Nieuws

LOKAAL: Nieuw bos ter nagedachtenis van verkeersslachtoffers

Vooruit Lokaal

Sunday 05

November 2023 20:12

Op 26 januari 2022 hebben een 200-tal mensen samen met de gemeente en het Agentschap voor Natuur en Bos 4.000 bomen aangeplant op een perceel grond in de Litterveldstraat. Het bos werd gedoopt tot ‘Charlottebos’, ter nagedachtenis van Charlotte Gysel, een jongedame van 18 afkomstig uit Bovekerke die in 2019 om het leven kwam bij een tragisch verkeersongeval. Het gaat evenwel om een eerbetoon aan alle verkeersslachtoffers.

Heel wat inwoners met een hart voor de natuur, zowel groot als klein, hebben op 26 januari – de dag van Charlottes verjaardag – meegeholpen om een paar duizend boompjes aan te planten in de Litterveldstraat. “Het is mooi om te zien dat zoveel mensen samen de handen uit de mouwen willen steken om een groene plek aan te leggen met daarnaast een duidelijke boodschap: dat alcohol en drugs niet thuishoren in het verkeer, want het is er nog te vaak aanwezig!”, aldus de initiatiefneemster, milieuschepen Jessy Salenbien.

Herdenkingsplek 

In het bos werd een troostplekje ingericht waar nabestaanden van verkeersslachtoffers een herdenkingssteentje kunnen nalaten in een uitgeholde boomstam. Er werd ook een houten zit-/ligbank voorzien waarop symbolisch hartjes ‘gecarved’ werden. Het terrein van 5.600 m² is eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos en grenst aan het bestaande Koekelarebos. In het aanpalende bos gaat er een uitdunning door waarvan gebruik gemaakt wordt om een doorgangsdreef te maken naar de Wildernissedreef. Voor de aanplant van het Charlottebos werden hoogstammen voorzien waaronder 2.000 zomereiken aangevuld met lijsterbessen, grove dennen en één Koekelare den. Daarnaast gingen een 600-tal inheemse struiken de grond in.

Vlaanderen heeft nood aan meer bos. Dat is goed voor onze biodiversiteit en voor het klimaat. Onder het motto 'Meer bos voor Vlaanderen!' schaart de Vlaamse overheid zich, samen met belangrijke partners, vastberaden achter een uitbreiding van het bosareaal in Vlaanderen. Daarbij worden ook grondeigenaars volledig ondersteund en ontzorgd. Meer info via bosteller.be.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant