Nieuws

LOKAAL: Nieuwe speelterreinen voor Stokrooie en Rapertingen

Vooruit Hasselt

Friday 26

April 2024 10:06

In Stokrooie is een gloednieuw speeltuintje geopend. In samenspraak met de plaatselijke basisschool werd de Waterstraat opgefleurd met 4 nieuwe speeltoestellen. Volgende maand start de aanleg van een nieuwe speeltuin in Rapertingen.  

Of ze nu schommelen, klauteren of glijden, voor kinderen is er niets leuker dan lekker buiten ravotten. Dat weet ook schepen van Jeugd Habib El Ouakili. “Veel buiten spelen is niet enkel fijn, het draagt ook bij aan de ontwikkelingen van kinderen: ze worden creatiever, behendiger én bouwen meer weerstand op.”  

Om dat buitenspelen zoveel mogelijk te stimuleren, zet stad Hasselt sterk in op speelruimtes. “Het is belangrijk dat alle Hasseltse kinderen – dus ook die met een beperking -  kort bij huis een plek hebben waar ze naar hartenlust kunnen spelen”, verklaart El Ouakili. “Bij het begin van de legislatuur hebben we de maatstaf gezet om elk kind een speelruimte te bieden op maximum 400m van diens woonplaats.”  

De afgelopen jaren werd er alvast hard gewerkt om de 400m-doelstelling waar te maken. “We leggen niet alleen volledig nieuwe speeltuinen aan, zoals hier in Stokrooie, waar enkel aan overzijde van het kanaal een speelterrein was”, aldus de schepen. “Maar ook tal van bestaande pleinen kregen een stevige uitbreiding. Denk maar aan Stevoort en Kermt of aan onze grote inclusieve Speeltuin De Borggraaf in Kiewit.”  

Waar er nog hiaten zijn in Hasselt op vlak van speelruimte wordt samen met de buurt gekeken naar geschikte locaties.  

“Hier in Stokrooie bijvoorbeeld zijn we gesprekken opgestart met de basischool om te bekijken wat hun noden zijn en of we daaraan tegemoet konden komen”, vult schepen Laurence Libert, bevoegd voor Openbare Werken, aan. “Het speelpleintje dat er nu ligt is daar een resultaat van.”  

De speeltuin is alvast helemaal afgerond “We gaan enkel nog een boord aanleggen rond het speelzand, zodat het makkelijker is voor het onderhoud. Daarnaast plaatsen we eerstdaags laag hekwerk en een haagje om het speelterrein van de straat te scheiden. Volgende maand starten we dan met de aanleg van een nieuw speeltuintje in Rapertingen, vlakbij de plaatselijke KSA, met 5 nieuwe speeltoestellen. Als de zon dan eindelijk de regen overvleugelt, kan er volop gespeeld worden.” 

Ook in 2024 blijft stad Hasselt dus haar label als kindvriendelijke stad alle eer aandoen. “We blijven zorgen voor nieuwe of verbeterde speelruimtes in wijken en buurten waar er op dit moment nog te weinig voor kinderen is”, besluiten schepenen El Ouakili en Libert. 

Voor zowel de speeltuin in Stokrooie als in Rapertingen maakt stad Hasselt €30.000 vrij. 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant