Nieuws

LOKAAL: Gemeente talmt met communiceren van maatregelen rond mogelijke PFAS-vervuiling in Gistelstraat

Vooruit Ingelmunster

Wednesday 20

April 2022 14:08

PFAS is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen die niet van nature voorkomen in het milieu. Door hun technische eigenschappen werden en worden ze op grote schaal gebruikt in industrie en in consumentenproducten. Ook bepaalde blusproducten van de brandweer bevatten PFAS. Helaas zijn deze stoffen ook schadelijk voor het menselijk lichaam, vooral omdat ze niet of nauwelijks afbreken. Toen vorig jaar de grootschalige vervuiling rond de site van 3M aan het licht kwam, besloot de overheid om ook andere risicosites in kaart te brengen. 

Op de website https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling/maatregelen-per-gemeente#ywaql-1 is sinds 1 april te zien dat in Ingelmunster drie sites nader onderzoek vragen: de site rond het brandweerarsenaal, de omgeving van het containerpark en een locatie in de Gistelstraat, op de grens met Izegem. Op de kaart zijn drie soorten locaties aangeduid: in de rode zones blijkt uit onderzoek dat er een vervuiling is en zijn maatregelen nodig. In de groene zones blijkt uit onderzoek dat er geen maatregelen nodig zijn, en in de bruine zones is het nog wachten op een onderzoek of de resultaten hiervan. Voor de veiligheid gelden ook in bruine zones de zogenaamde ‘no-regretmaatregelen’. Die houden onder andere in dat er geen groenten gegeten kunnen worden uit de moestuin en dat er geen grondwater mag gebruikt worden om te drinken. De buurt rond het arsenaal is ondertussen groene zone geworden: hier zijn de maatregelen opgegeven. Voor de site in de Gistelstraat en rond het containerpark echter, blijft het wachten op de resultaten en gelden de maatregelen nog. 

 

Op de gemeenteraad vroeg Vooruit-raadslid Enigo Vandendriessche hoe de gemeente, die belast is met de communicatie van de maatregelen, de inwoners op de hoogte bracht. 

“Tot mijn verbazing werden de buurtbewoners van de site in de Gistelstraat helemaal niet ingelicht”, zegt Enigo. “Sterker nog: de gemeente kiest er naar eigen zeggen voor om te wachten op de resultaten van het onderzoek. Terwijl Vlaanderen veiligheidshalve ook voor sites die nog in onderzoek zijn maatregelen afkondigt. Het is nu aan de gemeente om die maatregelen te communiceren. Dat weigert men in Ingelmunster te doen. Onbegrijpelijk, het gaat hier over de gezondheid van onze inwoners. Het gemeentebestuur moet haar verantwoordelijkheid nemen. Ik hoop dat straks uit het onderzoek zal blijken dat er geen verontreiniging is, dan worden de maatregelen uiteraard opnieuw ingetrokken. Maar zolang het niet duidelijk is pleiten wij voor voorzichtigheid: Better be safe than sorry.”


Ga naar Vooruit Ingelmunster
Over de Auteur

Vooruit Ingelmunster

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant