LOKAAL: Oostende. Over een kwalitatieve, waardige en sociale oude dag.
Vooruit Oostende
Saturday 21
September 2024 17:52
Vooruit Plus Oostende wil de kennis en ervaring van de oudere Oostendenaars blijvend waarderen en inzetten. Tegelijk is het belangrijk om met een waardige blik te kijken naar ouderenzorg en onze oudere inwoners in het algemeen. “Vandaag - 21 september - leggen we een knoop in onze zakdoek en wordt zo wereldwijd aandacht gevraagd voor dementie. Oostende is al een dementievriendelijke stad en daar bouwen we verder op. Het is de uitdaging van de toekomst om ons beleid daarop af te stemmen. Dit betekent evenzeer een waardige ouderenzorg, waar we niemand achterlaten en altijd de mensen voor ogen houden: de privatisering van de zorg moet hier stoppen en de prijzen van onze publieke WZC’s moeten we plafonneren op het minimumpensioen. Het zorgen en de sociale hulp tot in de wijken brengen, bij de inwoners is onze rode draad.”, aldus Björn Pannecoucke en Nancy Bourgoignie - kandidaten Vooruit Plus en in het dagelijks leven actief in de ouderen- en zorgsector.
Oudere inwoners zijn een belangrijke schakel binnen onze samenleving. Denk aan vrijwilligers- en buddywerkers. “Dit houdt mee in dat een goeie, leefbare stad ook en zeker voor de ouderen een goeie, waardige stad moet zijn. Denk aan veilige buurten waar de kans op vallen klein is, waar de straatinrichting aangepast is zodat men geen angst moet hebben voor de snelheid van het verkeer, waar diensten dichtbij zijn, ….”, steekt John Crombez, kandidaat-burgemeester van wal. Nabijheid en letterlijk tussen de inwoners gaan staan lopen als een rode draad door het Vooruit Plus-programma.
WAARDERING & ACTIVERING VAN SENIOREN: de waardering en activering van de Oostendse senioren is zo waardevol. In Oostende komt altijd veel ervaring samen, vaak bij pensionering. We willen die enorme kennis erkennen, verzamelen en inzetten in o.a. het uitwerken en uitrollen van onze stadsontwikkeling. Die expertise omarmen, zorgt dat we samen aan onze stad voor de toekomst kunnen bouwen.
EEN BETAALBARE KWALITATIEVE OUDE DAG: het klinkt als een cliché, maar het is zo hard nodig in Oostende: inzetten op een betaalbare, kwalitatieve oude dag. “We roepen de verdere privatisering van de zorg een halt toe. De woonzorgcentra en bij uitbreiding alle zorg houden we in eigen handen en beschermen we. Hierdoor zorgen we er voor dat zorg betaalbaar, toegankelijk en kwaliteitsvol is. Net zoals het herinvoeren van de stedelijke mantelzorgpremie en het behoud van de afschaffing van de onderhoudsplicht belangrijke handvaten zijn.”, aldus Björn Pannecoucke.
In de publieke woonzorgcentra mag de prijs tegen het einde van de legislatuur niet hoger zijn dan het inkomen van een gepensioneerde met het minimumpensioen. In de praktijk zal dit dan gaan om het minimumpensioen samen met de zorgpremie.
DIENSTVERLENING & SOCIALE HULP IN DE WIJKEN
Een vast, administratief aanspreekpunt in de OC’s: zo wordt de dienstverlening naar de wijken gebracht. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om in O-punt een melding te maken. Zo kunnen niet alle noden op een goede manier duidelijk worden gemaakt aan de stadsdiensten. “Het rechtstreeks contact met de stadsdiensten moet terugkomen. Het opstarten van een administratief punt in elk ontmoetingscentrum biedt daartoe een oplossing. We willen het ook mogelijk maken dat hierbij bepaalde sociale diensten (antennepunt van het OCMW) of burgerzaken (bv de aanvraag van een paspoort) mogelijk zijn binnen dit administratief punt. Er kan bv. ook gewerkt worden met een mobiele set die op verschillende momenten naar de wijken komt.”, verduidelijkt Nancy Bourgoignie.
Zorgcoaches voor 80-plussers: er wordt ingezet op verschillende vormen van preventie voor de senioren door outreachend te werken. Elke 80-plusser krijgt een huisbezoek van een zorgcoach. De zorgcoachen zijn de centrale aanspreekpunten en gaan na welke hulp of steun er nodig is en verwijst door indien nodig. Denk aan huisbezoeken in het kader van valpreventie en veiligheid van de woning (rookmelders,…). We zetten volop in op de Gele Doos. Dit is een bewaardoos die belangrijke medische en persoonlijke contactgegevens bevat. Ze wordt bewaard in de deur van de koelkast. Het maakt het voor hulpverleners gemakkelijker om levensnoodzakelijke info te verkrijgen en snel gepaste hulp te bieden op interventie. Daarnaast zorgen we ervoor dat het meldpunt senioren in nood wordt versterkt zodat er tijdig kan gereageerd worden op de signalen die het meldpunt ontvangt.
Ga naar Vooruit Oostende
Over de Auteur
Vooruit Oostende
Deel dit artikel met je vrienden.