Nieuws

LOKAAL: Nieuwe adviesraad voor Antwerpse jongeren

Vooruit Antwerpen

Wednesday 31

January 2024 11:24

Onze jeugdschepen Jinnih Beels gaat de Antwerpse jongeren nog meer een stem geven en betrekken in het beleid. Daarom lanceert ze een nieuwe adviesraad voor Antwerpse jongeren tussen 12 en 24 jaar.

De stad zal haar jeugdraad vanaf dit jaar op een andere en meer participatieve manier organiseren, door via adviesraden nog meer in te zetten op de inspraak van jongeren. Naast drie bestaande adviesraden (voor studenten, voor jeugdwerk en voor de voor- en naschoolse opvang) krijgen nu ook Antwerpse jongeren vanaf 12 jaar de kans om hun stem te laten horen.

Schepen voor jeugd Jinnih Beels: "Jongeren hebben vaak het gevoel dat beslissingen boven hun hoofd worden genomen, daarom is ‘voor, door, en met jongeren’ de rode draad van alles wat we doen; niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk. Je kan de adviesraad voor Antwerpse jongeren gerust zien als het sluitstuk van het participatiebeleid waar we deze legislatuur binnen Jeugd op hebben ingezet. Naast het al langer bestaande Take Over ’t Stad-project, geven we nu ook de kans aan een groep van jongeren om zich individueel te engageren en organiseren binnen een adviesraad.”

Diverse groep jongeren denkt samen na over de toekomst van hun stad

In de adviesraad zal een diverse groep van 50 jongeren zetelen die enthousiast en vol energie willen nadenken over verschillende thema’s, zoals de invulling van een nieuwe plek voor jongeren of je goed voelen in de stad. De jongeren zullen drie tot vier keer per jaar samenkomen in sessies van twee uur op een toegankelijke en centrale plek in de stad. 

Elke Antwerpse jongere tussen 12 en 24 jaar is welkom om zich kandidaat te stellen voor de nieuwe adviesraad. Elk jaar rond december/januari lanceert de stad een oproep voor 25 nieuwe deelnemers. Zo verandert de samenstelling van de raad elk jaar en blijft tegelijkertijd de continuïteit gewaarborgd. De stad selecteert de leden via loting op basis van gender, leeftijd en woonplaats, om op die manier een zo evenwichtig mogelijke samenstelling te garanderen.  

Antwerpse jongeren die lid willen worden van de nieuwe adviesraad kunnen deelnemen aan een infomoment of zich meteen kandidaat stellen. Meer info op www.antwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Take Over ‘t Stad

Jinnih Beels: “Voor wie een langduriger engagement niet ziet zitten, blijft de stad ook inzetten op participatie en inspraak via andere projecten. Een van die projecten is Take Over, waarbij jongeren rond één bepaald thema een traject doorlopen en in overleg gaan met beleidsmakers. Zo werden Antwerpse jongeren al verschillende keren uitgenodigd op de gemeenteraadscommissie jeugd en onderwijs, waar ze rechtstreeks in gesprek gingen met gemeenteraadsleden over thema’s uit hun leefwereld, zoals bijvoorbeeld over mentaal welzijn en skaten. Het uitgangspunt bij al deze initiatieven is erkenning geven aan de stem van Antwerpse jongeren.”

 


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant