Nieuws

LOKAAL: Niet alles is kunst, maar zonder kunst is alles niets (Edito: Tatjana Scheck)

Vooruit Antwerpen

Tuesday 07

June 2022 09:47

‘Niet alles is kunst, maar zonder kunst is alles niets.’

Vooruit met Cultuur!

 

Het is u ongetwijfeld niet ontgaan: kunst en cultuur hebben de laatste tijd in het midden van de storm gestaan. Eerst was er de pandemie, die ons allen aan ons huis gekluisterd hield, en de deuren van onze kunst- en cultuurhuizen gingen op slot. Toch brachten de kunsten, ook binnen de muren van onze lockdowns, veel troost, verbondenheid en warmte.

 

Intussen kan het bruisende leven weer ten volle beleefd worden, en een drukke festivalzomer kondigt zich aan. Echter, niet zonder een aantal donkere wolken : de nieuwe subsidieronde binnen het kunstendecreet, die door beoordelingscommissies met experten wordt bemand, veroorzaakt veel onrust. Niet in het minst omdat het Toneelhuis, ons Antwerpse Stadstheater, een negatief advies kreeg. Maar daarnaast moeten ook een aantal andere theater- en kunstenorganisaties vechten voor hun voortbestaan. Eind juni zal de bevoegde Minister zich definitief uitspreken.

 

Het is al zo vaak aangetoond in allerlei onderzoek : elke euro die in cultuur wordt geïnvesteerd, brengt er 1,70 op.

 

Antwerpen is niet enkel in België, maar ook internationaal, toonaangevend als cultuurstad. Het niveau van wat op onze podia wordt vertoond is adembenemend en toonaangevend. We moeten dat goed bewaken en koesteren, voor elke Antwerpenaar. Want het maatschappelijk belang van kunst kan moeilijk worden overschat: we leren elkaar beter begrijpen, de complexe samenleving empathischer zien, de dingen eens door een andere bril bekijken.

Zoals onze voorzitter Conner laatst zei : “Kunst en cultuur zijn fundamenteel, willen we in 2024 na de verkiezingen wakker worden in een kleurrijk Vlaanderen, of in een dat gitzwart is.”

 

Fijne lectuur, en tot gauw!

Tatjana Scheck

 

Voorzitter Vooruit Antwerpen


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant