Nieuws

Op bezoek bij de Belgische delegatie blauwhelmen tijdens de Balkan Oorlog

Vooruit Hasselt

Monday 30

October 2023 12:44

Een foto van een dramatische situatie.

Als secretaris-generaal van de NAVO werd ik geconfronteerd met de Balkanoorlog. Op dat moment hadden onze eigen militairen het kwaad in de Balkan. Daarom heb ik mij eraan gehouden om onze Belgische delegatie blauwhelmen ten gaan bezoeken, tijdens onze nationale feestdag op 21 juli.

Het probleem was dat we in de hoofdstad van het toenmalige Joegoslavië niet zomaar konden landen met een vliegtuig, want je werd gewoon neergeschoten.

Het moest toen diplomatiek geregeld worden om een vliegtuig op een bepaald uur te laten landen en er moest effectief afgesproken worden dat er niet geschoten mocht worden wanneer je uit het vliegtuig naar de gebouwen liep. Ik ben uiteraard veilig geland, maar niet veel later vlogen de kogels opnieuw door de lucht.

Ik ben daar eveneens de toenmalige leider van de moslimgemeenschap in de Balkan gaan groeten. Hij ontving mij in een bureel waar alles aan flarden was geschoten.

Het was een bijzonder delicate situatie toen. Eerlijk gezegd, ik ben er ook niet van overtuigd dat het akkoord dat nadien werd onderhandeld in Amerika echt stand gaat houden. Want de problemen met Servië en Kosovo beloven nog voor veel moeilijkheden te zorgen.

 

-> Hoor het Willy zelf vertellen

 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant