Nieuws

LOKAAL: Nieuwe jeugdsite in Runkst officieel geopend

Vooruit Hasselt

Tuesday 17

January 2023 12:55

Met veel enthousiasme werd deze namiddag de nieuwe jeugdsite in de Bakkerslaan officieel geopend. Alle jeugdverenigingen uit Runkst kan je vanaf nu samen terugvinden in een moderne en energiezuinige nieuwbouw met aansluitend een grote groene speelzone.

 

“Eindelijk!”, aldus een glunderende schepen van Jeugd Habib El Ouakili. “Eindelijk kunnen we onze sterke jeugdverenigingen in Runkst - KSA, Arktos en de nieuwe scoutsgroep Raksha Runkst – voorzien van een nieuwe, mooie en vlot bereikbare locatie. Gedaan met de versnippering en met verouderde kleine lokalen.” Door middel van deze nieuwe locatie én door ze samen te huisvesten, wil El Ouakili de verenigingen een boost geven. “In een jonge en diverse wijk als Runkst liggen er groeikansen. We hopen dat we met deze moderne jeugdsite zoveel mogelijk jongeren kunnen enthousiasmeren om de stap te zetten naar een jeugdvereniging.” 

 

Dat Runkst leeft, mocht de nieuwe scoutsgroep Raksha al ervaren. “Sinds onze oprichting in september kunnen wij al rekenen op zo’n 50 leden en dat aantal groeit nog steeds”, vertelt Febe Reners. “Het nieuwe gebouw is natuurlijk een belangrijke meerwaarde in onze werking. Denk bijvoorbeeld aan extra mogelijkheden tijdens slecht weer. Ik weet zeker dat menig scoutsgroep met grote ogen staat te kijken. ”  

 

Prikkelarm jeugdhuis

Naast de huidige jeugdverenigingen neemt ook Autisme Leeft vzw zijn intrek in de nieuwbouw. Zij starten er met de broodnodige naschoolse opvang voor kinderen met een zware vorm van ASS. Marleen Bloemen van Autisme Leeft vzw: “We zijn ondertussen helemaal gesetteld en klaar voor onze start deze zaterdag.” Bloemen kijkt uit naar een fijne samenwerking met de rest van de verenigingen en droomt hardop van het eerste prikkelarm jeugdhuis in Hasselt. “Gerund door onze jongeren, maar uiteraard toegankelijk voor iedereen.”

 

Functionele nieuwbouw

Schepen Laurence Libert, bevoegd voor gebouwen, verduidelijkt dat ze in het nieuwe jeugdlokaal vooral de nadruk hebben gelegd op functionaliteit. “Een totale oppervlakte van 784m², verdeeld over één bouwlaag van 17m op 47m, opgebouwd uit eenvoudige en robuuste materialen mét een lange levensduur. Zoals in al onze nieuwbouw-projecten is ook hier voldoende aandacht besteed aan de duurzame technieken waardoor het een zogenaamd bijna-energieneutraal gebouw is waar we geen gebruik meer maken van fossiele brandstoffen. Door het gedeeld gebruik, door de 5 verschillende verenigingen, is het ook een toonbeeld van onze nieuwe vastgoedstrategie, waarbij we per gebouw kijken hoe we het meest efficiënt kunnen benutten.”

 

De werken zijn nog niet helemaal afgerond op de site. “De opening van het nieuwe gebouw en de verhuis ernaartoe wil ook zeggen dat het oude gebouw nog weinig nut heeft”, gaat schepen Libert verder. “We gaan nu op zoek naar aannemer die binnen afzienbare tijd het oude pand zal afbreken. Daarnaast starten we binnenkort een klein participatietraject met de verenigingen en de buurt over de groenaanleg. We willen eerst luisteren naar de noden van alle betrokkenen zodat we in het voorjaar kunnen starten met de laatste afwerking rondom het gloednieuwe gebouw.”

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant