Nieuws

LOKAAL: Nieuw natuurleerpad doet kinderen het bos ontdekken

Vooruit Lokaal

Saturday 04

May 2024 18:38

Bezoekers van de Wildertse Duintjes, een bosgebied in Essen, kunnen vanaf zondag 5 mei dankzij het natuurleerpad alles leren over het bos. Mascotte Danny de Eekhoorn gidst je langs 25 educatieve borden.

Wie al lang in de Wilderste Duintjes komt, herinnert zich vast nog het 40 jaar oude bosleerpad. De gemeente en VVV Toerisme Essen namen het initiatief om de route een update te geven. Het nieuwe natuurleerpad wordt een speelse, educatieve en belevingsvolle tocht door de Wildertse Duintjes, met superleuke weetjes en opdrachten.

Volgens Michel Nelen, ondervoorzitter van VVV Toerisme Essen en drijvende kracht achter het project, is het pad perfect voor kinderen. “Dit moet je écht eens doen met je kinderen of kleinkinderen. Gegarandeerd een leuke besteding van een paar leerrijke en avontuurlijke uren in ons eigen Essense  bos.”

Interactief

Danny de Eekhoorn is de mascotte van het natuurleerpad. Hij vertelt leuke weetjes en geeft je onderweg opdrachten. Zo moet je bijvoorbeeld met behulp van twee takjes de hoogte van een boom berekenen. Of hij leert je met de hulp van een lintmeter de leeftijd van een boom schatten.

“Met het nieuwe natuurleerpad willen we op een speelse manier en met een speciaal vriendje ‘Danny de Eekhoorn’ kinderen dichter bij de natuur brengen. Danny wijst de weg en daagt iedereen uit met weetjes en opdrachten. Zo beleef je het bos op een andere manier en de prachtige tekeningen van An Van Doren doen je verder dromen. We zijn héél fier op het resultaat dat dankzij een intense samenwerking, tussen VVV Toerisme Essen, gemeente Essen, Natuurpunt Essen, illustrator An Van Dooren en het Agentschap Natuur en Bos tot stand is gekomen”, zegt schepen van Toerisme Brigitte Van Aert vol trots.

Helmut Jaspers, schepen van Leefmilieu en Klimaat (Vooruit), benadrukt de investeringen die Essen het afgelopen jaar heeft gedaan in het behoud en de bevordering van onze natuurlijke schatten, onze bossen en de prachtige biodiversiteit die ons omringt.

“De noodzaak aan degelijke bossen en meer biodiversiteit wordt almaar groter. We weten allemaal dat kennis de basis vormt voor respect. Daarom was het zo belangrijk om het verouderde bosleerpad  om te vormen tot een natuurleerpad. Het is onze taak om kinderen van jongs af aan op een speelse en boeiende manier de waarde en de absolute noodzaak van bossen en de natuur bij te brengen.”

Eekhoorntotem

De start van het pad is niet te missen. Aan de hoofdingang van de Wildertse Duintjes - waar ook de hondenweide ligt - staat een prachtige boomstronk waar eekhoorns op rondlopen. Een eekhoortotem dus.

Educatief project

Het pad is ideaal om met de klas of jeugdbeweging te doen of om met je (klein)kinderen een uitstapje te maken. De gemeente en VVV Toerisme Essen werkten hiervoor samen met Natuurpunt Noorderkempen en het Agentschap Natuur en Bos. We nodigen toeristen en Essenaren uit om het pad te komen ontdekken!


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant