Nieuws

LOKAAL: Onze strijd voor meer bankautomaten in Rumst

Vooruit Rumst

Wednesday 15

February 2023 08:00

De afgelopen jaren sloten steeds meer bankkantoren en -automaten de deuren. Als antwoord daarop werkten de BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING samen voor de uitrol van neutrale cashpunten (Batopin). “Die schieten zwaar tekort. Sterker nog: als gevolg hiervan sluiten de grootbanken nog meer filialen en automaten.” klinkt het bij Vooruit Rumst. In de deelgemeente Terhagen is er sinds geruime tijd geen bankautomaat meer. Ook in de deelgemeentes Rumst en Reet verdwijnen bankfilialen en bankautomaten.  De verplaatsingen die de bewoners moeten afleggen worden steeds groter.  “Onze inwoners en lokale handelaars zijn de dupe van deze arrogante besparingsoperatie van de grootbanken. Daarom vragen we een signaal van het  gemeentebestuur aan die banken” zegt gemeenteraadslid Christine Jacobs.

Dat er steeds meer bankkantoren en -automaten verdwijnen, is al langer geweten.
Als reactie daarop beloofde de grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING om samen neutrale cashpunten uit te rollen over heel Vlaanderen. Een kwalijk gevolg van die samenwerking is echter dat de banken nog meer van hun eigen bankkantoren en automaten sluiten. Zo ook in Rumst. Bovendien kan je bij deze cashpunten niet terecht voor andere verrichtingen.  

“Het hoeft geen uitleg dat dit een drama is voor mensen die minder mobiel zijn. Toch is het niet alleen die doelgroep die getroffen wordt. Zo moeten de meeste inwoners van Rumst  kilometers omrijden: dat kost hun tijd én geld. Ook onze lokale handelaars zijn het slachtoffer van deze arrogante besparingsoperatie van de grootbanken. Dat kan niet voor ons.”

Dat er veel meer online wordt gebankierd is ook Vooruit Rumst niet ontgaan. “Heel wat mensen bankieren intussen online, maar 1 op 5 mensen is helemaal niet mee met de digitalisering.
Het is wraakroepend dat die groep - vaak kwetsbare mensen - aan hun lot wordt overgelaten.” Daarom trekt Vooruit en Groen Rumst aan de alarmbel. Het thema leeft enorm bij onze inwoners.

Op de gemeenteraad van januari heeft de  Vooruit en Groen fractie Rumst aan het bestuur gevraagd  om contact op te nemen met de grootbanken om ervoor te zorgen dat er ook in Rumst voldoende bankautomaten (dus niet enkel cashpunten) blijven. “Een minimum aan spreiding lijkt ons aangewezen, zo moeten mensen geen kilometers omrijden om simpelweg wat geld uit de muur te halen.”

De Vooruit en Groen-fractie is dan ook verheugd dat de ganse gemeenteraad zich akkoord verklaarde met de vraag om een schrijven te richten aan de grootbanken om meer bankautomaten te voorzien en om terug een bankautomaat in de deelgemeente Terhagen te plaatsen.

Wij voeren deze strijd niet alleen. Melissa Depraetere (fractieleidster Vooruit in de kamer) heeft een  wetsvoorstel ingediend dat banken verplicht aanwezig te blijven in het straatbeeld en afspraken met banken wettelijk vastlegt. Je geld beheren zou vanzelfsprekend moeten zijn. Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat iedereen zijn of haar geld kan beheren bij een bankautomaat in de buurt.


Ga naar Vooruit Rumst
Over de Auteur

Vooruit Rumst

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant