Nieuws

LOKAAL: Nieuwstraat krijgt ANPR-camera

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Friday 07

October 2022 18:02

Bewoners, bezoekers maar ook ploegen van de nutsmaatschappijen en zelfs de vuilniswagen… Wie in de Nieuwstraat in Halle moet zijn checkt best of zijn nummerplaat geregistreerd staat want anders riskeer je een boete. "Er hangt voortaan een ANPR-camera en daar is een goede reden voor" zegt burgemeester Marc Snoeck (Vooruit).

Wie de Nieuwstraat wil in rijden moet voortaan een toegangsvergunning hebben. De bewoners zijn het beu dat er dag en nacht voertuigen in rijden die er niet thuis horen. Er mag niet geparkeerd of stil gestaan worden en het straatje is zelfs verboden toegang in beide richtingen maar toch lapten heel wat chauffeurs die regels aan hun laars.

“Er zijn al heel lang klachten van de mensen die er wonen”, zegt burgemeester Marc Snoeck. “Ondanks het feit dat er staat dat enkel plaatselijk verkeer toegelaten is rijden er toch veel mensen in om allerlei redenen. Maar een groot deel heeft te maken met leveringen die in de winkelwandelstraat Basiliekstraat gebeuren. Die leveranciers willen zich zo kort mogelijk parkeren. Dat gebeurt dag en nacht. We hebben er een camera gehangen om alles te registreren. Elke dag reden er een twaalftal voertuigen in die daar eigenlijk niet moesten zijn en dat de klok rond. Sinds een paar jaar zijn er tegelijk ook heel wat appartementen bij gekomen aan de kant van de Basiliekstraat. Er wonen dus heel wat mensen die daar een garage hebben maar dus vaak niet weg kunnen rijden omdat er een bestelwagen voor de deur geparkeerd staat. Dat leidde tot ongenoegen.”

Aan de beslissing om definitief een camera te hangen ging nog een hele procedure vooraf. “Na de test met de camera organiseerden we nog een bevraging en we hebben de bewoners nog eens samengebracht voor overleg”, zegt Snoeck. “Meer dan dertig mensen maakten er hun beklag. Er waren verschillende pistes: ofwel plaatsten we paaltjes, ofwel zetten we een slagboom of een ANPR-camera. Omwille van technische redenen konden paaltjes of een slagboom niet en dus moest het wel een ANPR-camera worden. De bewoners hebben nu de nummerplaten doorgegeven van hun wagens zodat die niet geregistreerd worden als ze de straat in rijden. Er is ook een regeling met het assistentiewoningencomplex ‘t Convent getroffen. Wie niet op de lijst staat zal dus beboet worden. Het verkeersbord maakt het duidelijk en het is dus afdwingbaar.”

In het straatje gebeuren ook dingen die vaak het daglicht niet mogen zien. “We hebben inderdaad ook al vernomen dat mensen er ook al eens de hond uitlaten en nadien de hondenpoep niet opruimen”, aldus Snoeck. Erger nog, in het straatje is al eens drugs gedeald zodat de politie daar in het verleden al eens vaker kwam patrouilleren. En dan scheuren die verdachte personen weg op hun motorfiets. Ten slotte zijn er ook klachten van sluikstorten. Met die ANPR-camera gaan we natuurlijk niet iedereen die daar iets mispeuterd betrappen maar het zal toch wel wat meer afschrikken. We gaan het als stadsbestuur verder opvolgen en hopen nu dat het probleem van de voertuigen die onterecht de straat in rijden daarmee alvast opgelost is.”

Wie met de wagen in de straat moet zijn moet zijn aanvraag een week op voorhand indienen.


Ga naar Bertrand Demiddeleer
Over de Auteur

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant