Nieuws

Ontbinding van de sportraad in Diest, begin van afschaffing adviesraden?

Vooruit Lokaal

Wednesday 25

January 2023 12:22

Het stadsbestuur (Open Diest en DDS) heeft de sportraad opgedoekt. Dat gebeurde tijdens de gemeenteraad van 23 januari. Vooruit Diest vindt deze beslissing onbegrijpelijk en spreekt van een afrekening.

De sportraad is één van de vele adviesraden in Diest. Zoals de naam het zegt hebben ze als opdracht op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren, in dit geval over het sportbeleid, waarbij het advies echter niet bindend is.  De Diestse sportraad werd gedragen door geëngageerde vrijwilligers, elk met hun eigen kennis en expertise, en ieder gedreven om het sportbeleid positief te beïnvloeden.

De sportraad was te kritisch voor de schepen.

‘De laatste tijd liep het erg stroef tussen de sportraad en schepen R. Brans (Open Diest). De sportraad was erg kritisch over de toekomstvisie van het stadsbestuur en wilde eigenlijk gewoon het beste voor de Diestse sporter bereiken. Ze waren erg bezorgd over de plannen die er op tafel lagen. En terecht. Denk maar aan de petitie die atletiekclub ROBA opstartte om toch hun essentiële 400m looppiste te verkrijgen. De schepen liet uiteindelijk weten niet meer deel te nemen aan de vergaderingen van de sportraad’, zegt fractievoorzitter Murat Celik, die in de vorige legislatuur zelf schepen van sport was.

‘Adviesraden zijn cruciaal voor een bestuur. Deze houden het bestuur alert en zijn een meerwaarde om bepaalde beleidskeuzes richting te geven.
De democratisch verkozen leden van de adviesraden doen dit belangeloos en met veel overgave. Bovendien waren zij het eerste aanspreekpunt voor de sport in Diest. Wat een mooi verhaal had kunnen zijn, zien we nu plots eindigen door een ruzie,’ zegt Celik.

Gebrek aan dankbaarheid en waardering voor de sportraad.

Ook voorzitter en lijsttrekker van Vooruit Diest, Carina Jankowski, kon haar ongenoegen niet onder stoelen of banken steken tijdens de gemeenteraad.

‘Onbegrijpelijk dat net nu, wanneer er heel wat grote sportprojecten in ontwikkeling zijn, de sportraad wordt opgedoekt! Ze hebben onnoemelijk veel inspanningen geleverd om de schepen advies te geven na onderzoeken, opzoekwerk en plaatsbezoeken in andere steden en gemeenten. Ze nodigden experts uit om de best mogelijke opties te bespreken en voor te stellen aan de schepen. Hoe ondankbaar kan je dan zijn als stadsbestuur? En met welke sportinfrastructuur voor de volgende 30 jaar zouden we opgezadeld zitten als de sportraad niet had ingegrepen?’ vraagt Jankowski zich af.

Aanvullende participatie was een betere optie geweest.

Volgens de schepen en de burgemeester wil men met de afschaffing van de sportraad de inspraak van de burgers vergroten en de participatie aan het sportbeleid een nieuw elan geven.

‘Inspraak vergroten doe je niet door de ene vorm van participatie af te schaffen en iets anders op te richten. Beide vormen zouden elkaar perfect kunnen aanvullen. Het enige wat dan moest gebeuren is de bestaande statuten van de sportraad aanpassen. Dit had een mooi ‘en-en-verhaal’ kunnen zijn. Maar door deze onbegrijpelijke aanpak, die duidelijk niet getuigt van transparantie en goede communicatie, wordt de kritische houding alvast heel duidelijke de kop ingedrukt’, aldus Jankowski.

Staan alle andere niet-verplichte adviesraden op de helling?

De Vooruit fractie is ook bezorgd over het voortbestaan van de andere adviesraden, zoals die voor het centrummanagement, de cultuurraad, Gminaraad, gehandicaptenraad, landbouwraad,…

‘Wat zal de volgende stap zijn nu de sportraad werd afgeschaft? In de toelichting van de schepen horen we dat enkel de jeugdraad, het lokaal overleg kinderopvang (LOK) en de gecoro verplichte adviesraden zijn. Wanneer we vroegen naar de visie op de toekomst van andere adviesraden kregen we enkel een troebel antwoord, namelijk dat dat nu niet aan de orde is. Een duidelijke antwoord over de vrijwaring van de adviesraden kregen we helaas niet. Dat maakt ons ongerust. Dit bestuur moet echt leren omgaan met kritische reacties van inwoners. De Diestenaar kan en mag je zomaar niet het zwijgen opleggen. Dat getuigt van angst en van gebrek aan een oprechte democratische houding’, sluit Jankowski af.

 

Voor meer info:

Murat Celik, fractievoorzitter Vooruit Diest: 0484/53 32 25

Carina Jankowski, lijsttrekker Vooruit Diest: 0497/78 95 50


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant