Nieuws

LOKAAL: Mobiliteitsbeleid in beweging

Vooruit Turnhout

Wednesday 30

November 2022 20:38

Mobiliteit in de 21ste eeuw blijft een controversieel gegeven. Zoals de nationale voetbalploeg miljoenen coaches heeft, hebben de meeste inwoners van een gemeente ook eigen kijk op het lokale mobiliteitsbeleid. Voor elke verkeersmaatregel zijn er dan ook voor- en tegenstanders.

Peter Segers, Voorzitter gemeenteraad: “In de 20 jaar dat ik politiek actief ben in Turnhout, het mobiliteitsbeleid altijd voer geweest voor discussie. Toch zijn er deze legislatuur in onze stad een aantal zaken gebeurd die de verkeersveiligheid ten goede komen. Er zijn fietsstraten gekomen, schoolomgevingen werden veiliger gemaakt, de zone 30 werd in bijna de hele binnenstad ingevoerd en er werd een nieuw stadsregionaal mobiliteitsplan goedgekeurd.”

“Toch kan het beter”, vult Vooruit-bestuurslid Sam Vos aan. “De fietsstraten zijn een goede zaak, zeker op de schoolroutes en in schoolomgevingen, maar er is nog veel werk aan de mobiliteit in onze binnenstad. Zo kunnen de controles op de fietsstraten en de zone 30 beter. In veel buurten leeft immers de indruk dat dit niet echt gecontroleerd wordt.” 

Het mobiliteitsbeleid is echter niet alleen afhankelijk van de stad zelf. Ook andere partners zoals de NMBS en De Lijn (voor het openbaar vervoer) en het Vlaams gewest (voor het beleid en onderhoud van de gewestwegen) spelen mee.

”Turnhout wordt door deze instanties vaak stiefmoederlijk behandeld. Als stad in het noorden van het land zijn we soms letterlijk het eindstation of het einde van de lijn. Zo hebben we jaren moeten aandringen op de heraanleg van het levensgevaarlijke kruispunt van de Ring met Graatakker en Zevendonk. In juni 2021 stemden we daar -mede op mijn initiatief-  als gemeenteraad zelfs nog unaniem een motie over. Inmiddels heeft het Vlaamse Gewest aangekondigd dat ze eindelijk ook de Steenweg op Gierle buiten de Ring gaan heraanleggen. Ik kijk er samen met alle Turnhoutenaren naar uit!”, besluit Peter Segers.


Ga naar Vooruit Turnhout
Over de Auteur

Vooruit Turnhout

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant