Nieuws

LOKAAL: Negen flatgebouwen schakelen over naar hernieuwbare energie

Vooruit Antwerpen

Thursday 01

December 2022 14:41

Eigenaars en mede-eigenaars in negen appartementsgebouwen willen de stap zetten naar hernieuwbare energie. Zij krijgen daarvoor steun vanuit het Antwerps Klimaatfonds. De eerste stap is een haalbaarheidsstudie naar de best te hanteren technieken.

Na een oproep zijn negen appartementsgebouwen geselecteerd voor ondersteuning uit het Klimaatfonds. Zes zijn gevestigd in het district Antwerpen, twee in Borgerhout en één in Berchem. Dat is samen goed voor 450 woningen en vijf handelszaken. Volgens schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit) zijn er door de aanpak van appartementsgebouwen grote klimaatwinsten te maken. Zeven op de tien Antwerpse gezinnen wonen momenteel in een appartement.

”We willen aantonen dat slimme combinaties van zonnepanelen, warmtepompen of oplaadsystemen in appartementsgebouwen tot rendabele en technisch haalbare projecten leiden”, zegt Meeuws. “We onderzoeken welke technieken in verschillende types van appartementsgebouwen het beste werken, zodat deze voorbeeldprojecten nadien massaal kunnen worden gekopieerd. Door het benutten van meer dakoppervlak voor zonne-energie, verlossen we appartementsbewoners van hun verouderde en energieverslindende stookketels.”

Bij een gunstige haalbaarheidsstudie en een engagement tot investeren door de eigenaars en mede-eigenaars krijgen ze een bijkomende subsidie om de werken uit te voeren. Elk project dat volledig uitgevoerd wordt, ontvangt een ondersteuning

van 6.000 euro om de studie te laten uitvoeren, en 24.000 euro voor de realisatie.

Enthousiasme

Horia Bali is mede-eigenaar van een groot appartementsgebouw in de Bleekhofstraat in Borgerhout. Zij is opgetogen over het project. Het gebouw met 104 woningen heeft één centrale ketel. Bovendien is er een hoog elektriciteitsverbruik door onder meer de liften en de verlichting in de trappenhal. “Hoewel we naast de ondersteuning zelf nog zullen moeten investeren, is dit project unaniem goedgekeurd door onze Vereniging van Mede-eigenaren”, zegt Bali. “Het enthousiasme is groot. Wij krijgen al begeleiding van een stedelijke renovatiecoach voor de uitvoering van een masterplanstudie op ons appartementsgebouw. Er is al een aantal stappen gezet, maar er ligt nog veel werk op de plank. We willen naast fotovoltaïsche panelen onder andere ook investeren in een warmtepomp, laadpalen, isolatie en een zonneboiler. Dit is complex. De toelage voor de haalbaarheidsstudie van het Klimaatfonds willen we dan ook integreren in onze masterplanstudie, zodat we alle technieken op termijn beter op elkaar kunnen afstellen.” (bron: svw/gva)


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant