Nieuws

LOKAAL: Oostende. Maak elektronisch betalen aan de afvalstraten mogelijk.

Vooruit Oostende

Thursday 23

November 2023 20:58

De afvalstraten in Oostende hebben een grote waarde in het afvalbeheer van de stad. Het is niet enkel een toevoeging, maar eerder een cruciaal element om zwerfvuil tegen te gaan en om afval efficiënt te sorteren. Daarom wil Vooruit Oostende de afvalstraten dan ook verder moderniseren door elektronisch betalen mogelijk te maken. Evenzeer zou het bijzonder handig zijn als de afvalstraat een melding geeft als de container voor het restafval vol zit. Gemeenteraadslid Björn Tratsaert stelt beidt in november 2023 voor op de gemeenteraad. 

“Voor het gebruik van de restafvalcontainer moet men een 50 cent stuk bij de hand hebben, en in tijden waar cash geld wordt weggedrukt door het elektronisch betalen is dat niet altijd meer zo evident. Daarnaast verdwijnen ook steeds meer geldautomaten in de wijken waardoor het wisselen van cash geld in winkels ook niet meer zo makkelijk gaat.”

Het is perfect mogelijk om een module toe te voegen aan de bestaande installatie die het gebruik van contactloos betalen mogelijk maakt. Het is een investering die het sorteren van afval nog toegankelijker maakt en het sluikstorten verder tegengaat. Uiteraard gaat het hier over een toevoeging en pleiten we dat er ook nog steeds cash kan worden gebruikt.

Een tweede vaststelling is dat mensen niet kunnen zien of een afvalcontainer vol zit voordat ze de betaling doen. “Er moet hier tevens een technische oplossing voor mogelijk zijn. Mensen betalen soms voor een dienst die ze niet altijd kunnen gebruiken doordat ze visueel niet kunnen vaststellen of dat de container buiten gebruik is.” Het gevolg is dat mensen de reflex hebben om hun afval achter te laten. Het blijft natuurlijk sluikstorten, maar eens men heeft betaald wil men zo snel mogelijk het afval kwijt.

Voor beide problemen zal Björn Tratsaert een voorstel doen in de Gemeenteraad. “Afval is een probleem van ons allemaal en mensen houden van een propere stad. Elke maatregel die het gemak van de afvalstraten doet verhogen is goed voor de inwoners van Oostende en voor de stad zelf. We blijven achter het gebruik van cash geld staan maar moeten vaststellen dat elektronisch betalen in de lift zit waardoor modernisering zich opdringt” aldus nog Björn Tratsaert, gemeenteraadslid voor Vooruit Oostende.


Ga naar Vooruit Oostende
Over de Auteur

Vooruit Oostende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant