Nieuws

LOKAAL: Omstaandertrainingen: zelfs Vlaams minister Somers (OpenVLD) is fan

Vooruit Lokaal

Wednesday 09

March 2022 15:02

De Gentse omstaandertrainingen, die door onze schepen van Gelijke Kansen Astrid De Bruycker worden ingezet in de strijd tegen discriminatie en haatspraak (als onderdeel van het Actieplan Antidiscriminatie & Antiracisme 2020-25), zijn een groot succes. Het is pionierswerk dat zelfs Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (OpenVLD) niet is ontgaan: hij kwam op dinsdag 9 maart 2022 naar Gent om ook zelf zo’n training te volgen.

Dat er anno 2022 überhaupt nog omstaandertrainingen moeten gegeven worden is jammer maar noodzakelijk, weet Astrid. “Nog altijd krijgen mensen te maken met bedreigingen omdat ze een andere huidskleur hebben (jeugdvoetballertjes bijvoorbeeld), of omdat ze vrouw of anders geaard zijn. Dat moet stoppen. We kunnen dat doén stoppen, door gepast in te grijpen als we getuige zijn. Dat is belangrijk voor het slachtoffer, maar ook om de dader te tonen dat het niet OK is wat die doet. Met hoe méér we reageren, hoe duidelijker het wordt voor iedereen dat het niet ‘normaal’ is om zo’n dingen te doen.”

De minister was vol lof over het initiatief van Astrid. “De Stad Gent wapent haar inwoners om op te komen voor hun medeburgers en maakt het een deel van hun identiteit. Zo zorgt ze voor een veiligere omgeving voor iedereen. Ik heb de Gentse omstaandertrainingen daarom geselecteerd als één van de 24 ‘robuuste projecten’ in het Vlaamse Plan Samenleven. Mijn doel is om samen met de lokale besturen jaarlijks 1.000 professionals en 1.000 burgers op te leiden.”

De omstaandertrainingen startten vorig jaar al, voor mensen van verenigingen, horecapersoneel, in het Gentse jeugdvoetbal en voor de Politie. Op dinsdag 11 januari 2022 vond de eerste omstaandertraining voor individuele Gentenaars plaats. De eerste vijf trainingssessies zaten meteen vol. Dit jaar worden ook al minstens 1.155 mensen uit Gentse stadsdiensten en organisaties getraind, waaronder 360 leerlingen van de tweede en derde graad middelbaar.

Wie nog wil inschrijven: dat kan op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant