Nieuws

LOKAAL: Natuurhuis Brialmont (Berchem) wordt Vlaams kenniscentrum rond stedelijke natuur

Vooruit Antwerpen

Thursday 01

December 2022 15:20

Het winnende ontwerp voor het nieuwe Natuurhuis Brialmont is aangeduid. Het gebouw zal in natuurpark Wolvenberg worden opgetrokken en wordt een Vlaams expertisecentrum voor stedelijke natuur. De werken aan het gebouw starten in 2024 en duren ongeveer een jaar.

Stad Antwerpen, het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt slaan de handen in elkaar om het eerste Natuurhuis rond stedelijke natuur van Vlaanderen te verwezenlijken. Het Natuurhuis Brialmont krijgt een plek in het nieuwe Park Brialmont dat het De Villegaspark, het natuurgebied Wolvenberg en het Brilschanspark tot een groot stedelijk natuurpark van 42 hectare verbindt. Het gebouw wordt opgetrokken in het natuurpark Wolvenberg, aan de Berchembrug.

Erkend reservaat

“We zijn verheugd met de keuze voor Antwerpen als uitvalsbasis voor het nieuwe Vlaamse kenniscentrum rond stedelijke natuur”, aldus schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit). “Dit is hét bewijs dat een erkend natuurreservaat zijn volwaardige plaats heeft in de klimaatstad van de 21ste eeuw.”

Een jury heeft intussen het winnende wedstrijdontwerp voor het Natuurhuis gekozen. Dat ontwerp is van de hand van Collectief Noord architecten. Het collectief tekende een concept uit dat multifunctioneel gebruik van het gebouw mogelijk maakt en tegelijk de ruimte-inname beperkt. In een volgende fase wordt het definitieve ontwerp uitgewerkt. De start van de bouw van het Natuurhuis Brialmont is gepland in het voorjaar van 2024. De werken zullen zo'n jaar in beslag nemen.

Vos aan de deur

In het Natuurhuis komt een expertisecentrum voor stedelijke natuur. Daarnaast wordt er ook een natuureducatieve werking opgestart vanuit het gebouw dat zich richt op bezoekers van het park en op scholen. Het expertisecentrum is in handen van het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos, terwijl de lokale natuureducatie door Natuurpunt wordt verzorgd.

“Wij bestuderen al tientallen jaren de fauna en flora van Antwerpen en ontdekten dat die verrassend rijk is”, zegt Koen Van Keer van Natuurpunt. “Mensen verwachten bijvoorbeeld niet direct dat er verschillende orchideeënsoorten groeien binnen de Ring, dat de vos 's nachts langs hun deur passeert of dat er tientallen zeldzame insectensoorten leven. Natuurpunt krijgt nu de kans om die expertise in het Natuurhuis te delen met alle Antwerpenaars, van jong tot oud.”

Bezoekers kunnen in het gebouw terecht voor tentoonstellingen. Ze kunnen er ook samen werken aan stedelijke natuurprojecten en er cursussen en workshops bijwonen over stedelijke natuur. Wie wil, kan er ook iets drinken met zicht op het Natuurpark Wolvenberg. (bron: gva/evw)


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant