Nieuws

Nieuwjaarsreceptie 2024

Vooruit Tielt-Winge

Saturday 27

January 2024 13:26

Throwback naar een nieuwjaarsreceptie met veel volk, veel sfeer, en vooral veel goesting om er in 2024 tegen aan te gaan. Voor "ons" Tielt-Winge!

Dit was wat onze lijsttrekker Steve Cleynen te zeggen had over die lokale verkiezingen in ontober 2024

Dag allemaal, Ik wil jullie allereerst nog een super 2024 wensen. Maar we kunnen er dit jaar niet omheen, 2024 wordt op zijn minst gezegd een interessant politiek jaar.

Met in juni de Federale, Vlaams en Europese verkiezingen, maar in oktober natuurlijk de lokale verkiezingen. Ik ben dan ook Vooruit Tielt-Winge heel dankbaar dat ik de kans krijg om de lijst te mogen trekken voor die verkiezingen.

Verkiezingen die ook in Tielt-Winge het verschil kunnen maken tussen Vooruit gaan of achteruit gaan. Want stilstaan is achteruitgaan.

Deze week werd de gemeentemonitor gepubliceerd en Fons haalde al aan dat Tielt-Winge daar niet bepaald goed scoorde.

Net dat is voor ons de inzet van deze verkiezingen. We wonen hier in de parel van het Hageland, in een prachtige streek, maar Tielt-Winge wordt meer en meer een grijze voorstad van Leuven in plaats van een levendig groen dorp, waar zoals de cijfers aantonen het sociaal weefsel de afgelopen jaren met 6% achteruit ging en we het slechter doen dan het Vlaamse gemiddelde. Wij willen dat Tielt-Winge terug “ons” dorp wordt, ons dorp waar “iedereen” “iedereen” kent, waar je onbezorgd jong kan zijn, waar je zonder zorgen je oude dag kan beleven, waar er vanalles te beleven is, waar je aan je collega’s op het werk trots over kan vertellen, …

Hoe willen we dat doen? Eerst en vooral door goed te besturen. Een bestuur dat er is voor zijn inwoners en verenigingen, dat duidelijk (en in verstaanbare taal en geen advocatentaal) communiceert, een bestuur dat in plaats van ruzie te maken, oplossingen zoekt en Vooruit wil!

Maar ook een gemeente met een sterke sociale dienstverlening. Een gemeente die ervoor zorgt dat er voldoende en betaalbare kinderopvang is, dat het lokale dienstencentrum Zonnedries niet verder afgebouwd wordt,… kortom een gemeente waar we zorgen voor mekaar!

“Vanalles te beleven” dan denk ik in de eerste plaats aan GC De Maere. Op dit moment niet bepaald het meest fancy gebouw van Tielt-Winge en al zeker niet een echt cultuurhart voor Tielt-Winge en zelfs het ganse Hageland. Wij willen van De Maere een modern gemeenschapscentrum maken. Geen groot cultuurcentrum zoals Den Egger of De Kruisboog in Tienen, maar een gemeenschapscentrum op maat van Tielt-Winge, met een cultuuraanbod voor iedereen. Schoolvoorstellingen, muziek, theater, presentaties, try-outs,… Cultuur brengt mensen samen.

Maar ook onze sport, jeugd en andere verenigingen brengen mensen samen en dragen bij aan dat sociale weefsel. We moeten die dus maximaal ondersteunen, en als gemeente ook zelf initiatief durven tonen. Waarom zitten we hier bv. op een receptie van Vooruit en niet op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente, waarom zijn er nog nauwelijks buurtfeesten?

En natuurlijk is er nog 1 thema waar ik het nog niet over gehad heb en wat een belangrijke rol speelt in dat dorpse karakter. Ruimtelijke ordening. Weet je dat we vandaag in Tielt-Winge nog altijd gewestplannen van eind de jaren ‘70 gebruiken. Plannen van 45 jaar geleden, toen er in Tielt-Winge 8000 inwoners waren (ondertussen zijn we met bijna 11500), bepalen vandaag de dag nog steeds hoe we bouwen in Tielt-Winge. Ongelooflijk toch???

We gaan een woonplan opmaken, een woonplan dat in kaart brengt welke woonnoden we hebben in Tielt-Winge, welke openbare diensten zoals scholen en openbaar vervoer horen daarbij en waar willen we met Tielt-Winge naartoe.

Ruimtelijke ordening is veel meer dan verappartementisering. Het gaat over het behoud van open ruimte, het gaat over betaalbaar wonen, het bepaalt hoe Tielt-Winge er binnen 10, 20 , 30 jaar zal uitzien. Kunnen onze kinderen in Tielt-Winge blijven wonen?  Open ruimte voor ontspanning, voor ontmoeting.

We hebben op dat vlak al veel te veel tijd verloren, met onzekerheden voor eigenaars, projectontwikkelaars, kandidaat kopers,… Hoog tijd om daar niet 1 maar 5 stappen Vooruit te zetten.

Om af te sluiten wil ik eens terug komen op iets wat ik 2 weken terug hoorde op de receptie van onze collega’s van CD&V. 2024 moet voor CD&V het jaar van de verandering worden. Wel, beste mensen, weten jullie dat we in Tielt-Winge de afgelopen 42 jaar ofwel een blauwe (Liberale) burgemeester hadden ofwel een CD&V burgemeester. Dus ja beste vrienden van CD&V, laat 2024 maar het jaar van de verandering worden.

Vooruit Tielt-Winge is er klaar voor.

Maar…. Genoeg Gezeverd, nu….. Vooruit!!!


Ga naar Vooruit Tielt-Winge
Over de Auteur

Vooruit Tielt-Winge

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant