Nieuws

LOKAAL: Op de ‘Dag van de BoekenBuur’ (18/1) lanceert Stad Hasselt unieke boekenruil-app.

Vooruit Hasselt

Thursday 18

January 2024 09:53

Bibliotheek Hasselt Limburg kondigt vandaag, na een uitgebreide testfase met een beperkt aantal gebruikers, met trots de lancering van ‘BoekenBuur’ aan. “Een baanbrekende ‘boekenruil-app’ die niet enkel het lezen bevordert, maar ook de banden in de buurt versterkt”, verklaart schepen van Bibliotheken Habib El Ouakili.

Het project is een primeur in België. “BoekenBuur is uniek omdat we een bibliotheekcollectie volledig gratis -aan de hand aan een intuïtief werkende app- ter beschikking stellen van onze bewoners. Naast innovatief is dit project bovendien erg ecologisch en economisch bewust én verenigt het de gemeenschap in de wijken .”

 

Gebruiksvriendelijke app

De nieuwe app is zeer gebruikersvriendelijk. “Onze inwoners kunnen de BoekenBuur-app eenvoudig en gratis downloaden via Google Play of de App store. Op basis van hun adres kunnen ze aangeven in welke straal ze graag boeken willen ruilen”, aldus El Ouakili. “Wanneer je een boek ziet dat je graag wil lezen, kan je via de handige chatfunctie in contact komen met diegene die het boek in het bezit heeft en vervolgens afspraken maken over de overdracht. ”Buurtbewoners bepalen dus zelf waar en wanneer ze de boeken onderling willen doorgeven.

Omdat niet iedereen even vertrouwd is met de werking van apps, voorziet Stad Hasselt ook hier ondersteuning. “In de eerste plaats kan je natuurlijk terecht bij de vele medewerkers van de Bibliotheek. Zij zullen naar aanleiding van deze lancering regelmatig opduiken in de wijken om de nodige informatie te verschaffen”, stelt de schepen. “Natuurlijk kan je ook steeds terecht in de verschillende Hasseltse Digipunten, dit zijn locaties waar Hasselaren gratis digitaal advies kunnen inwinnen.”

 

The more, the merrier

De nieuwe app wordt eerst toegankelijk voor de inwoners van Runkst en Banneux en zal nadien gradueel worden uitgerold in de Hasseltse wijken. “Om iedereen in deze wijken op weg te helpen, zullen onze Bibliotheekmedewerkers onder meer aanwezig zijn op de Nieuwjaarsdrink in de Banneuxwijk op 12/1. Daarnaast kan je natuurlijk ook terecht in de bib zelf en in de Digipunten in de buurt: Digipunt Stadhuis, Digipunt Banneux (Hoge vijf, Hadewychlaan 74) of Digipunt Runkst (Domo huis, Oude Truierbaan 41). Hun openingsuren vind je op de website.”

Hoe meer Boekenburen zich registeren, hoe meer boeken er in de wijk aanwezig zullen. Habib El Ouakili doet daarom niet enkel een warme oproep aan de inwoners van Runkst en Banneux om zich te registeren, hij roept 18 januari meteen uit als ‘Dag van de Boekenbuur’. “Dit initiatief zorgt voor meer leesplezier én het brengt mensen samen. Het doorgeven van boeken is een prachtige gelegenheid om je buren beter te leren kennen, gezamenlijke interesses te delen en zo de banden binnen de gemeenschap te versterken.

 

BoekenBuur… een ❤️voor boeken en voor elkaar!

 

Meer info: bibliotheek.hasselt.be/boekenbuur

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant