LOKAAL: Oostende. Vooruit wil een schepen bevoegd maken voor “het versterken van de Oostendse tradities”
Vooruit Oostende
Monday 29
July 2024 11:04
De authenticiteit van Oostende neemt Vooruit als uitgangspunt. Via haar monumenten, haar uitzicht en haar traditionele evenementen willen kandidaat-burgemeester John Crombez en Niko Geldhof de ziel van Oostende tonen. Het belichten, het beschermen, het terugbrengen van tradities én ook omgekeerd: het bewaken en laten-zoals-het-nu-is, zijn de sleutel. Denk aan de verdwenen beelden op de ‘Tettebrugge’, de visserijfeesten of de kerstboomverbranding, het laten liggen van Dikke Mathille waar ze nu ligt en het laten schijnen van Lange Nelle, het Kroegsje op het Pauluspleintje, ons maritieme verhaal en de ooit zo talrijke wijkfeesten. Ze bepalen allemaal mee het DNA van onze stad en de Oostendenaars. Daarom: laat ons samen die authenticiteit terugbrengen, bewaken en versterken.
“Oostende heeft een rijke geschiedenis die de stad ook omvormde tot hoe ze nu is. Onze stad moet zich absoluut verder klaarmaken voor de toekomst en durven veranderen - mee op de evoluties, trends en noden - maar dit hoeft niet ten koste te gaan van onze authenticiteit. Dat bewijzen ook de vele inwoners en verenigingen die onze tradities absoluut in ere houden. Dit maakt Oostende net tot Oostende. Daarom moet je sommige dingen ook echt laten zoals ze zijn, omdat dat nu Oostende is: Dikke Mathille ligt goed waar ze ligt, Lange Nelle blijft schijnen zoals ze al altijd schijnt.”, steekt John Crombez van wal.
Vooruit stelt daarom voor om vanaf de volgende legislatuur een schepen bevoegd te maken voor het in kaart brengen, het herstellen en het bewaken van de Oostendse tradities. Authenticiteit zit voor Vooruit dan ook in vele lagen: in infrastructuur en monumenten, in het uitzicht van de stad en in de traditionele evenementen.
“Het gaat echt om de ziel van Oostende. In al haar schoonheid missen we op vandaag toch heel veel van wat onze stad zo typeert. Herkenning en erkenning. En in een 2024-jasje, eren we zo ons verleden. We maken aanknopingspunten om het over ons Oostende te hebben. We herstellen ook het verleden, en zorgen zo dat onze verhalen nooit eindig zijn. De borstbeelden terugzetten op de ‘Tettebrugge’ zal dat symboliseren.”, stelt Niko Geldhof.
Authenticiteit in infrastructuur
- De Tettebrugge haar ontblote borstbeelden teruggeven. De Graaf de Smet de Naeyerbrug werd door de Oostendenaars omgedoopt tot de Tettebrugge omdat er oorspronkelijk bronzen vrouwenbeelden met ontblote borsten op stonden. De Duitsers hebben ze tijdens W.O.I gesmolten voor het koper. De naam is wel blijven bestaan. Tijd om dat te herstellen: er is voldoende beeldmateriaal om replica’s van de oorspronkelijk beelden te maken en de vrouwen terug te brengen.
- Het traditioneel beeld van het Pauluspleintje, met het Kroegsje als ankerpunt, bewaren. Op dit plein is zoveel traditie ontstaan (denk aan het zaadje voor de Paulusfeesten, kerstboomverbranding, het uitzicht, monument Iwein, …). Laat ons een manier uitwerken om het Kroegsje in z’n bestaande vorm te behouden.
Authenticiteit in het uitzicht:
- De ‘Boulevards’ of de lanen in het centrum in uitzicht herstellen, met de traditionele aanblik zoals we ze kennen van oude postkaarten als inspiratie. Denk aan het stuk vanaf Dikke Mathille tot aan het Kursaal (dat we tevens willen hernoemen tot Ensorlaan). Nu met stilstaande waterpartijen zonder fonteinen, vroeger gesierd door o.a. mooie grasperken met bloemen. Als maar één van beide rijvakken ten volle gebruikt zou worden, is dat de kans om een deel terug te brengen.
- In bepaalde delen van Oostende - zoals de Belle Epoquewijk, maar evenzeer in Mariakerke - moet het uitzicht van de overgebleven traditionele panden echt beter bewaakt en bewaard worden. Aan nieuwe gebouwen is er geen gebrek in Oostende. De mooie, bestaande gevels beschermen maar evengoed in een mooie staat terugbrengen vergt meer inspanningen, en toch is het wel de moeite.
Authenticiteit in evenementen:
- Wat evenementen betreft, is er een aanbod dat al lang door Oostendse verenigingen wordt georganiseerd. Deze verdienen een stevige en verankerde steun van de Stad. We denken aan de brede waaier aan wijkfeesten en bijvoorbeeld ook het Maatjesfestival, het Rainbow Festival, Christmas Village en vele meer. Maar evengoed mag er gewerkt worden aan de terugkeer van de Visserijfeesten, Zandrock, de Kerstboomverbranding, …. De verenigingen die deze traditionele feesten organiseren - vaak met weinig middelen - kunnen en moeten sterker ondersteund worden.
- Concepten zoals Stuutn in den Hof, Oostende in the mood, Carnaval, Jazz-festival, Vurige maandagen, … in een nieuw jasje - anno 2024 - steken en/of heruitbrengen, behoren zeker ook tot denkpiste.
“Oostende is een toeristische stad met haar toeristische troeven. We moeten wel blijven werken aan het én-én. Wij zijn er van overtuigd dat de aantrekkelijkheid van onze stad groeit, als we haar tradities - uitgedragen door Oostendenaars - op een mooie en kwaliteitsvolle manier brengen. Het lijkt ons daarom meer dan nuttig en meer dan tijd dat iemand in het bestuur het versterken van de tradities als volwaardige bevoegdheid krijgt.”, besluiten John Crombez en Niko Geldhof.
Ga naar Vooruit Oostende
Over de Auteur
Vooruit Oostende
Deel dit artikel met je vrienden.