Nieuws

LOKAAL: Moerlandpad wordt groen lint in het landschap

Vooruit Lokaal

Saturday 09

March 2024 15:29

Onder impuls van Schepen van Leefmilieu Helmut Jaspers (Vooruit) zet de gemeente Essen zich in voor de herwaardering van trage wegen. Nadat deze eerder werden geïnventariseerd en mogelijke opportuniteiten bekeken werden, kregen ook al een groot aantal trage verbindingen een naam.

De afgelopen maanden is er met succes opnieuw gewerkt aan de herinrichting van een buurtweg.  Ditmaal werden de buurtwegen 6 en 13, die nu als het Moerlandpad bekend staan, heringericht en aangeplant.  Deze veldwegel verbindt de Bergsebaan met de Vleetweg op Essen-Hoek.  Deze historische trage wegen zijn reeds opgenomen in de Atlas der Buurtwegen uit 1840.

 

In samenwerking met Regionaal Landschap de Voorkempen (RLDV) werd in nauw overleg met de omliggende landbouwers en onze milieudienst een gedetailleerd ontwerp opgesteld voor de herinrichting van deze trage wegen”. Het Moerlandpad wordt nieuw leven ingeblazen met de aanplant van diverse kleine landschapselementen, waaronder heggen en houtkanten.  Ook zullen stukken ingezaaid worden met speciale mengsels en werden er houtwalletjes geplaatst. Om ook een degelijk onderhoud en opvolging van de aanplant te garanderen werd ook een onderhoudsplan uitgewerkt.  Er wordt trouwens werk gemaakt worden van de opmaak van een onderhoudsplan voor zowel alle trage wegen als de houtkanten en heggen.

Grote Routepaden nr. 5

In de gids van de langeafstandswandelroutes wordt in de GR 5 Essen-Hoek beschreven als: mooie, rustige veldwegen door het open landschap. Oudere kaarten laten zien hoe het landschap hier kleinschalig was en volledig omgeven met hagen en heggen. “Om het landschap terug te herstellen, maar ook rekening houdende met de veranderingen van het landschapsgebruik, werd er verkozen om slechts langs één zijde van de trage weg aan te planten. De andere zijde van de trage weg wordt aangepakt met een extensief maaibeheer. Zo wordt het open karakter hier bewaard en wordt er tegelijk ingezet op het herstellen van het compartimentenlandschap. De gemengde heggen zorgen voor schuil-, voedsel- en nestgelegenheid voor heel wat vogels en andere dieren. Ze verbinden en versterken op deze manier de biodiversiteit in het landschap.", vertelt leefmilieuschepen Helmut Jaspers.

Eerder werd er in de houtkant aan het begin van het Moerlandpad in de Bergsebaan al aan exotenbestrijding gedaan in de vorm van een heupkap van de Amerikaanse vogelkers.  Dit moet ervoor zorgen dat deze houtkant opnieuw diverser en aantrekkelijker wordt voor allerhande vogels en dieren.

Met deze initiatieven bevestigt de gemeente Essen haar engagement inzake duurzaamheid, biodiversiteit, en het behoud van waardevolle historische trage wegen. Het Moerlandpad zal een nog mooiere recreatieve wandelroute worden. We rekenen op het respect van de wandelaars om honden steeds aan de leiband te houden en geen zwerfvuil achter te laten.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant