Nieuws

LOKAAL: Niet-selectie Mechels nationaal park fikse tegenslag voor biodiversiteit in Mechelen

Thursday 20

January 2022 10:56

Zonet raakte bekend dat Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) op basis van een rapport van een onafhankelijke jury besloten heeft om 6 voorstellen voor erkende natuur- en landschapsparken te selecteren voor een tweede ronde, met het oog om uiteindelijk 4 projecten te weerhouden om Nationaal Park te worden. Het Mechelse project Rivierenland viel, net als enkele andere projecten helaas af in de eerste ronde. “Een zeer spijtige zaak”, aldus gemeenteraadslid Karel Geys (Vooruit). “De niet-selectie kost de stad Mechelen een aanzienlijk bedrag en betekent een fikse knauw voor de realisatie van het Nationaal Park Rivierenland, toch één van de grote ambities van het groen-blauwe stadsbestuur.”

Een selectie voor de tweede ronde had het Nationaal Park Rivierenland met de stad Mechelen als trekker al snel 100.000€ opgeleverd om een Masterplan uit te werken. Bij de uiteindelijke erkenning lopen de subsidiebedragen natuurlijk nog veel hoger op. Het Mechelse dossier voldeed volgens de jury echter niet aan de basisvoorwaarden om de longlist te halen. “Ik denk dat het stadsbestuur hieruit de nodige lessen moet trekken”, aldus Karel Geys. “We hebben er steeds voor gepleit om meer aaneengesloten natuurpercelen te verwerven. Een te grote versnippering maak je niet goed met een ingenieus verbindingssysteem. Ik hoop dat de geïnvesteerde energie en middelen verder zullen blijven geïnvesteerd worden, want de kans om in komende 10 à 15 jaar tot een Nationaal Park in de Mechelse regio te komen, zijn nu tot quasi nul herleid, aangezien zulke grootschalige oproep en erkenning - bijna in iedere provincie zal een Nationaal Park worden opgericht - natuurlijk niet iedere 5 of 10 jaar zal georganiseerd worden”

“De niet-selectie betekent een ferme tegenslag voor de biodiversiteitsambities in en rond Mechelen,” vindt ook Vooruit-fractieleider Thijs Verbeurgt. “Een groot en erkend nationaal park werd door dit stadsbestuur als één van de grote ambities voor deze legislatuur naar voor geschoven. Het zou de strijd voor een duurzame biodiversiteit een enorme boost hebben gegeven. Dat het Mechels dossier niet voldeed aan de basisvoorwaarden volgens de jury en niet door de eerste ronde raakte, is een enorme tegenvaller, die wij ook vanuit de oppositie enorm betreuren. Het is nu nog belangrijker dat het stadsbestuur zelf investeert in één groot aaneengesloten natuurgebied, in het belang van mens en natuur.”


Ga naar
Over de Auteur

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant