Nieuws

LOKAAL: Sascha Luyckx roept op om actie te ondernemen tegen fietsdiefstallen in Antwerpen.

Vooruit Antwerpen

Friday 01

December 2023 08:00

Eind november nam de districtsraad van Antwerpen, op initiatief van onze voorzitter Sascha Luyckx, een motie aan die de stad, NMBS en de politie aanmoedigt om dringend maatregelen te nemen voor veiligere fietsenstallingen aan het Centraal Station.

“De overheid heeft op alle beleidsniveaus de plicht om het risico op fietsendiefstallen te beperken. Maak nu eindelijk werk van bewaakte fietsenstallingen in ons Centraal Station.” Aldus onze voorzitter. 

Onder de foto lees je het volledige artikel gepubliceerd in 'Het Laatste Nieuws'.

 

Er zijn in 2022 in heel Antwerpen 4.084 fietsen gestolen, een stijging tegenover het jaar voordien. “Het gaat dan om geregistreerde diefstallen”, zo stelt Sascha Luyckx. “De echte cijfers liggen wellicht vele malen hoger en veroorzaken bij de Antwerpenaar een gevoel van frustratie en machteloosheid.”

Vorige maand beklemtoonde de Antwerpse politie trouwens dat je best altijd aangifte doet van een gestolen fiets. “Vaak vinden we die nog terug”, luidde het. Jong VLD Antwerpen greep de kwestie aan om nog eens een pleidooi te houden voor lokfietsen, al is dat soort maatregel momenteel nog aan vrij stroeve wettelijke regels gebonden.

“Onaanvaardbaar”

Dat je als fietser preventief wel wat kan doen, zoals fatsoenlijke sloten, een goede verzekering en een registratie, is zeker waar. Luyckx: “Het heeft niet belet dat ik liefst vier keer een fiets ben kwijtgeraakt in het Centraal Station. Tweemaal was dat een dure elektrische fiets. De overheid kan echt wel nog extra maatregelen nemen. Ze heeft de plicht om diefstallen op elke mogelijke manier te voorkomen. Het aantal fietsdiefstallen rond het Centraal Station en in de officiële fietsenparkings ligt onaanvaardbaar hoog.”

Verrassend is dat op zich niet. Negen op de tien politiezones in ons land noemt stationsomgevingen een hotspot. Afgaand op de aangiften, maken fietsdiefstallen in en rond een station bijna een derde van het totaal uit.

Onder het Centraal Station heb je aan de kant van het Koningin Astridplein één bewaakte en betalende fietsenparking met 400 plaatsen. Die is er sinds afgelopen zomer. Enkel met een badge kun je er binnen. Daarnaast zijn er twee gratis fietsenstallingen, één onder het Mediaplein, de andere (en grootste) onder het Astridplein. Samen goed voor circa 1.600 plaatsen.

Dimitri Temmerman, woordvoerder van de NMBS, wijst erop dat er sowieso geregeld overleg is met stad en politie over de veiligheid van de stationsomgeving. “We zijn bereid om extra maatregelen te nemen, maar niet als enige betrokken partij. Het moet gezamenlijk worden beslist. Naast de inzet van onze eigen security is het belangrijk dat ook de lokale politie steeds goed zichtbaar aanwezig is.”

“Dien ook altijd klacht in als je fiets is gestolen. De politie kan dan gebruikmaken van onze camerabeelden — ook in de gratis fietsenparkings hangen er camera’s — om de dader(s) op te sporen”, vraagt Temmerman.

“Hou het gratis”
N-VA, Groen en Open Vld hadden oor naar de motie van Sascha Luyckx – Vooruit zit in de oppositie – maar dienden wel een amendement in. De oproep van de socialistische fractieleider dat schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) zijn politieke verantwoordelijkheid maximaal moet opnemen, werd geschrapt. De aangepaste motie kon rekenen op de steun van 29 raadsleden. Luyckx is tevreden en hoopt op snelle resultaten. “Ik zou wel niet graag zien dat men dan alle fietsenparkings betalend gaat maken.”

Volgens de NMBS is dat laatste ook niet de bedoeling. “In elk station bieden we gratis fietsparkeren aan en dat zal niet meteen veranderen.”

 

Artikel van 'Het Laatste Nieuws', geschreven door Philippe Truyts. 


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant