Nieuws

Nultolerantie voor fiscale fraudeurs

Team Vooruit

Thursday 11

March 2021 18:15

De wet die fiscale regularisatie opheft vanaf 31/12/2023, kreeg vandaag de goedkeuring in De Kamer. Wie boven water komt met zijn zwart geld, krijgt geen juridische immuniteit meer. “Justitie kan niet meer buitenspel gezet worden. We voeren nultolerantie in voor fiscale fraudeurs”, aldus Kamerlid, Joris Vandenbroucke. 

 

 

Fiscale regularisatie biedt de mogelijkheid aan fraudeurs om spontaan met hun zwarte kapitalen of inkomsten naar de fiscus te stappen. In ruil voor het betalen van hun achterstallige belastingen en een boete, krijgen ze de zekerheid dat ze niet meer zullen vervolgd worden door het gerecht, ook al pleegden ze strafbare feiten. 

Nultolerantie voor fraudeurs

Joris Vandenbroucke: “Ieder zijn deel is niets te veel. En de overgrote meerderheid van de mensen betaalt netjes zijn belastingen. Aan hen kan je toch niet uitleggen dat fraudeurs die jarenlang inkomsten niet hebben afgegeven of zwarte kapitalen verbergen er met een boete vanaf komen? Want dat is de essentie van het systeem: als je een boete betaalt, kan je niet meer vervolgd worden door justitie. Terwijl het hier wel degelijk over grote fraude kan gaan. Dat is niet rechtvaardig.

Als iemand op een betoging een bushokje of winkelruit intrapt, wordt terecht nultolerantie geëist. Wel, ik vind dat nultolerantie ook voor fraudeurs moet gelden. Die brengen de samenleving ook grote schade toe. Het is niet omdat je een hoge boete kan betalen, dat je daarmee je straf moet kunnen ontlopen. En dus sluiten we de deur voor die regularisaties over goed twee jaar.” 

Ieder zijn deel is niets te veel

Joris Vandenbroucke benadrukt dat de aanpak van fiscale fraude hoog op de agenda staat van de regering. “Onze economie staat voor grote uitdagingen. De coronacrisis kost België miljarden euro’s en vele kmo’s en ondernemingen dreigen over de kop te gaan. In een samenleving waar mensen vrezen voor hun job, is een efficiënt en doeltreffend fraudebeleid dan ook noodzakelijk om mensen te beschermen en perspectief te bieden. Ieder zijn deel is niets te veel”, besluit Vandenbroucke. 


Ga naar Laatste nieuws
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.