Nieuws

LOKAAL: Nieuw ‘geboortebos’ in Vinderhoutse Bossen: “Liefde voor kinderen en bomen combineren”

Vooruit Lokaal

Sunday 16

October 2022 17:03

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar Groen, heeft op zondag 16 oktober 2022 de eerste boompjes van nieuwe ‘geboortebos’ geplant, middenin de Vinderhoutse Bossen. Ze deed dat samen met tientallen ouders van kindjes geboren in 2021. Het is al het derde geboortebos in Gent, na dat in de Gentbrugse Meersen en in het ‘Zwijntjesbos’ in Zwijnaarde (in het grotere Parkbos).

“We combineren twee grote liefdes van de mensen: de liefde voor hun kinderen en die voor bomen! Een magnifiek initiatief dat al 14 jaar oud is. We planten vandaag ongeveer 1.500 inheemse boompjes en struiken. Er is keuze uit maar liefst 14 soorten. Naast loofbomen (zoals eiken, hazelaars, beuken en fladderiepen) kan men ook een fruitboompje planten (zoals een wilde peer, of zoete en zure kers). In totaal wordt ons geboortebos 3 hectare groot, ongeveer even groot als 5 grote voetbalvelden.”

En vooral: da’s nog eens 1.500 boompjes bij op de teller. “Onze ambitie is om in de periode van 2019 tot en met 2025 150.000 bomen extra te hebben in Gent. Eind 2021 stond de teller al op 137.000. We zíjn er dus bijna. Wat nu niet wil zeggen dat we met zijn allen nog rap 10.000 kinderen moeten bíj maken in de komende drie jaar…”, lacht Astrid.

Geboortemonument mét kindernamen

In het geboortebos staat ook een geboortemonument van kunstenaar Stefan Schöning, net zoals in Getbrugge en Zwijnaarde. Het verwijst naar een tipi waarin de baby richting toekomst kijkt. Er hoort ook een zitbank bij. “Alle Gentse ouders van 2021 kunnen de naam van hun kindje op dat monument laten zetten. Dat geldt óók voor overleden kindjes en ‘sterrenkindjes’ trouwens, want hoewel die er helaas niet meer zijn, worden die nooit vergeten…”

 

Wie de naam van zijn kindje er bij wil moet vooraf formeel toelating geven. Dat kan door ten laatste op 31 oktober te bellen naar Gentinfo (09 210 10 10) of online via www.stad.gent/geboortebos. De namen worden er tegen de lente van 2023 opgezet.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant