Nieuws

LOKAAL: Oostende. Na stevig oppositiewerk van John Crombez opent het vaccinatiecentrum dan toch de deuren in de kerstperiode

Vooruit Oostende

Tuesday 21

December 2021 19:33

Deze voormiddag mochten we het goeie nieuws ontvangen dat het vaccinatiecentrum in Oostende uiteindelijk dan toch zal openblijven tijdens de kerstvakantie. Na het broodnodige oppositiewerk reageert John Crombez tevreden: 'Ik ben tevreden dat het vaccinatiecentrum uiteindelijk dan toch enkele dagen open blijft in de kerstperiode. Boosterprikken zijn nu nodig. Er was heel wat overtuigingskracht nodig, maar uiteindelijk werd de beslissing om 10 dagen te sluiten toch terug gedraaid. Dank aan de burgemeester om dit te realiseren, in het belang van de Oostendenaars.'

De fractie Vooruit Oostende, vroeg op de Gemeenteraad (ma 20/12/2021) aan het College van Burgemeester en Schepenen om in overleg met de eerstelijnszone het vaccinatiecentrum in Oostende open te houden in de kerstvakantie. De Oostendse meerderheid stemde het hoogdringende agendapunt omtrent het openhouden van het vaccinatiecentrum weg. Het punt werd op twee dagen van de sluiting van het vaccinatiecentrum dus niet behandeld op de Gemeenteraad. Fractieleider John Crombez kwam later op de avond alsnog tussen omtrent de urgentie in de strijd tegen de corona-pandemie, want ook een lokaal bestuur kan nu zeker het verschil maken. De burgemeester van Oostende toont geen daadkracht om het vaccinatiecentrum open te houden. Op de raadscommissie roept en tiert hij over dit punt en was het onmogelijk om er iets over te zeggen. En nu op de Gemeenteraad steekt de burgemeester zich weg achter de hogere overheden en wacht hij op wat andere gemeenten doen. 

John Crombez is duidelijk op 20 december 2021: "Het is een kapitale fout van het Oostendse stadsbestuur om het vaccinatiecentrum nu dicht te doen. Een fout die ze op vele plaatsen niet maken en waar ze de ballen hebben om te zeggen 'ja het is moeilijk, ja er zijn vele mensen moe, maar we gaan het nu doen omdat het nodig is.' bij ons in Oostende zegt de burgemeester "het wordt mij niet van hogerhand opgelegd, dus ik hou het vaccinatiecentrum niet open. En er waren toen niet genoeg mensen om te prikken. Nu zijn die mensen er wel, maar ik ga het toch niet openhouden". Dit is hetzelfde als geen burgemeester meer hebben in een crisis. Dat is exact hetzelfde. Bovendien, in Nederland doen ze de maatschappij dicht, maar het stadsbestuur in Oostende doet ons vaccinatiecentrum dicht. Dit is een grote kapitale vergissing, want ik wil vermijden dat we onze maatschappij moeten dicht doen".  


In een eerdere fase besloot de Eerstelijnszone om het vaccinatiecentrum in Oostende te sluiten tijdens de kerstvakantie. Na die beslissing veranderden een aantal omgevingsfactoren zo substantieel dat een herziening van dat besluit zich opdringt: 

* De opkomst van de Omikron-variant maakt dat de verspreiding van het virus in de tweede helft van december enorme proporties zal aannemen in België.

* Het zetten van boosterprikken is aangetoond een noodzakelijk middel om de verspreiding te verzwakken en vooral de ziekteverschijnselen van de besmette mensen te beperken, wat dus een belangrijke impact heeft op de zorg- en IC-vragen.

* Tegelijk is die dringendheid groter voor mensen met een zwakke afweer, en door de recente beslissing om ook versneld kinderen met een zware aandoening verhoogd te beschermen als ze dat willen, kunnen die vaccinatieprikken ook voor hen best versneld worden.

* De periode tussen de tweede prik en de boosterprik is na de beslissing ingekort naar 4 maanden, wat maakt dat de beschikbare groep voor het versneld zetten van de boosterprik veel groter is.

Het organiseren van het toch openhouden van het vaccinatiecentrum is doenbaar. Het agentschap Zorg en Gezondheid heeft daartoe de mogelijkheid geboden om naast de oproepen ook de Qvax-lijst breed in te zetten. Praktisch is het begrijpelijke voornemen van het geven van rust aan vrijwilligers en zorgverstrekkers in de kerstvakantie perfect combineerbaar met het openhouden van het vaccinatiecentrum voor die doeleinden, desnoods met een beperkt aantal lijnen om de evidente noden en vragen te beantwoorden op een cruciaal moment. 

Herbekijk de replieken van John Crombez 

 


Ga naar Vooruit Oostende
Over de Auteur

Vooruit Oostende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant