Nieuws

LOKAAL: Oostende. PETITIE: Terug een bankautomaat in jouw buurt

Vooruit Oostende

Monday 19

December 2022 21:07

Vooruit trekt aan de alarmbel en lanceert een petitie om bankautomaten in de Oostendse wijken te houden.

Sinds 2015 zijn bijna 4 op 10 geldautomaten verdwenen. Ook Oostende ontsnapt niet aan deze trend. Vooruit Oostende wil toegankelijke financiële dienstverlening garanderen voor iedere Oostendenaar. Steeds meer bankautomaten verdwijnen in Oostende. Kantoren sluiten de deuren of verminderen de dienstverlening. Dat gaat van het weghalen van automaten tot het sluiten van volledige kantoren. Van het niet meer voorzien van loketbediendes en bijstand tot het niet meer mogelijk maken om verrichtingen te doen op bestaande automaten. 

"Oostendenaars die minder mobiel zijn of minder tot niet digitaal actief zijn, worden zo afgesneden van hun eigen financiën. Zowel verrichtingen, controle én afhalen van eigen geld wordt op deze manier wel heel erg moeilijk. Absurd vind ik dat." zegt fractieleider Jeroen Soete. 

De socialistische beweging wil hier ingrijpen voor elke Oostendenaar. Zowel burgers, tweedeverblijvers als handelaars zijn gebaat bij een toegankelijke financiële dienstverlening. "Het kan bovendien een neerwaartse spiraal betekenen. Oostendenaars worden belemmerd in de toegang tot hun eigen geld. Met alle gevolgen van dien voor het behouden van het overzicht en het tijdig betalen van hun facturen. In mijn eigen wijk, de Vuurtorenwijk worden de mensen zelfs hun allerlaatste automaat afgenomen. In Oostende, op de wijken moet hierop dringend ingegrepen worden.", gaat John Crombez, gemeenteraadslid voor Vooruit, verder.

"We kaartten dit probleem al in 2019 aan. Op vandaag zien we nog steeds geen acties van de stad Oostende, thans dé centrumstad aan zee, om dit probleem van de verdwijnende financiële dienstverlening op te lossen. De lokale besturen en politieke partijen van onder andere Bredene en Oudenburg voeren wel deze strijd. Nu er nog meer automaten verdwijnen uit het Oostendse straatbeeld (onder meer in het Centrum, Stene, Zandvoorde en de Opex) trekken we opnieuw aan de alarmbel en lanceren we ook een petitie om de stem van de burger te horen. Banken zijn meer dan commerciële instellingen, al beseffen ze dat zelf soms niet goed. Ze hebben ook een belangrijke maatschappelijke rol te vervullen. In de financiële crisis van 2008 hebben wij met ons geld massaal de banken gered. Het wordt tijd dat we bij hen gaan aankloppen om de rekening te vereffenen en om een wederdienst te vragen.", besluit gemeenteraadslid Michael Vanhee. 

 
De lokale Vooruit-afdeling ondersteunt zo het signaal van federaal fractieleider Melissa Depraetere. Vooruit schaarde zich eerder al achter de oproep van onder meer Test Aankoop en Okra om de afschaffing van geldautomaten tijdelijk te bevriezen en de banken duidelijke verplichtingen op te leggen om aanwezig te blijven in het straatbeeld. Melissa Depraetere dient hieromtrent ook een wetsvoorstel in.  

Vooruit Oostende komt op de gemeenteraadszitting van maandag 19 december 2022 tussen op dit cruciale thema en vraagt het Stadsbestuur hierin ook dringend haar verantwoordelijkheid te nemen.

De petitie om het Vooruit-standpunt te versterken kan hier online getekend worden. 


Ga naar Vooruit Oostende
Over de Auteur

Vooruit Oostende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant