Nieuws

LOKAAL: Nieuw kruispunt Leopoldplein zorgt voor vlotter uitgaand verkeer in Hasseltse binnenstad

Vooruit Hasselt

Monday 06

May 2024 13:48

Donderdag 2 mei werd het extra kruispunt tussen het Leopoldplein en de kleine ring opengesteld voor verkeer. “Het is een bijkomende route voor automobilisten die vanuit de Havermarkt de stad uit willen rijden”, verduidelijkt Marc Schepers, Hasselts Schepen van mobiliteit. “Want om onze binnenstad zo verkeersveilig en bereikbaar mogelijk te houden, moeten we niet enkel het doorgaand verkeer beperken, we moeten er eveneens voor zorgen dat al het verkeer ook zo vlug mogelijk uit die binnenstad geraakt.”

“Automobilisten zullen vanaf nu via de Cellebroedersstraat en de kleine Ridderstraat de Havermakt kunnen verlaten”, vervolgt Schepers.  Om dit mogelijk te maken draait ook de rijrichting van zowel het Leopoldplein en de Kleine Ridderstraat om. “Wagens die vanuit de Schiervellaan komen, worden op het nieuwe kruispunt meteen naar de kleine ring geleid.” Een knipperlicht zorgt voor extra veiligheid op het kruispunt en -net zoals in de rest van de binnenstad -  is de snelheid er beperkt tot 20km per uur.”

 

Duidelijke situatie voor de fietsers

Voor het openbaar vervoer verandert er niets. Maar wat met de weggebruikers op de populaire fiets- en wandelboulevard? “We zorgen uiteraard ook voor een duidelijke en veilige situatie voor de vele fietsers en wandelaars”, benadrukt Schepers.

Dat deed Stad Hasselt onder meer door de fiets- en wandellus te verleggen. “De scherpe bocht is eruit en gele strook werd veel rechtlijniger aangelegd. Hierdoor kunnen we op de Schiervellaan, voor het nieuwe kruispunt, het auto en fietsverkeer scheiden.” Auto’s die vanaf daar de kleine ring op willen, krijgen er een aparte wachtzone, weg van de fietsers.

“Die rechte gele strook geeft eveneens de mogelijkheid aan fietsers en wandelaars om haaks de weg over te steken. Dat is niet enkel veiliger omwille van de kortere afstand, je hebt zo ook een beter zicht.” De fiets- en wandellus wordt bovendien deels uit het park gehaald. “Doordat we het onverharde stuk van onze lus beperken, verhogen we het comfort voor de gebruikers.” Stad Hasselt wil op termijn de hele gele strook verplaatsen van het park naar asfalt, maar daarvoor moeten eerst alle bussen met de rijrichting mee rijden. “Een tweede belangrijke manier op in de nieuwe situatie de veiligheid voor fietsers en wandelaars te verhogen, is door ze voorrang te geven op het uitrijdende autoverkeer”, weet Schepers. “Ongeacht uit welke richting ze komen.” Signalisatie ter plaatse maakt deze nieuwe regels duidelijk. 

Fietsers en voetgangers zullen deze nieuwe route echter pas vanaf 9 mei kunnen volgen. “Door de slechte weersomstandigheden heeft het nieuwe stuk fiets- en wandelangerslus onvoldoende kunnen uitharden”, verklaart de Hasseltse schepen. “Tot 9 mei zullen onze fietsers en wandelaars dus nog even de huidige omleiding moeten volgen.”

Diesterstraat

Nu deze tweede uitrijroute beschikbaar is, zullen de straten Maagdendries, Dokter Willemsstraat en Isabellastraat al voor een groot stuk ontlast worden. “Eens de Diesterstraat terug opengesteld wordt voor verkeer,  zal de moeizame verkeersdoorstroom in het Hasseltse stadscentrum dus tot het verleden behoren.”

“Die Diesterstraat zal door de komst van de extra doorsteek ook minder verkeer ontvangen”, verklaart Schepers, “Dat geeft ons de mogelijkheid de straat gezelliger in te richten, met meer groen en meer terrasruimte voor de lokale horeca.”

Na de opening van de Diesterstraat – gepland in mei- wordt de filter in de Dokter Willemsstraat, ter hoogte van het Oud Administratief centrum, terug geïnstalleerd. De verzinkbare paal – op de kruising met de Diesterstraat en Dokter Willemsstraat- blijft omlaag. Enkel in geval van evenementen of noodgevallen wordt deze geactiveerd.

 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant