Nieuws

Hannes Anaf: “Tijd om onze kinderen de veilige kinderopvang te geven die ze verdienen”

Hannes Anaf

Vlaams Parlementslid, Gemeenteraadslid

Wednesday 27

July 2022 12:41

 Opinie 
De conclusies van de onderzoekscommissie naar de wantoestanden in de kinderopvang zijn glashelder. “Ex-minister Wouter Beke en zijn administratie faalden volledig in de bescherming van kinderen”, stelt Vlaams parlementslid Hannes Anaf in dit opiniestuk. “Tijd om onze kinderen de veilige kinderopvang te geven die ze verdienen. Met onze aanbevelingen gaan we dat ook doen.” 

De veiligheid van onze kinderen is het allerbelangrijkste. Toch zit onze kinderopvang in een diepe crisis. 1 begeleider moet zorgen voor maar liefst 9 kinderen. Nergens in Europa is dat meer. Bijna 2 keer per maand is er een zwaar incident in de kinderopvang. Kinderen worden mishandeld of verwaarloosd. Een baby stierf na mishandeling in de kinderopvang. Ouders moeten hun dierbaarste bezit met een gerust hart kunnen afzetten aan de opvang. Begeleiders moeten de tijd krijgen om hun zo enorm belangrijke job te doen. Dat spreekt toch voor zich?

1 begeleider moet zorgen voor maar liefst 9 kinderen. Nergens in Europa is dat meer.

Pas wanneer een baby overleed na mishandeling in ‘t Sloeberhuis, greep ex-minister Wouter Beke in. En dat is onaanvaardbaar laat. Vooruit eiste de oprichting van een onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement. Want het is duidelijk: de oplossingen moeten van ons komen. 

Met de onderzoekscommissie gingen we op zoek naar antwoorden die we van Beke niet kregen. En die antwoorden zijn glashelder. Beke en zijn administratie faalden volledig in de bescherming van kinderen. Eerst maakte Kind en Gezin er een puinhoop van. Daarna deed de minister niets “want hij vertrouwde op zijn administratie”. Ook toen het al lang fout liep. Ook toen ik – en vele anderen – hem er meermaals voor waarschuwden dat het fout ging lopen.

(Het artikel gaat verder onder de video.)

Met de onderzoekscommissie doen we ook 75 concrete aanbevelingen voor een veilige kinderopvang voor alle kinderen in Vlaanderen. De procedures moeten sneller en beter. Als er twijfel is over de veiligheid moet er altijd ingegrepen worden. Better safe than sorry. We eisen ook dat het aantal kinderen per begeleider drastisch verlaagd wordt. In lijn met onze buurlanden, de wetenschap én met wat de sector zelf al lang vraagt. 

We eisen ook dat het aantal kinderen per begeleider drastisch verlaagd wordt. In lijn met onze buurlanden, de wetenschap én met wat de sector zelf al lang vraagt. 

Er moet een toekomstplan komen om de kwaliteit van de kinderopvang te verhogen. Ik verwacht dat de nieuwe minister bevoegd voor Welzijn, Hilde Crevits direct ingrijpt en orde op zaken stelt binnen de administratie. De zorginspectie moet simpelweg meer personeel krijgen om haar werk te doen. Begeleiders, kinderen en hun ouders geven elke dag het beste van zichzelf.

Tijd om onze kinderen de veilige kinderopvang te geven die ze verdienen. Met onze aanbevelingen gaan we dat doen. Voor hun veiligheid. Voor hun toekomst.

Hannes Anaf - Vlaams parlementslid Vooruit
Ga naar Hannes Anaf
Over de Auteur

Hannes Anaf

Vlaams Parlementslid, Gemeenteraadslid

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant