAS 
Gemeenteraadslid 
+32 497 11 46 69 

Nele DAENEN
Fractieleider Vooruit
+32 472 69 65 54


Ga naar Kjell Coel
Over de Auteur

Kjell Coel

Voorzitter Vooruit Tienen / Conversation Manager

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant