LOKAAL: Oostende. Oostendse begroting gaat diep in het rood.
Vooruit Oostende
Monday 28
November 2022 20:36
We moeten er niet flauw over doen: het is in deze omstandigheden voor alle lokale besturen een moeilijke begrotingsoefening. Dat neemt niet weg dat er toch verschillende zaken zijn die ertoe bijdragen dat we er slechter voor staan in Oostende. En dit is een gevolg van slecht bestuur waar wij al meermaals voor gewaarschuwd hebben. Dat de begroting in het rood zou gaan was te verwachten. Maar we zijn inderdaad toch wel geschrokken van de omvang van de put. Een tekort van maar liefst 15 miljoen euro op het boekjaar 2022. En hoe wordt dit gat budgettair dichtgereden: door het opsouperen van de spaarrekening van de stad Oostende.
Een spaarpotje dat er bovendien enkel gekomen is doordat er in eerdere budgetwijzigingen meer leningen aangegaan zijn (10 miljoen in 2020 en 2022) dan oorspronkelijk gepland en doordat er uitgaven naar de toekomst (respo-bijdrage pensioenen 5 miljoen euro) verschoven zijn.
De begroting in evenwicht in 2022 is dankzij extra schulden en uitgaven die in de toekomst betaald moeten worden. Dat is een spelletje dat je niet eindeloos kan herhalen. Keeping Up Appearances… tot na de verkiezingen wanneer de werkelijk staat van de stadsfinanciën pas duidelijk zal worden.
Ontvangsten worden opgeblazen en uitgaven worden te pas en te onpas uit de begroting gehaald om het plaatje te doen kloppen. En belangrijke financiële risico’s worden genegeerd.
Voorbeeld: bij de opmaak van het initiële meerjarenplan in 2019 hebben we aangekaart dat de vooropgestelde besparing door de privatisering van de thuiszorg en catering totaal niet realistisch zijn (3 miljoen per jaar). Nu de werkelijkheid de fabeltjes inhaalt moet er ondertussen meer dan +12 miljoen euro gezocht worden.
En het blijft maar duren collega’s. Bijvoorbeeld, de kosten van de afbraak van het oud zwembad: vorig jaar netjes 1 miljoen euro voorzien in het budget. Deze aanpassing: gewoon uit het budget gehaald.
Wat valt er nog op:
Meer betalen
De Oostendenaar zal meer betalen. De belastingen en boetes stijgen met 40 procent tov 2020. 32 miljoen euro meer inkomsten uit belastingen en boetes. Bedrijfsbelasting x 2, dienstverlening die duurder wordt en dan de GAS-boetes:
GAS-boetes Zone 30
Er wordt op maar liefst 6 miljoen euro extra ontvangsten uit snelheidsovertredingen zone 30 gerekend. Dit is duidelijk een begrotingsmaatregel en heeft niets te maken met verkeersveiligheid. Zone 30 is een goed idee, maar wordt in Oostende extreem slecht toegepast in Oostende en dient enkel maar de stadskas te vullen.
We besparen op de eigen werking
70 man minder personeel door niet-vervanging. Wij vragen ons wel af wie het het gelag zal betalen: het zullen niet de directeurs van de directeurs zijn. De eigen werking = dienstverlening aan de Oostendenaars
Het licht gaat uit, de Duvel wordt duurder in de ontmoetingscentra, en het zwembad zal minder open zijn. Dat weten we al. Maar dat is nog maar topje van de ijsberg. De impact van de besparingen op de werking en de dienstverlening moeten nog duidelijk worden op het terrein. Al die Oostendse organisaties die met stijgende kosten zitten en toch met dezelfde toelage moeten werken. Dat kan niet anders dan snijden in de werking betekenen.
Investeringen
Terwijl dat de schulden met enkele begrotingsaanpassing toenemen, worden er nochtans aan de lopende band investeringen geschrapt. 17,5 miljoen euro aan investeringen geschrapt. Grote perscommuniqué over start renovatie van de Koninklijke Stallingen. Dat het pas het binnen 10 jaar nog niet volledig gerestaureerd zal zijn. Fuifzaal voor de jeugd. Met deze begrotingsaanpassing start nog een stukje van uitvoering in deze legislatuur, wat met de volgende budgetwijziging.
Schulden
En ondanks de geschrapte investeringen, neemt de schuldenberg ook met deze begrotingsaanpassing alleen maar toe. Met deze begrotingsaanpassing evolueren we richting een schuld van 257 miljoen euro tegen eind 2024. 10 miljoen meer dan vorig jaar voorzien. En ik vrees dat dit nog een onderschatting zal blijken.
Met de stijgende rente en de mogelijke schadeclaim in het ziekenhuisdossier van tientallen miljoenen euro’s houdt het stadsbestuur nog geen rekening. We kijken dus realistisch aan tegen een verdubbeling van de stadsschulden en de titel van Vlaams schuldenkampioen. Er gingen ongeveer 35 miljoen nieuwe schulden komen. Met deze laatste aanpassing stijgen de schulden met 112 miljoen euro om in verkiezingsjaar te eindigen met 257 miljoen euro schulden.
Slechte leningen versus goede leningen
Dat fabeltje: we lenen niet bij de bank dus het is geen probleem. Een leasing is net hetzelfde als een lening bij de bank. Je verwerft een eigendom en jaarlijks betaal je af met interest. Een leasing is evengoed een lening en leidt evengoed tot een schuld.
Grote dossiers
De file op de Torhoutsesteenweg: nog iemand iets van gehoord? Een begin van plan van aanpak? Behalve: "de file dat zijn wij" en "Vlaanderen gaat ooit eens een studie maken".
Thermae Palace: het dossier van deze legislatuur. Een schamele 5 miljoen euro wordt er voorzien terwijl er nog steeds geen oplossing in zicht is.
Sociaal beleid
In gans Vlaanderen gaan kinderen met lege brooddozen naar school ook in Oostende. In Antwerpen investeert men daar massaal in. Hebben we daar in Oostende al beleid rond gezien van de groene schepen van onderwijs en welzijn. behalve het schrappen van School op Fruit.
Het sociaal verhuurkantoor en betaalbaar wonen. Het werkingsbudget wordt van 230.000 euro teruggebracht naar 36.000 in 2024. Welke schepen laat dit toe. Een groene schepen.
Een nieuw dierenasiel: opnieuw de schepen van Groen! "Dat is iets voor de privé, dat is niets voor ons."
Kinderopvang. Minder plaatsen en geen ambitie tot uitbreiding. Dat is iets voor de privé. Het sociaal beleid in Antwerpen met een N-VA burgemeester is vele malen socialer dan dat van de partij Groen! in Oostende. Dat kan wel tellen é collega’s.
Conclusie
Om af te sluiten collega’s. Ze zeggen soms wel eens dat elke begroting fictie is, maar hier in Oostende is het science-fiction en de film gaat geen happy-end komen. Ondertussen gaat de Oostendenaar meer betalen voor minder dienstverlening, worden investeringen massaal geschrapt en blijft de schuldenberg enkel maar toenemen. De vraag die ik steeds meer onder de Oostendenaars hoor: Wie gelooft die man nog? Na het lezen van deze begroting denkt onze fractie er net hetzelfde over.
Wij vragen de stemming en kunnen deze deze begroting niet goedkeuren.
- Tussenkomst Fractieleider Jeroen Soete op de begrotingszitting van november 2022
Ga naar Vooruit Oostende
Over de Auteur
Vooruit Oostende
Deel dit artikel met je vrienden.