Nieuws

LOKAAL: nieuw complex in Kuringen huisvest familiebibliotheek, kinderopvang en stedelijke school

Vooruit Hasselt

Tuesday 29

November 2022 15:57

Vanaf volgend jaar wordt de site gelegen aan de Joris Van Oostenrijkstraat, Diepstraat en Dorpsbeekstraat stevig onder handen genomen. “Eerst en vooral renoveren we natuurlijk het huidige bibliotheekgebouw”, steekt schepen van Bibliotheken, kinderopvang en onderwijs Habib El Ouakili van wal. “De Kuringense vestiging van onze Bibliotheek Hasselt Limburg wordt zo helemaal omgetoverd tot dé familiebibliotheek van Vlaanderen.”

 

Die plannen lagen al langer op tafel: in plaats van twee gelijkaardige vestigingen, kiest het stadsbestuur voor een complementair aanbod. “We zetten sterk in op het taalvaardig maken van jongeren en doen al het mogelijke om het lezen te stimuleren bij kinderen. Toch merkten we in ons huidig aanbod  een manco voor kinderen, jongeren en gezinnen (5% van het aanbod). De keuze om ons te focussen op kinderen en jongeren was dus snel gemaakt. Uit bevragingen bleek bovendien dat het merendeel van deze bezoekers in Kuringen nu al overwegend kinderen, ouders en grootouders zijn, niet meer dan logisch dat we deze vestiging verder ombouwen tot familiebib.”

 

De nieuwe familiebibliotheek zal een eigentijdse collectie aanbieden die zich helemaal focust op gezinnen met kinderen. De ruimtes worden uitnodigend en kindvriendelijke ingericht, zodat ontspanning en leesplezier centraal staan. “Ruimtes die bovendien rolstoel- en kinderwagentoegankelijk zijn”, benadrukt de schepen.

 

“Uniek wordt ook het systeem dat ons in staat stelt de bib toegankelijk te maken tijdens onbemande uren.” Na een registratie zal je niet enkel terechtkunnen in de bibliotheek om er boeken te ontlenen en ze in te leveren, maar je kan er eveneens gezellig blijven lezen. “Op die manier kunnen we onze beschikbaarheid verdrievoudigen!”

 

Buitenschoolse kinderopvang

Op de site wordt ook de buitenschoolse kinderopvang in het nieuw gestoken. “Het huidige gedateerde gebouw gaat tegen de vlakte en de opvang verhuist integraal naar het nieuwe complex”, aldus El Ouakili. “Deze verhuis biedt tal van voordelen: we krijgen niet enkel een ruimere en moderne locatie met veel meer comfort en meer groen, het stelt ons ook in staat om de capaciteit van onze opvang op te trekken.”

 

Tot slot zal ook de stedelijke basisschool een deel uit maken van de benedenverdieping van het nieuwe complex. “De school zal er enkele ruimtes benutten voor bijvoorbeeld haar STEM werking. We creëren op die manier veel meer comfort voor onze leerlingen en leerkrachten. Ook kunnen hierdoor de peuters nu eindelijk afscheid nemen van de prefabs en intrek nemen in het kleutergebouw.”

 

 

 

Het nieuwe complex krijgt dus een multifunctionele benedenverdieping, met een gemeenschappelijke inkom en gedeelde ruimtes. Op de bovenverdieping neemt niet enkel het kunstonderwijs haar intrek, maar wordt een grote polyvalente ruimte voorzien met ruimte voor leeshoeken en exposities. ‘Het wordt dé publieksruimte van onze bib.” 

 

Grab & Go

Het aanbestedingsdossier van dit nieuwe complex wordt gegund voorjaar 2023, waarna de werken starten. “Verwacht wordt dat we in september 2024 onze nieuwbouw in gebruik kunnen nemen. Tijdens deze periode blijft de werking van onze kinderopvang en de stedelijke school natuurlijk gewoon verder lopen”, verzekert schepen El Ouakili.

 

De bibliotheek sluit tijdens de renovatie echter haar deuren. “Maar natuurlijk niet zonder de nodige alternatieven aan de bieden aan onze leden”, stelt de schepen. “Zo voorzien we vanaf februari 2023 een bestel- en afhaalservice uit onze collectie Dusart, het Grab & Go initiatief. Je bestelt je boeken en kan deze afhalen en terugbrengen in onze vestiging in Kuringen (2x per week).” Voor iedereen die uitsluitend gebruik maakte van onze bib in Kuringen, biedt de bib vanaf januari een gratis lidmaatschap aan in vestiging Dusart (vanaf januari 2023). “Uiteraard worden ook de initiatieven Bib op school – collecties in de scholen – en de app Boekenbuur – het online platform om boeken te laten circuleren in de wijken- verder uitgerold.”

 

De tijdelijke sluiting van de bibliotheek Kuringen is in de huidige planning voorzien voor begin volgend jaar. “Alvorens de werken starten, moeten de ruimtes natuurlijk worden leeggemaakt. Met zo’n 200.000 collectiestukken is het natuurlijk geen evidentie en wordt de opruim en classificatie ervan geraamd op zo’n 4 maanden.”

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant