Nieuws

LOKAAL: Oostende. De ophaling grof huisvuil moet toegankelijk zijn voor elke Oostendenaar. Organiseer daarom twee keer per jaar een ophaling voor het grof huisvuil in alle wijken.

Vooruit Oostende

Friday 26

August 2022 20:01

De ophaling grof huisvuil werd afgeschaft en sindsdien kan je niet meer spreken van een ‘proper Oostende’. Daarom plaatst Vooruit Oostende op vrijdag 26 augustus 2022 van 10.00 tot 12.00 uur een afvalcontainer voor grof huisvuil aan het Cardijnplein in Oostende. Als statement over de netheid in alle wijken van de stad. Vooruit wil dat de ophaling van het grof huisvuil terug toegankelijk wordt voor iedereen.

Het Oostendse Stadsbestuur schafte enkele jaren terug de gratis ophaling van het grof huisvuil af en installeerde een betalend systeem. Oostendenaars kunnen niet meer bellen om een ophaling te regelen. Een aanvraag kan enkel digitaal via een veel te ingewikkeld invulformulier dat enkel te vinden is op de website van de afvalintercommunale IVOO. 

 

‘Niet elke inwoner kan naar de kringloopwinkel of het containerpark. Wie minder mobiel is of zelf geen vervoer heeft, moet steeds beroep doen op anderen. Een aanvraag en betaling voor ophaling kan enkel digitaal en bovendien verloopt dit via een veel te complex formulier. Wie digitaal niet geletterd is of geen internettoegang heeft, valt ook uit de boot. Als we echt een nette stad willen, dan is het absoluut noodzakelijk dat de ophaling grof huisvuil terug toegankelijk wordt voor elke Oostendenaar.’, begint gemeenteraadslid Michael Vanhee.  

 

PROBLEEM GROF HUISVUIL - OPLOSSING: VERHOOG DE DIENSTVERLENING

In Oostende werd zo de deur open gezet naar het sluikstorten van grof huisvuil, in alle wijken. De drempels om grof huisvuil weg te werken, zijn vandaag veel te hoog. Wat als je geen auto hebt, niet of minder mobiel bent, niet-digitaal geletterd bent, geen internettoegang hebt of het geld voor een ophaling niet kan ophoesten? 

 

Vooruit Oostende vraagt daarom een efficiënter en vooral toegankelijk afvalbeleid. ‘Men teert op handhaving en boetes in de strijd ‘tegen’ het sluikstorten, maar sluikstorten gebeurt (vaak) anoniem en de kosten voor het opruimen kunnen hoog oplopen. Er zijn andere oplossingen nodig en die bestaan uit dienstverlening ‘voor’ de Oostendenaar. Zodat iedereen effectief zijn rol in het afval opruimen kan vervullen.’, stelt Michael Vanhee. 

 

Sluikstorten is niet altijd ingegeven door niet-willen, het is vaak ook een probleem van niet-kunnen. En dat moet het stadsbestuur erkennen. Waarom zou een mobiele ophaling van grof huisvuil op vaste plaatsen in de wijken, twee keer per jaar en op vaste tijdstippen, niet kunnen werken?’, vult John Crombez aan. 

 

AANDACHT VOOR DE NETHEID VAN HET STRAATBEELD

Vooruit Oostende laakt ook de netheid van het straatbeeld in het algemeen. Het sluikstorten overal in Oostende is een doorn in het oog. Zowel van grof huisvuil als van kleiner afval. Vuil trekt bovendien vuil aan en dat zien we vaak bij de afvalstraten. Als de containers vol zitten, dropt iemand zijn afval ernaast en wat als de volgende persoon dan ook al minder geneigd is om het afval terug huiswaarts te nemen? De meeuwen vormen ook nog steeds een probleem. Op ophaaldagen van de vuilniswagen liggen de straten in diverse wijken regelmatig bezaaid met afval uit kapotgetrokken afvalzakken. En ondertussen ontsiert het talrijke onkruid en de wild groeiende beplanting ook het uitzicht van het straatbeeld. Bovendien vormen deze laatste ook een probleem voor de verkeersveiligheid van voetgangers en fietsers. Vooruit Oostende pleit voor biodiversiteit, maar niemand zegt dat biodiversiteit haaks staat op een verzorgd uitzicht van de stad.

 

Michael Vanhee en John Crombez, gemeenteraadsleden voor Vooruit Oostende formuleren volgende concrete acties om het afvalbeleid en de netheid terug een boost te geven: 

 

  1. Haal 2x per jaar grof huisvuil op in de wijken, met hulp voor minder mobiele inwoners 
  2. Maak de aanvraag voor ophaling-aan-huis van grof huisvuil toegankelijk 
  3. Bied noodhulp: haal afval & grof huisvuil op na (natuur)rampen (overstroming, storm, …)
  4. Verzorg de afvalstraten met extra ophalingen en nette, onderhouden containers
  5. Controleer en handhaaf op sluikstorten bij o.a. afvalstraten 
  6. Verschalk de meeuwen met sterkere afvalzakken en het massaal gebruik van afvaltonnen
  7. Laat straatvegers passeren NA de ophaalronde van de vuilniswagen 
  8. Organiseer controle-acties op het vroegtijdig buitenzetten van afvalzakken
  9. Breng routine in de aanpak van onkruid (in de bermen, in de goten, …) en struiken,... 
  10. Behoud de 12 gratis beurten voor het containerpark
Over de Auteur

Vooruit Oostende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant