Nieuws

LOKAAL: Nieuwe noodschool voor buitengewoon onderwijs in Antwerpen

Vooruit Antwerpen

Thursday 27

October 2022 15:28

Vooruit Antwerpen gooide zich opnieuw in de strijd voor meer capaciteit in ons buitengewoon onderwijs. Met succes. Op 1 september 2023 opent een noodschool voor 214 leerlingen de deuren aan de Columbiastraat op Luchtbal in Antwerpen. Zo komen er volgend schooljaar al een pak extra plaatsen bij voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of een autismespectrumstoornis, in afwachting van de bouw van een school die in 2029 af moet zijn. Onze onderwijsschepen, Jinnih Beels, bracht alle partners rond de tafel. De Vlaamse Overheid en onze stad beslisten nu om samen in totaal € 13 miljoen te investeren om dit mogelijk te maken.

De laatste jaren stijgt het aantal plaatsen in het buitengewoon onderwijs fors, maar de vraag stijgt nóg sterker. Ook in Antwerpen. Zo belanden er jammer genoeg nog heel wat kinderen op een wachtlijst. Er is onder meer veel vraag naar plaatsen ‘Type 2’ (kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking) en ‘Type 9’ (kinderen en jongeren met een autismespectrumstoornis, zonder verstandelijke beperking). In Antwerpen wordt er aan de Columbiastraat op Luchtbal tegen 2029 een compleet nieuwe school gepland, maar de Vlaamse Overheid en ons stadsbestuur willen graag sneller extra capaciteit voorzien om de grote noden in Antwerpen tegemoet te komen. Er is groen licht voor een noodschool buitengewoon onderwijs die op 1 september 2023 de deuren kan openen. Zo komen er volgend schooljaar in Antwerpen 214 nieuwe plaatsen bij voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking (‘Type 2’) en kinderen en jongeren met een autismespectrumstoornis (‘Type 9’). Er wordt voorzien in tijdelijke infrastructuur die jaren kan dienen en die volledig is aangepast aan de noden van de doelgroep. Het wordt een campus waar zowel buitengewoon basisonderwijs als buitengewoon secundair onderwijs een plaats hebben.

 

“Vanuit de stad zijn we samen met ons stedelijk net en de Vlaamse Regering blijven zoeken naar oplossingen”, zegt Jinnih. “Het werk is nog niet af, maar ik ben zeer blij dat we door die samenwerking vanaf volgend schooljaar 214 nieuwe plaatsen kunnen voorzien voor leerlingen uit het buitengewoon onderwijs op onze campus in de Columbiastraat. Dat gaat om structurele plaatsen en vanuit de stad trekken we hiervoor € 4,5 miljoen extra uit. Hiermee is de wachtlijst niet volledig weggewerkt maar zetten we wel een grote stap in de goeie richting. Elk plekje telt.”


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant