Nieuws

LOKAAL: Nieuwe glasbollen in het straatbeeld

Helmut Jaspers

Bediende

Monday 17

January 2022 20:43

Deze week worden de oude, versleten groene glasbollen in onze gemeente vervangen.  De nieuwe, blauwe bollen zijn niet langer uit polyester gemaakt, maar wel van HDPE.  Polyethyleen (HDPE) is in tegenstelling tot polyester 100 % niet alleen slijtvast, maar ook recycleerbaar en dus duurzamer.

Helmut Jaspers, schepen van leefmlieu (Vooruit): “Ook zijn ze kleurvaster. Omdat de bollen buiten staan en onderhevig zijn aan de Belgische weersomstandigheden zoals regen én zon niet onbelangrijk.  Hierdoor behoren vale, verschenen en bijgevolg troostloze glasbollen tot het verleden.

De nieuwe glasbollen zijn ook voorzien van een inwerpklep zodat ook geur en insecten minder vrij spel krijgen”.

Sluikstort in en rond de glasbol

Niet alleen de glasbol, maar vooral rond de glasbol blijft sluikstort een groot probleem.  Daarom werken we ook aan het opfrissen van de locaties. Maar komt er op termijn ook extra toezicht. Heel wat mensen blijven kartonnen dozen, plastic zakken en ander afval dumpen rond de glasbol. Dat is niet alleen hinderlijk voor de ophaaldienst, maar ook weinig respectvol naar andere gebruikers én omwonenden toe.

Met de nieuwe ‘look and feel’ pakken we de soms troostloze glasbolsites aan.  Een aantal elementen op de bol verhogen ook de betrokkenheid van de inwoners: de QR-code bijvoorbeeld geeft regelmatig nieuwe informatie over het recyclageproces en een gedicht zorgt ervoor dat de glasbol méér is dan een plek om afval te deponeren.

Een paar glasbollen wijzigen van locatie. Zo verhuist de glasbol van Spijker (Stybarpleintje) naar de Kapelstraat (naast politiekantoor) en die in de Nolsebaan/Velodreef naar het Struisven.

Meer glasbollen ondergronds

Na Essen-Hoek, Hemelrijk en Horendonk, zullen op termijn ook op andere locaties de glasbollen vervangen worden door ondergrondse exemplaren.  Er is aangetoond dat rond deze ondergrondse glascontainers minder wordt gesluikstort én bovendien oogt het veel mooier in het straatbeeld.   


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant