Nieuws

LOKAAL: Oostende. Hoge GAIA-score voor Oostende verwondert

Vooruit Oostende

Sunday 13

March 2022 10:34

De stad Oostende krijgt in het rapport van GAIA 84%, de score werd gegeven nadat de het bestuur een vragenlijst invulde. Oostende is een dierenvriendelijke stad, dit stemt ons tevreden maar een beleid moet gebaseerd zijn op daden en niet op woorden. Vooruit Oostende-voorzitter Björn Pannecoucke reageert verwondert. 

Er zijn een aantal issues rond het GAIA-rapport rond dierenwelzijn in Oostende:

  • Er is een reëel probleem van zwerfkatten in onze stad, er zijn een aantal mensen die zich hiervoor engageren, dit zijn burgerinitiatieven. Een beleid vanuit de stad ontbreekt, laat staan dat de stad hier een coördinerende rol opneemt. In de communicatie van de stad wordt er gesteld dat men ivm de zwerfkattenproblematiek zich steeds kan wenden tot de dienst omgevingsbeleid: team milieu, dieren en natuur. Echter in de realiteit wordt men doorverwezen naar het dierenasiel. Er is op heden geen zwerfkattenbeleid.

 

  • Een speerpunt dat ook wordt vermeld in het rapport is het actief sensibiliseren van de bevolking voor dierenwelzijn. Ook hier blijven we op onze honger zitten want wat wordt er in feite gedaan in Oostende hierrond? Ik zie of hoor het niet? Hoe kan je dan hierop goed scoren?

 

"Elke stap die gezet wordt in Oostende rond dierenwelzijn, daar zijn we tevreden over. Maar deze 84% in het rapport van GAIA verwondert ons wel. Dit cijfer is vooral gebaseerd op aankondigingen, niet op gevoerd beleid. De zwerfkattenproblematiek bijvoorbeeld: in de praktijk verwijst men gewoon naar het asiel. Bovendien, hoe haaks staan de noden van het huidige dierenasiel op dit euforisch cijfer. Het dierenasiel moet een speerpunt zijn in het dierenwelzijnsbeleid, maar dit Oostendse stadsbestuur verwaarloost de dieren in het asiel door niets te doen voor een goed onderdak. Dierenliefhebbers binnen en buiten Oostende zullen grote ogen trekken over dit rapport. Grote onderscheiding moet je verdienen door daden en niet door woorden.", stelt Björn Pannecoucke 

 

We hebben aan GAIA een aantal vragen gesteld ivm de bevraging hierover. De fractie zal de bezorgde antwoorden vanuit het stadsbestuur opvragen ikv openbaarheid van bestuur. 

Een ander belangrijk punt is en blijft dat een stad als Oostende die 84% haalt maar weigert om de bouw van een nieuw dierenasiel te steunen. Dit klinkt vreemd in de oren, niet alleen van mij maar van heel wat Oostendse dierenvrienden. Je kan dan toch onmogelijk goed scoren als stad op dierenwelzijn? De medewerkers van het dierenasiel doen prachtig werk. Ik nodig de mensen van GAIA dan ook graag uit om het dierenasiel te bezoeken om zelf vast te stellen hoe het bestuur mens en dier in kou laten staan.

Grote onderscheiding moet je verdienen door daden en niet door woorden!


Ga naar Vooruit Oostende
Over de Auteur

Vooruit Oostende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant